Atatürk’ün Tarih Görüşü (10)

 Atatürk’ün Tarih Görüşü (10)
İskender dünyayı istila edeyim derken vatanını unuttu. Ben unutmayacağım

Namık Kemal

II. İnönü zaferi üzerine Namık Kemal'in oğlu Ali Ekrem'in tebrik telgrafına 10.IV.1921 de verdiği cevap:

"Anadolu'nun ruhu, bütün mukavemet feyzini tarihindeki

büyüklerden almıştır. Bize bu mukaddes feyzi yayan ecdat ruhları arasından muhterem babanızın pek büyük mevkiî vardır. Yaralı vatanın kurtuluş ve bağımsızlığı için ölmek yolunda bugünkü nesle fedakârlığı öğreten büyük Kemal hakkında saygıların tekrarına vesile olan telgraf namenize özel teşekkürlerimi arz eylerim efendim."(1921 Cevat Yaltıraklı, Vatan Şairi Namık Kemal, Millî Şair Mehmet Emin,1960, s. 11)

Mehmet Emin Yurdakul

II. İnönü zaferi üzerine Mehmet Emin Yurdakul'a çektiği telgraf:

"İnebolu'da millî şairimiz Mehmet Emin Beyefendiye:

Türk milliyetperverliğinin ilâhi müjdecisi olan şiirleriniz bugünkü mücadelemizin kahramanlık ruhuna doğuş ufku olmuştur. Gelişinizden duyduğum memnuniyeti ifade ile sizi milletimizin mübarek babası olarak selâmlarım."(1921 Cevat Yaltıraklı, Vatan şairi Namık Kemal, Millî Şair Mehmet Emin, 1960, s. 131.)

Yahya Kemal

"Yahya Kemal geniş tarih kültürünün eseridir. Şairlerimiz esaslı kültür sahibi olmalı ve tarihi iyi bilmelidirler."(Afet İnan, Atatürk Hakkında H.B., s. 276.)

Ziya Gökalp

Ziya Gökalp'ın hastalığı üzerine, 21.10.1924 de çektiği telgraf:

"Muhterem Türk düşünürü Ziya Gökalp Beyefendiye,

Rahatsızlığınızdan çok teessürle haberdar oldum. Sıhhat ve

sağlığınız haberi memleketçe beklenilmektedir. Süratle iyileşmeniz için Avrupa'da tedavinize ihtiyaç varsa icabeden her şeyin tahsisini üzerime alıyorum. Sıhhatiniz ve tedavi durumunuz hakkında haber vermenizi bekler, sevgi dolu selâmlarımı ifade ederim."(1924 Ali Nüzhet Göksel, Ziya Gökalp'ın Hayatı ve Malta Mektupları 1931s. 181.)

Ziya Gökalp'ın ölümü üzerine eşine çektiği telgraf:

"Muhterem eşiniz Ziya Gökalp Beyin bütün Türk âlemi için pek acı bir kayıp teşkil eden ebediyen kayboluşundan mütevellit başsağlığı dileyen duygularımı ve Türk milletinin samimî, kalbî teessürlerini zât-ı ismetânelerine arz eder ve Türk milleti ve hükümetinin büyük mütefekkirin ailesi hakkındaki müşvik hislerini temin ederim efendim."(1924 Ali Nüzhet Göksel, Ziya Gökalp'ın Hayatı ve Malta Mektupları1931, s. 185.)

Büyük İskender

İskender'in doğum yerinin de Selanik civarı olduğu kendisine

hatırlatıldığı zaman:

"Mukayese burada sona erer. İskender dünyayı fethetmişti. Ben böyle bir şey yapmadım. O dünyayı istilâ edeyim derken kendi vatanını unutmuştu. Ben vatanımı hiçbir zaman unutmayacağım."(Hasan Rıza Soyak, Sümerbank Dergisi, Cilt: 4, Sayı: 41, 1964, s.151.) Devam edecek