Her an görebilirsiniz. Bu geceden itibaren gözünüz gökyüzünde olsun. 18 yıl sonra bir ilk yaşanacak. Gezegenlere Hilal de katılacak

Her an görebilirsiniz. Bu geceden itibaren gözünüz gökyüzünde olsun. 18 yıl sonra bir ilk yaşanacak. Gezegenlere Hilal de katılacak
Bu gece gökyüzüne bakanlar Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, kuzey yarımküreden bakıldığında Güneşten uzaklıklarına göre sıralanıyor. Hizalamayı gözlemlemek için en iyi zamanın, Venüs ile Mars arasında bir hilalin görüleceği 24 Haziran olacağı belirtildi. 

Aynı hizaya geliyorlar

Güneş sistemine ait beş parlak gezegen tek bir çizgide hizalanacak. Gezegenleri açık havada ve karanlık bir ortamda çıplak gözle görmek mümkün olacak. Bir sonraki hizalanma ise 2040 yılında yaşanacak.

Haziran ayı en iyi bilinen küresel yıldız kümelerinden birini, Herkül Kümesi olarak da bilinen M13''ü gözlemlemek için mükemmel bir zamandır. Küresel kümeler, merkezlerinde sıkıca bir araya getirilmiş küresel yıldız topluluklarıdır. M13''ün kendisi birkaç yüz bin yıldız içerir.

Küresel kümeler de son derece eskidir. M13''teki yıldızların yaklaşık 12 milyar yaşında olduğu düşünülüyor ve bu da evrenin kendisinin yaşına yaklaşıyor. Ev galaksimiz Samanyolu''nun yaklaşık 150 küresel kümeye sahip olduğu bilinmektedir. Galaksinin diskinin dışında yörüngede dönerler, sarmal kollarının ve yıldızlarının çoğunun üstünde ve altında on binlerce ışıkyılı seyahat ederler.

Şimdi, Herkül Kümesi en iyi teleskopla gözlemlenir ve daha büyük teleskoplar kümenin yıldızlarından daha fazlasını görmenizi sağlar. Ama puslu küçük bir nokta gibi görüneceği bir çift dürbünle de bulabilirsiniz.

Haziran ayında hava karardıktan sonraki ilk birkaç saatte doğuda yüksek olan Herkül takımyıldızında M13''ü bulun. Önce parlak yıldızlar Vega ve Arcturus''u arayın.

TAKIM YILDIZI LYRA

Ardından, Herkül''ün orta kısmını oluşturan desen olan "Kilit Taşı"nı oluşturan dört yıldızı bulun. M13''ü, Keystone''un batı ya da önde gelen tarafındaki iki yıldız arasındaki yolun yaklaşık üçte birini bulacaksınız. Bu takımyıldız Lyra.

Yunan mitolojisinde müzisyen Orpheus tarafından çalınan bir liri veya arpı temsil eder. Arap kültürlerinde, eski Mısır ve Hindistan''da olduğu gibi, Lyra bir kartal olarak görülüyordu. Ve Güney Amerika''nın İnkaları onu bir lama olarak gördü.

Yaz Üçgeni''ndeki üç parlak yıldızın en batısındaki Vega''yı arayarak Lyra''yı bulun. Kuzey Yarımküre''de, Haziran ayında hava karardıktan sonraki ilk birkaç saat içinde onu doğu göğünün yarısında bulacaksınız. Vega, Lyra''daki açık ara en parlak yıldızdır.

Sirius''tan sonra gökyüzündeki en parlak beşinci yıldız ve Kuzey Yarımküre''deki en parlak ikinci yıldızdır. Bir çift dürbün, Lyra''nın altında asılı bir tür paralelkenar oluşturan diğer yıldızları görmenize yardımcı olacaktır. Bazen, pırlanta olarak Vega ile biraz pırlanta yüzüğü andıran bir görünüm olarak tanımlanır.

Ve bu Lyra''daki tek yüzük değil. Aynı zamanda, bir yıldızın dış katmanlarının çoğunu havaya uçurup geride beyaz cüce olarak bilinen bir yıldız kalıntısı bıraktığı ünlü Halka Bulutsusu''na da ev sahipliği yapmaktadır. Öyleyse, parlak yıldız Vega''nın sizi Haziran gökyüzündeki arp takımyıldızı Lyra''ya götürmesine izin verin. Ve onu bir kartal, pırlanta yüzük veya lama olarak görüyorsanız, bu da tamamdır...

RAHATLIKLA İZLENEBİLECEK

Güneş sisteminde bulunan beş parlak gezegen haziran ayının başından beri hizalanmaya başladı. Yaklaşık 18 yıl sonra tekrarlanan bu olay en son 2004 yılının Aralık ayında yaşanmıştı.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, kuzey yarımküreden bakıldığında Güneşten uzaklıklarına göre sıralanıyor. Zaman zaman Dünya''nın uydusu Ay da bu sıralanın bir parçası haline geliyor. 

Gezegenlerin hizalanması haziran boyunca görünür olacak. Hizalanma Kuzey Yarımküre''nin tamamında izlenebilecek. Bu yarımkürede yer alan Türkiye''deki astronomi meraklıları da beş gezegenin hizalanmasını görebilecek.

Hizalamayı gözlemlemek için en iyi zamanın, Venüs ile Mars arasında bir hilalin görüleceği 24 Haziran olacağı belirtildi. Bir sonraki hizalanma ise 2040 yılında yaşanacak.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn parlak gezegenler olarak adlandırılıyor. Eylül ayına gelindiğinde Venüs ve Satürn''ün resimden çıkacağı belirtildi. Merkür''ü bu gezegenler arasında çıplak gözle tespit etmek biraz daha zor. 

Gezegen sıralamaya en sonra giriyor ve görmek için çok az zamanınız olacak. Beş gezegenin bir araya gelişini izlemek için en iyi vakit ise şafakla Güneş''in doğuşu arasında geçen süre.

İlgili Haberler