Kanada’dan mektup var!

Heykeltıraş Ruhi Tuna ile Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda tanışmıştım. Vakıf binasının tamamını neredeyse bir atölyeye çevirmişti. Öyle ki büyük bir heykel çalışmasını, vakfın dışındaki küçük meydanda yapmak zorunda kalmıştı. Çünkü heykelin boyu, vakfın bahçesindeki kemerleri aşıyordu..
Türkiye’ye, İran Azerbaycanı’ndan gelmişti ve ikâmet sorunları vardı. Bu yüzden Kanada’ya yerleşmek zorunda kaldı. Niğde’deki heykelleri kaldırılınca tabii ki çok üzüldü. Orhun kitabelerini seramik sanatına yansıtmasıyla tanınan değerli sanatçı Duygu Bağlan vasıtasıyla bir mektup gönderdi. Bakın neler yazmış:  

 


***

 


 “2006 yılında Niğde Belediye Başkanı Mümin İnan Bey’in isteği üzerine şehrin girişine, Kazakistan Devleti’nin ilk kurucusu olan Abılay Han’ın kocaman bir heykelini yaptım. Açılışa Kazakistan’dan ve Türkiye’den devlet adamları katıldı. Aynı gün bana Kazakistan devlet ödülü verildi. Ardından Niğde Belediye Başkanı, benden Türk Büyüklerinin heykellerini yapmamı istedi.. ’Heykelini yapacağım Türk büyükleri arasında Safavi devletinin kurucusu Şah Hatayi, (Şah İsmail) Avşar Türk devletinin kurucusu Avşar Nadir Şah, Kaçar devletinin kurucusu Ağa Mehemmed Han, Fatih Sultan Mehmet ve Cengiz Han da bulunursa bu teklifi hemen kabul ederim’ dedim. Sonunda bu heykellere Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Dede Korkut heykelleri de eklendi. Bu 23 heykeli, iki ay içinde yani hiç bir heykeltıraşın bugüne dek yapamadığı kısa bir müddet içinde gece ve gündüz dur demeden çalışıp bitirdim. 22 heykel Niğde Belediye Başkanlığı önüne dikildi... Dede Korkut ise bir parkta yer aldı...
1 Mayıs 2013 günü, Borhaber İnternet sitesinin yöneticisi Selim Gökel’in yaptığı haberleri gördüm. Sanki dünya üzerime çöktü..
Haberde heykellerin ortadan kaldırıldığı bildiriliyordu...

 


***

 


Bu çirkin saldırı bir yönden benim emeğime, sevdama ve duygularıma başka yönden ise Türk kimliğine, kültürüne ve tarihine bir saldırıdır... Aynı zamanda 350 milyonluk Türk Dünyası’na karşı bir saldırıdır...
Bu çirkin saldırıyı şiddetle kınıyorum. Niğde’nin şimdiki belediye başkanı çıkıp ’o heykeller tekrar yerine dikilecektir’dese ona inanmam mümkün değildir zira kavşaktaki Abılay Han’ın muhteşem anıtını kaldırıp yerine komik bir saat kulesi dikebilecek bir anlayış ve zihniyet var kendisinde..
MHP’li belediye başkanı ve Niğde halkı, o dönemde, bir Alevi-Bektaşi heykeltıraş olarak beni ve yaptığım Şah Hatayi’nin heykelini canü gönülden bağırlarına bastılar. Bu, gerçek bir barış çağrısıdır ki benim gibi bir sanatçı ve Niğde şehrinin sevgili halkı tarafından Türkiye’ye sunulmuştur. Fakat şimdi Şah Hatayi’nin heykelinin ortadan kaldırılması Türkiye’de yaşayan Alevi-Bektaşi soydaşlarımıza ve 50 milyonluk Kuzey ve Güney Azerbaycan Türklerine saygısızlıktır. Abılay Han heykelinin yıkılması Kazakistan Türkleri ve Türkiye’de yaşayan Kazak Türklerine bir saldırıdır... Her bir Türk’e saldırı, 350 milyon Türk’e saldırı demektir.

 


***

 


2003’te Cumhuriyet gazetesinde Miyase İlknur Hanım’a ’Türkiye karanlığa sürükleniyor’ demiştim... 2008’te odatv’ye ’Türkiye İran olmak üzeredir, göreceksiniz’ demiştim. İşte bugünlerde gerçekleşen odur...
Heykel yıkımını Türkiye’de bir gelenek haline getirdiler; bu yetmiyor bir de resmi tabelâlardan T.C. ibaresini kaldırmaya giriştiler. Bakalım nereye kadar sürer bu cehalet..
Çanakkale efsanesini kanıyla, iradesiyle yazan bu büyük ulus, yobazların yanıtını verecektir. Şimdi Kürşat, Bilge Kağan, Şah Hatayi ve Atatürk’ü yan yana dikecek, cesaretli bir belediye başkanı arıyorum! Bu heykelleri gelip Türkiye’de yapmak dileğiyle Türk Bayrağını, T.C. toprağını öpüyorum!”
Heykeltıraş Ruhi Tuna
Toronto-Kanada

Yazarın Diğer Yazıları