5 Milyar liralık KOSGEB desteğine başvuru nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

5 Milyar liralık KOSGEB desteğine başvuru nasıl yapılır? İşte tüm detaylar
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KOSGEB aracılığıyla toplanda 5 milyar TL bütçeli destek programı başlatılacağını açıklaması üzerine KOSGEB kredisi ile ilgili araştırmalar da hız kazandı. Başvuruları 3 Mayıs itibarıyla başlayan KOSGEB 2021 faizsiz kredi desteği ile mikro işletmelere 30 bin liraya kadar, küçük işletmelere ise 75 bin liraya kadar 3 yıl geri ödemesiz ve faizsiz destek paketi sağlanıyor. Peki, KOSGEB destek kredisi ne zaman verilecek? KOSGEB kredi başvurusu 2021 hakkındaki detaylar...

5 Milyar liralık KOSGEB desteğine başvuru nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

KOSGEB üzerinden esnafa 3 yıl geri ödemesiz kredi desteği veriliyor. Korona virüs destek paketi kapsamında sunulacak faizsiz kredi başvuru tarihinin 3 Mayıs’ta yapılacağı açıklanınca, esnaf arama motorlarına yöneldi. Korona salgını sebebiyle ekonuomik sıkıntıya giren ve nakit akışı bozulan ancak istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmeler destek için KOSGEB başvurusunun ayrıntılarını merak ediyor. KOSGEB faizsiz kredi 2021 başvurusu nasıl yapılır, 3 yıl geri ödemesiz KOSGEB kredisi şartları nelerdir, ne zaman verilecek?

KOSGEB FAİZSİZ KREDİ BAŞVURUSU 2021 BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

KOSGEB faizsiz kredi başvurusu 3 Mayıs Pazartesi günü itibarıyla, e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile yapılabiliyor.

KOSGEB KREDİ ŞARTLARI

Mikro işletmeler, 30 bin TL’ye kadar küçük işletmeler, 75 bin TL’ye kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten yararlanacak. Bu destek öncelikle korona virüs salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış ya da nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yöneliktir. Ancak teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecektir.

Erdoğan, "Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz şekilde bu destekten faydalanacaklardır. Bu sektörlerde, şartları taşıyan mikro ve küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren elektronik devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilirler." açıklamasında bulundu.

130 BİN İŞLETME FAYDALANACAK

130 bin işletmenin programdan yararlanacağı öngörülüyor. 3

 Mayıs’ta başladı ve 21 Mayıs''a kadar devam edecek. Hedef haziran ayında ilk destek ödemelerini yapmak.

KOSGEB FAİZSİZ KREDİ BAŞVURUSU KİMLER YAPABİLECEK?

Esnafa verilen kira desteğinin süresinin 1 ay uzatıldığını açıklayan Erdoğan, memur maaşlarının da 10 Mayıs''ta hesaplara yatacağını söyledi.

"TÜM İŞLEMLER İNTERNET ÜZERİNDEN HALLEDİLECEK"

KOSGEB Başkanı Hasan Basrikurt, desteklerin limitlerinden de bahsetti ve "Mikro''dan kastımız şu 10 kişiye kadar çalışanı mikro olarak kabul ediyoruz. 50 kişiye kadar çalışanı küçük işletme olarak kabul ediyoruz. Mikroda 30 bin liraya, küçük işletmede 75 bin liraya kadar desteğimiz olacak. Bunlara internet sitesinden başvurabilecekler. KOBİ''lerimizin müdürlüklerimize gelmesine gerek yok. Tüm işlemler internet üzerinden halledilecek. E-devlet üzerinden sistem açık ama KOSGEB.gov.tr''den devam edebilirler. Her aşamada detaylı bilgilendirmeler var. Biz vatandaşımızdan taahhüt istiyoruz. Krediyi işletme giderlerimiz için kullanmalarını istiyoruz. İşletme giderleri için bir taahhütnamemiz var. Hemen hemen tüm işlemleri KOSGEB''e alışık Kolay şekilde 6-7 dakikada halledebilirler" diye konuştu.

ÖDEMELER 3 YIL SONRA YAPILACAK

Geri ödemeler Haziran 2024''te yapılacağını kaydeden KOSGEB Başkanı Basrikurt, "Bu süre zarfında faiz ödemesi olmayacak. 3 yıl sonra ödemeler yapılacak. Bakan Mustafa Varank''ın da belirttiği üzere haziran ortasından itibaren destekler KOBİ''lere verilecek. İşletmeleri ayağa kaldırmak için, personel desteği için, hammadde için vereceğiz. Tabii gelir kaybını belirtmek gerekiyor. Vatandaşımızın pandemiden zarar gördüğünü gelir kaybından ölçebiliyoruz. Gelir kaybını test edince istihdamda düşüşü var mı onu tespit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KOSGEB PANDEMİ KREDİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, 3 Mayıs Pazartesi itibarıyla e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığıyla başvurularını yapabilir.

TESKOMB ve Halkbank aracılığı ile esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021 tarihine kadar ertelendi. Esnaflara verilen aylık 1000 TL nakdi destek ile 750  TL ve 500 TL arasındaki kira desteğinin süresi bir ay daha uzatıldı. İhtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 TL’lik nakdi yardımı 1100 TL’ye çıkartıldı ve yeniden başlıyor.

KOSGEB NEDİR?

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı veya bilinen kısa ismiyle KOSGEB, ülkemizde yer alan küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomideki rolünü ve etkinliğini arttırmak, rekabet güçlerini arttırmak ve sanayide entegrasyonu ekonomik gelişmelere uygun bir biçimde gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş olan bir kamu kuruluştur.KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösterir.

İlgili Haberler