“ABD yeni terörist elit kadro kuruyor”

“ABD yeni terörist elit kadro kuruyor”
İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik “PKK Türkiye için kanlı bir terör örgütü. ABD ise bu terör örgütüne karşı net bir tutum, net bir duruş sergilemiyor” dedi.

Fatih ERBOZ / Ankara

ABD, Türkiye için tehdit olan PKK ve Suriye uzantısı PYD terör örgütü için planlarını değiştirmiyor. Türkiye'de 3 terörist hakkında mahkeme tarafından kırmızı bülten çıkarıldı. ABD'nin daha önce başlarına para ödülü koyduğu PKK'nın terörist liderleri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan için alınan bu kararın ABD'nin bölgedeki projelerinin bir parçası olduğunu belirten İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik, amacın PKK'nın yerine PYD'yi sahaya sürüp bölgede kullanmak olduğunu söyledi. Çelik, "ABD bu açıklamaları yapıyor ama daha iki üç gün önce Deyrİzor bölgesinde PYD'ye silah ve mühimmat yardımı gönderdi. PKK için bu açıklamaları yapıyorlar ama onun Suriye uzantısı olan PYD üzerinden yeni bir lider kadro oluşturma peşindeler" dedi.

ABD'nin PKK'nın lider terörist kadro için daha önce yakalama kararı çıkarıldığında siyasi parti liderlerinin açıklamalarında, "ABD'nin yeni bir planına mı razı ettirmek istiyorlar" yönünde ifadelerinin bulunduğunu kaydeden Çelik, ABD'nin planlarını uygulamaktan vazgeçmediğine dikkat çekti. Çelik, şöyle devam etti: "ABD, PYD'yi, YPG'yi güçlendirmek için adım atmaya devam ediyor. PKK zaten proxy bir örgüt. ABD'nin PKK'nın yerine PYD üzerinden yeni bir lider kadro oluşturma çabası açıkça ortaya çıkmış durumda. PKK Türkiye için kanlı bir terör örgütü. ABD ise bu terör örgütüne karşı net bir tutum, net bir duruş sergilemiyor. PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD-YPG terör örgütüne karşı bir tavır takınmadığı gibi onlara yardım da ediyor. Geçtiğimiz günlerde Erbil'deki ABD üssünden Suriye'nin Deyrizor bölgesine silah ve mühimmat yardımı yaptı. Buradaki tavrı da açıkça ortaya çıkmış durumda. PKK'yı istemez gibi görüşlerde PYD, YPG üzerinden yeni bir yapılanma peşindeler."

PYD üzerinden oluşturulacak yeni yapının da ABD tarafından kullanılacağının ortada olduğunu ifade eden Çelik, "ABD bunun için yeni bir elit lider terörist kadro oluşturup buradan istediklerini yaptırmak istiyor. Sonuçta bölgede bir terör devleti de kurmak istiyor. ABD'nin benzer tavrını daha önce de gördük. 1990'lı yıllarda, 2000'li yılların başında da örgüt üzerinde bu tür bir etki oluşturup, yeni bir boyut kazandırılmak istenmişti. Ancak PKK daha önce de çekiç orak bayrakları taşımış, Rusya ile ilişkileri de olan bir örgüt bir taraftan. Bölgede ABD terör örgütünü YPG- PYD adı altında kullanarak yeni operasyonlar da elbette yaptırmak isteyecektir. Bunun işaretlerini de görüyoruz. Dolayısıyla son günlerdeki ABD'nin terör örgütüne karşı yaklaşımları yeni elit teröristler üzerinden, yeni bir yapıyla yola devam etmek yönünde gibi duruyor" diye konuştu.