104 yıl sonra yeni acı: Donarak şehit olmak

Yıl 1914…Yer Sarıkamış…

15-22 Aralık tarihleri…

Allahüekber dağlarının yer yer 2-3 bin rakımlı geçitlerinde ısı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşüyordu. Türk askerlerinin büyük bölümü ise çölden gelmişti ve üzerlerinde yazlık üniformalar vardı.

Başkumandan vekili Enver Paşa büyük bir güçle, Rusları hiç beklemedikleri bir yerden, Allahüekber dağlarından aşarak vurmayı ve Kars'ı yeniden vatan topraklarına katmayı hedeflemişti.

Harekata katılan 60 bin asker donarak öldü. Allahüekber dağlarını aşan 38 bin asker ile Sarıkamış kuşatıldı ancak aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, bu birlik de tamamen şehit düşünce harekat 5 Ocak 1915'de sona erdi.

Osmanlı Ordusu Sarıkamış harekatında tam 78 bin şehit verdi.

Rus Kafkas Ordusu Kurmay Başkan Vekili Dük Aleksandroviç Pietroviç Sarıkamış'ta gördüklerine anılarında şöyle yer vermiş:

"İlk sırada diz çökmüş 9 kahraman. Mavzerleriyle nişan almışlar, tetiğe asılmak üzereler ama asılamamışlar… İkinci sırada cephane taşıyanlar var, sandıkları bir avuçlamışlar ki, kainattan hırslarını almak istiyor gibiler. Öylesine kaskatı kesilmişler… Ve sağ başta Binbaşı Nihat. Dimdik ayakta, başı açık, saçları beyaza boyanmış, gözleri karşıda… Allahüekber dağlarındaki son Türk müfrezesini teslim alamadım. Bizden çok evvel, Allah'larına teslim olmuşlardı."

104 yıl sonra…

Tarih 22 - 26 Ekim 2018 tarihleri...

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"Tunceli'nin Nazımiye ilçesi Sarıbudak Mahallesi bölgesinde, 22 Ekim 2018 Pazartesi günü saat 06.00'dan itibaren başlanılan "Şehit J. Asb. Çvş. Mehmet Yılmaz Operasyonu" kapsamında 2 JÖH Timi, 26 Ekim 2018 Cuma günü saat 18.30 sıralarında, Tunceli 2'nci JÖH, Tb. K. lığı unsurlarınca icra edilen K/G faaliyeti esnasında, hava şartlarının yağışlı ve soğuk olması nedeniyle 2 personel donarak (hipotermi) şehit olmuştur. Şehit personelin tahliye işlemleri planlanmaktadır."

104 yıl sonra bugünün teknoloji imkanları olan cep telefonları ve telsiz haberleşme, özel kışlık kıyafetler ve elbette uzun vadeli meteoroloji açıklamalarına rağmen 2018 yılında 2 kahraman askerimiz donarak şehit oluyorsa bu facia bir yazılı açıklama ile geçiştirilemez.

Kaldı ki yazılı açıklamadaki kısaltmalar dahi olayın vahametini İçişleri Bakanlığı'nın kavramamış olduğunun açık ve üzücü bir şekilde ortaya koymaktadır.

Donarak Şehit düşen kahraman askerlerimizin ruhlarının huzur bulması için bu büyük facia sonrasında Süleyman Soylu'nun istifa etmesi, ya da Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınması şarttır.

Yazarın Diğer Yazıları