Tarihte bugün 5 Haziran

Tarihte bugün 5 Haziran
Bugün 5 Haziran 2022. Geçmişte bugünde neler olduğunu sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1883- "Das Kapital"in yazarı, Alman filozof Karl Marx Londra''da öldü.

1883- Orient Express, Paris''ten İstanbul''a hareket etti.

1916- Yavuz Sultan Selim tarafından 1517''de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz''da isyan başladı.

1926- Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı. Türkiye, Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay almayı kabul etti ve Musul''daki haklarından vazgeçti. Fakat daha sonra 500 bin sterlin karşılığında yüzde 10 pay almak hakkından da feragat etti.

1947- ABD Başkanı Harry Truman, Dışişleri Bakanı George C. Marshall tarafından hazırlanan ve komünizm tehdidine karşı koymayı amaçlayan "Marshall Planı"nı imzaladı.

1964- İnönü hükümetinin Kıbrıs''a müdahale kararı üzerine, ABD Başkanı Johnson, İsmet İnönü''ye müdahalede ABD yardımı olan silahların kullanılamayacağını belirten bir mektup gönderdi. Bu mektuba daha sonra "Johnson mektubu" adı verildi.

1967- İsrail ile Arap ülkeleri arasında, tarihe ''''Altı Gün Savaşı'''' diye geçen çatışmalar başladı. Çatışmalar sonrasında kendi topraklarından daha fazla toprak elde eden İsrail, Gazze Şeridi''ni, Beytüllahim ve Hebron kentlerini, Batı Şeria''yı ve Golan Tepeleri''ni ele geçirdi.

2004- "Tiyatronun yaşayan anıtı" olarak tanınan sanatçı Necdet Mahfi Ayral, 96 yaşında vefat etti.

2012- Türkiye''de ilk kez düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu İstanbul''da başladı.

2012- Arjantin''de dünyada ilk olan Cinsiyet Hüviyeti Yasası yürürlüğe girdi.

2012- Suriye, Türk ve Batılı ülkelerin diplomatlarını "istenmeyen kişi" ilan etti.

2013- Pakistan''da Nevaz Şerif, 3''üncü kez başbakan seçildi.

2013- Türkmenistan-Afganistan-Tacikistan Demiryolu''nun temeli, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ve Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai''nin katılımıyla düzenlenen törenle atıldı.

2015-Teknesiyle dünya turu yapan ilk Türk olan Sadun Boro, Marmaris''te tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybetti.

2016- Osmaniye''de geziye giden ilkokul öğrencileri ile öğretmen ve velileri taşıyan midibüsün su kanalına düşmesi sonucu 14 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

2017- FETÖ elebaşı Fetullah Gülen''in de aralarında bulunduğu 130 kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı ilanı Resmi Gazete''de yayımlandı.

2017- Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Mısır ve Yemen, "teröre destek vermekle suçladıkları" Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurdu. Ülkelerinin hava sahasını Katar''a kapatan Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını isterken, Suudi Arabistan ayrıca Katar''ın tek kara sınırını da kapattı.

2019- Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanlığı''na Gianni Infantino yeniden seçildi.

2019- Bosna Hersek''te, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta öldürülen Boşnak sivillere ait olduğu tahmin edilen kemik kalıntılarının bulunduğu yeni toplu mezar tespit edildi.

2021- "Futbolda şike kumpası" davasında kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, "gizliliği ihlal", "belgede sahtecilik" ve "iftira" suçlarından 1406 yıl hapisle cezalandırıldı.