ABD ektiğini biçiyor / Prof.Dr. Mustafa Erkal

ABD ektiğini biçiyor / Prof.Dr. Mustafa Erkal
Bütün bunlar ABD’de de geleceğe güveni sarsmış, ümitsizlik yaratmış ve sorunlar dengesiz siyasetçilere aksetmiştir.

ABD’de halka Kongre binasına doğru yürüyüş emri veren, seçim sonuçlarını kabul etmeyecek kadar demokrat olan! Trump’ın artık herkesçe bilinen psikolojik sorunlarının genişleyerek topluma yayıldığı ve sosyolojik boyuta dönüştüğü görülmektedir. ABD’nin itibarını sarsan, başkanlık makamını fazlasıyla yıpratan Trump nihayet 20 Ocak’ta başkanlığı teslim edeceğini açıklamıştır.

 ABD aslında ektiğini biçiyor. ABD’den çekinen ve korkan bazılarının ABD demokrasisi tabiri inanılarak ifade edilen bir tabir değildir. ABD, milli menfaatlerine hizmet ettiği ölçüde demokrasiden yanadır. Emrine uymayan ülke ve bölgeleri kan gölüne çeviren, darbeler yapan, cinayet ve suikastların arkasında olan ülkenin adı ABD’dir.
Darbelerle yandaş yönetimler iş başına getirilmekte, ülkelerin kaynaklarına el konabilmekte ve ülkeler bağımlı-bağımsız hale getirilmektedir.

ABD, Suudi’ler ve diğer bazı uydu ülkeler demokratik rejimle yönetildikleri için mi bunlarla birliktedir? Ortadoğu neden karıştırıldı? Neden ülkelerin toprak bütünlükleriyle uğraşılıyor? Kıbrıs’ta Rum kesimi, Ege’de ve Akdeniz’de Yunanistan neden NATO müttefiki Türkiye’ye karşı desteklenir?
Parası ödenen F35 uçakları neden verilmez? Zencilere karşı neden ırkçılık yapılır ve polis şiddeti uygulanır? Ambargolar nedendir? Parası karşılığı patriotlar bize neden satılmadı?

Terörün her çeşidini kendisine hizmet ettiği ve yönettiği ölçüde sahiplenen bu ülke, yanlışlarının faturasını da ergeç ödeyecekti. ABD’deki federal yapı, bölünmeyi ve kamplaşmayı artırmış, ülke yönetimini zorlaştırmış, demokratları ve cumhuriyetçileri birbirine düşman hale sokmuştur. Önümüzdeki dönem bu partilerin bölünerek yeni partilerin doğuşu gündeme gelebilir. ABD’de terör olaylarının fazla yayılacağı pek iddia edilemez. Ancak 6 aralık 2021 önemli bir başlangıç olabilir. Eğer ABD’de ABD büyükelçiliği olabilseydi, iş değişir bu ülke daha fazla karıştırılabilirdi!! ABD büyükelçilikleri hedef alınan ülkeleri karıştırmada önemli görev üstlenmektedir.

 Federal yapıyı incelemek ve öğrenmek için görevli olarak ABD’ye geziye götürülen milletvekillerimiz acaba ne düşünürler bilemeyiz! Onların engin bilgilerinden acaba ne zaman istifade edeceğiz!?

 ABD sosyal fonksiyonlarını yerine getirmeyen bir devlet yapısına sahiptir. Ancak paran varsa hayatta kalabilirsin. Covid-19 salgını bunu açıkça ortaya koymuştur. Trump’ın bu salgına karşı mücadeleyi kaybettiği de unutulmamalıdır. Ümitsiz hastaların cankurtaranlara alınmasının yasaklanması ne anlama gelir ki… İnsana saygı bu olamaz. Bu ülke refahı toplumda yaygınlaştıramamıştır. Gelir dağılımı adil değildir. Kaldı ki maddi tatmin her şeyi çözmemektedir.
Manevi tatminsizlik, topluma mensubiyet duygusunun zayıflamaması, fertlerin ve sosyal grupların yalnızlaşmasının artmaması, sosyal sapmalardan uzaklaşma gerekmektedir. Renk ayırımcılığı her geçen yıl daha da şiddetlenmektedir. Etnik farklılıkların kutsallaştırılması demokrasiye güç katmamakta; tersine tecridi, topluma kapanmayı körüklemektedir. Bütün bunlar ABD’de de geleceğe güveni sarsmış, ümitsizlik yaratmış ve sorunlar dengesiz siyasetçilere aksetmiştir.