AB'den İngiltere ve Fransa'ya itidal çağrısı

AB'den İngiltere ve Fransa'ya itidal çağrısı
Avrupa Birliği (AB), İngiltere ve Fransa arasında balıkçılık nedeniyle başlayan gerilimde taraflara itidal çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcüsü Vivian Loonela, İngiltere ve Fransa arasında donanma gemilerinin gönderilmesiyle tırmanan balıkçılık sorunu hakkında açıklamalar yaptı.

İngiliz makamların Jersey karasularında 1 Mayıs tarihinden itibaren 41 Avrupa Birliği (AB) gemisine balıkçılık ruhsatı verdiğini anımsatan Loonela, "İngiltere, bu lisanslara ilave koşullar getirdi. Bunun, AB-İngiltere Ticaret ve İşbirliği Anlaşması hükümlerine uymadığı görüşündeyiz" dedi.

Loonela, anlaşma şartlarına göre AB gemilerinin İngiltere karasularında avlanma iznine ilave koşulların bilimsel biçimde ve ayrımcılık yapılmadan getirilebileceğini anlattı.

"TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI YAPIYORUZ"

İngiltere makamlarına yeni koşulların geçerli olamaması gerektiği görüşünü ilettiklerine işaret eden Loonela, "İngiltere ile görüşmeleri sürdürüyoruz. Taraflara itidal çağrısı yapıyoruz" sözlerini kullandı.

Loonela, söz konusu süreçte AB-İngiltere Ticaret ve İşbirliği Anlaşması hükümlerine tamamen uyulması gerektiğini vurguladı.

FRANSA TEHDİT ETİMŞTİ

Sorun, Jersey Adası yönetiminin, Brexit (İngiltere''nin AB''den çıkışı) sonrası imzalanan İngiltere-AB Ticaret Anlaşması kapsamında, kendi sularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki balıkçılık faaliyetlerine dair kanıt sunmalarını istemesiyle başlamıştı.

Bunun üzerine Fransa, Jersey''nin elektriğini kesme, Fransız balıkçılar da adanın limanını ablukaya alma tehdidinde bulunmuştu.

Manş Adaları''ndan olan Jersey''nin elektriğinin yüzde 95''i yaklaşık 14 mil uzaklıktaki Fransa tarafından sağlanıyor. Kendine has bir yönetimi olan ve Kraliçe''nin bir temsilcisi bulunan ada, uluslararası arenada İngiltere tarafından temsil ediliyor.

İngiliz hükümeti dün Jersey Adası''na "ihtiyati bir önlem" olarak 2 donanma gemisi göndermişti.

Fransa da bunun ardından misilleme olarak Jersey Adası''na iki donanma gemisi gönderme kararı almıştı. AA