Define avcıları Van'daki mağarada hazineyi boşalttı çektikleri video nefes çekti

Define avcıları Van'daki mağarada hazineyi boşalttı çektikleri video nefes çekti
Van'ın Garibin Tepe'de define bulmak için kaçak kazı yapan bir grup defineci M.Ö 7. yıllara ait bir Urartu tapınağı buldu. Yerin 5 metre altına inen defineciler Tanrı Haldi'ye adanmış kalkanlar, miğferler, silahları aldıktan sonra video çekerek yeri müzeye bildirdi.

Independent Türkçe''nin haberine göre, Van il merkezinin 28 kilometre kuzeybatısında yer alan Alaköy''deki Garibin Tepe''de define bulmak için kaçak kazı yapan bir grup defineci istemeden de olsa önemli bir tarihi keşif yaptı.

Bu bölgede yerin 5 metre altına kadar kazılarını devam ettiren defineciler duvarlarında freskler bulunan bir yapıya ulaştı. Burayı bir kilise zanneden defineci grup durumu Van Müze Müdürlüğü''ne bildirdi. 

Garibin Tepe''deki keşifte bir de video çekimi yapıldı. Ancak konunun uzmanları burada bir kilise yerine çok daha önemli bir keşif yapılmış olabileceğini düşünüyor.
Urartu, eski Anadolu ve eski Mezopotamya tarihi dersleri veren Doç. Dr. Erkan Konyar, Van''daki birçok arkeolojik kazının başkanlığını da yaptı. 

Çekilen videodaki görüntüleri izleyen Erkan Konyar, görüntülere göre buranın M.Ö 7. yıllara ait bir Urartu tapınağı olduğunu belirtti. Konyar, bu bölgenin yakınlarında Urartu Kralı 2. Rusa''nın bir kalesi olduğunu ve bulunan yapının da o kaleyle ilişkili olabileceğini ifade etti. 

Konyar, bulunan alanın Urartu Bal Tanrısı Haldi''ye adanmış kült bir tapınak kompleksi gibi göründüğünü söyledi.

"DÜNYADA SES GETİRECEK"

İlk defa orijinal haliyle ve hiç dokunulmamış bir Urartu tapınağıyla karşılaşıldığına değinen Konyar, "Belki de bu yapı sayesinde ilk defa bir Urartu tapınağının nasıl olduğunu anlayabileceğiz" dedi. 

Görüntülere göre yapının özgün haliyle bulunduğunu aktaran Konyar, "Duvar resimlerinin hala ayakta olduğunu anlayabiliyoruz. İçeri giren biri buranın 2 bin 700 yıl önceki halini görebiliyor. Bu çok etkileyici. Videodan anladığım kadarıyla bu büyük bir yapı. Duvar resimlerindeki motifler din unsurunu belirginleştiriyor. Aynı zamanda insan motifi de var. Tabii burayı definecilerin bulmuş olması manidar. Arkeologlar ve müze umarım el atar ve burayı kurtarır. Urartu''yu anlama noktasında önemli bir destinasyon oluşturacak. Bence dünyada ses getirecektir" diye konuştu. 

"GÖRKEMLİ VE ETKİLEYİCİ"

"Definecilerin buradan ne kadar malzeme götürdükleri önemli" diyen Konyar, Urartu tapınaklarının buluntular noktasında çok zengin olduğunu belirtti. 

Orada Tanrı Haldi''ye adanmış kalkanlar, miğferler, silahlar olmasının muhtemel olduğunu vurgulayan Konyar, Urartu çalışmalarında çok beklenmedik, etkileyici şeyler çıkabildiğini ve onlara bir şey olmadığını umduğunu söyleyerek, "Defineciler genelde tahrip edildikten sonra ilgili kurumlara haber veriyor ve böylece kendilerini legalize ediyorlar" ifadelerini kullandı. 

"Burası muhteşem bir buluş. Alan, gösterdiğiniz videolarda çok etkileyici ve görkemli görünüyor" diyen Urartu uzmanı Doç. Dr. Erkan Konyar, "30 yıldır kazı yapıyorum ama ilk defa böyle bir buluntu grubuyla karşılaşıyorum. Bu tür alanlar oldukça hassas oluyor. Muhtemelen buraya alttan açılmış bir tünel marifetiyle girildi. Ne kadar uzman bir ekip de olsanız burayı kazdığınızda tahribat kaçınılmaz. Burada Urartu''nun en güzel duvar resimler var. Daha önce hiçbir Urartu merkezinde görülmeyen duvar resimleri ‘ünik'' olarak duruyor" dedi.

Konyar "Buradaki çalışmalar uygun şartlar ve teknoloji yakalandıktan sonra başlamalı. Daha önceki birçok örnekte muhteşem buluntuların tahrip olduğunu gördük. Ayanis Kalesi''ndeki kazılarda bu tahribat yaşandı. Kocaman alanlar doğa şartları nedeniyle tahrip oldu. Bu tür alanların doldurularak kazılmadan bırakılması belki daha doğru olacaktır. Fresko çok hassas bir buluntu grubu ve çalışma ciddi uzmanlık gerektiriyor. Tahmin edilemez zararlara neden olabilir. Bu alanın müze denetiminde doldurulup güvenlik önlemlerinin de alınarak korunması daha uygun olabilir" diye konuştu.

İlgili Haberler