ABD’de ‘çift başlı yönetim’ iddiası

ABD’de ‘çift başlı yönetim’ iddiası
ABD Başkanı Trump’a yakın üst düzey bir isim olduğu iddia edilen bir kişinin New York Times gazetesine yazdığı imzasız bir yazı büyük tartışma yarattı. Yazıda Rusya'ya yaptırım kararının Trump'a rağmen alındığının altı çizildi.

ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminden bir ismin New York Times gazetesinde imzasız olarak yayınlanan yazı, ülke gündeminde büyük sarsıntıya neden oldu.

Beyaz Saray'ın içerisinde dönen olayları ifşa eden tartışmalı yazının başlığı ‘Beyaz Saray’daki direnişin bir parçasıyım’.

 Yazıda; Trump'ın başkan olmak için yeterli özellikleri taşımadığı, en temel ve hayati politikalarda bile bir dakika önceki fikrini bir sonraki dakikada değiştirdiği, ona bir çocuk gibi bakıldığı ve bazı kararlarının dikkate alınmadığı, olumlu bazı politikaların Trump sayesinde değil Trump'a rağmen gerçekleştirildiği ve bu gizli grubun amacının bir şekilde bu dönemi Amerikan halkına ve demokrasisine en az zararla atlattırmak olduğu aktarılıyor.

New York Times gazetesinde çıkan yazıda şu ifadelere yer verildi:

"ÖNCELİĞİMİZ ÜLKEMİZDİR"

"Beyaz Saray'da Trump'ın kendi ekibinde üst düzey birçok yetkili özenle onun bazı politikalarına ve en kötü eğilimlerine set çekmek için çalışıyor. Ben de bunlardan biriyim. Bizler sol görüşlü direnişçiler değiliz. Aksine bu yönetimin başarılı olmasını istiyoruz ancak öncelikli sorumluluğumuzun ülkemize karşıdır."

"SORUNUN TEMELİ AHLAK YOKSUNLUĞU"

"Başkan ise Cumhuriyetimizin sağlığına zararlı hareketler içerisinde olmaya devam etmektedir. Sorunun temelinde başkanın ahlaktan yoksunluğu yatmaktadır. Kararlarını alırken bağlı kaldığı herhangi bir prensip olmadığını onunla çalışan herkes bilmektedir......Altında çalışan çoğu kişi kendi operasyonlarını onun yönlendirmelerinden izole etmeye çalışmaktadır."

"ODADA YETİŞKİNLER VAR"

Yazının sahibi kendisi gibi çok sayıda isimsiz kahramanlar olduğunu ve medya tarafından kötülenselerde onların çabaları sayesinde Trump'ın yol açabileceği en kötü zararların engellendiğini ileri sürerek şu ifadeleri kullanıyor:

"Amerikalılar bilsinlerki odada yetişkinler var ve neler olduğunun hepimiz tam olarak farkındayız. Donald Trump yapmayacak olsa dahi bizler her durumda doğru olanı yapmaya çalışıyoruz."

RUSYA'YA KARŞI YAPTIRIM ADIMLARI 'TRUMP'A RAĞMEN ATILDI' İDDİASI

Dış politika ve Rusya örneğini veren isimsiz yetkili Trump'ın diktatörler ve otokratlarla iyi geçinmeyi tercih ettiğini ve İngiltere'de yaşanan ajan Skripal ve kızının zehirlenme vakası sonrası Rusya'yı cezalandıracak adımlar atmak istemediğini, buna rağmen bu adımların ulusal güvenlik ekibi tarafından uygulandığı anlatıyor ve şöyle diyor: "Bu derin devletin bir işi değil, aksine bu istikrarlı ve düzenli devletin bir işi."

MADEM DURUM BU NEDEN 25. MADDE UYGULAMAYA KONMUYOR?

ABD Başkanı'nın ölümü veya görevini yerine getirmeye yetersiz/uygunsuz bulunduğu hallerde Başkan Yardımcısı'nın onun yerine geçmesini öngören anayasanın 25. maddesini neden uygulanmadığı sorusuna ise yazıda "bunun ciddi bir anayasal krize dönüşeceği ve son derece komplike sonuçlar doğurabileceği" yanıtı veriliyor.

"SÜRESİ DOLANA KADAR İDARE EDECEĞİZ"

Süresi dolana kadar Trump'ın idare edilmesinin daha tercih edilir bir durum olduğu belirtilirken asıl endişe kaynağının "Trump'ın başkanlık kurumunu ne hale getirdiği değil, Amerikan halkının Trump'ı kendilerini ne hale getirmesine izin verdikleri" olduğu vurgulanıyor ve gerçek farkın Beyaz Saray içerisindeki sessiz direnişçiler tarafından değil siyaset ve kimlikler üstü hareket edebilen Amerikan halkı tarafından yaratılacağı kaydediliyor.

TRUMP ÖFKELİ

Yazının yayınlanmasının hemen ardından Başkan Donald Trump konuya ilişkin ilk açıklamayı kameraların önünde yaparak isimsiz, anonim yazılar yayınlayan New York Times gazetesini suçladı ve eğer böyle bu kişi varsa da zaten muhtemelen işini iyi yapamayan ve kovulmak üzere olan biri olduğunu söyledi.

trump-ofke.jpg

Trump daha sonra sosyal medya hesabında büyük harflerle tek kelimelik bir mesaj paylaştı: "Vatana ihanet?"