''ABD'nin verdiği yeni vazife!''

''ABD'nin verdiği yeni vazife!''

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül''ün, "Türkiye''de herkesin ''Evet, bu benim anayasam'' diyebileceği bir anayasaya ihtiyaç var" demesinden bir hafta sonra aynı konuda kanaat oluşturma görevini bu defa BBC üstlendi.

BBC Türkçe yayınında, kendilerine Demokratik Gelişim Enstitüsü adını veren grubun görüşlerini içeren raporla ilgili bir haber yayınlandı.

Raporda, "Kürt sorunu" başta olmak üzere Türkiye''deki sorunların çözümü için yeni bir anayasanın gerekliliğine vurgu yapıldı.

Raporda, yeni anayasada "toplumsal muhalefeti önleyen yasal düzenlemelerin ortadan kaldırılması", "kültürel hakların tanınıp güvence altına alınması", "siyasi kimliğin kapsayıcı bir şekilde yeniden tanımlanması", "yönetim sisteminin yetki paylaşımı çerçevesinde yeniden düzenlenmesi" gibi konulara öncelik verilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Haberde görüşüne yer verilenlerden Dr. Vahap Coşkun, "Türkiye''nin mevcut anayasal düzeniyle Kürt sorununu çözemeyeceğini" savundu.

***

Bilindiği gibi PKK terör örgütünün başı olan Abdullah Öcalan da zaman zaman "Demokratik özerklik ve eşit ortaklık temelinde yeni bir anayasa" talebini gündeme getirmektedir. Öcalan, "Benim ortak vatan anlayışım tek ulusa ait bir vatan anlayışı değildir. Birçok ulusun ortak yaşam alanı anlamında kullanıyorum, demokratiktir. Benim söylemek istediğim şudur; Burada Süryaniler var, Ermeniler var, Kürtler var. Tek bir ulusun vatanı anlayışını değil, bunların hepsinin ortak yaşam alanı olarak ortak vatan diyorum." demektedir. 

İşte yönetim sisteminin yetki paylaşımı çerçevesinde yeniden düzenlenmesinin hedefi de bu anlayıştır.

Yeni Anayasa isteyen bir de Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum var. O da "Türkiye toplumunun, Kürt sorunu da dahil tüm sorunlarının çözümüne ilişkin yeni siyasal perspektifi"nin "Türk Milleti yerine Türkiye Milletinin inşa sürecini tamamlamak" olduğunu söylüyor.

***

"Yeni Anayasa", bu taleplerin ötesinde aslında kamuoyuna açıklanmamış görüşmeler sırasında Türkiye''ye yapılmış bir dayatmadır! İsmet Özel''in bir panelde yaptığı konuşmada bu dayatma konusu açıkça ortaya konulmuştur:

İsmet Özel, 10 Ekim 2015''te Ankara''da yapılan panelde şöyle demişti:

"Panelimizde bir ''Yeni Kana Yasa'' başlığı var, bir de ''Yenik Anayasa'' başlığı var. Yeni Kana Yasa... Yani yeni bir kan var, bu kana uygun bir yasa isteniyor Türkiye''de. Bu yine Suriye meselesi ile alâkalı bir şey. Çünkü Beşar Esad kendisine yönelik Türkiye''deki muhalefet sebebiyle üç yıl önce şöyle demişti: ''Ben Amerika''nın bana verdiği görevlerin hepsini yerine getirdim!'' Beşar Esad söylüyor bunu. ''Ben Amerika''nın bana verdiği görevlerin hepsini yerine getirdim. Ama siz Amerika''nın anayasa görevini hâlâ yerine getirmediniz.'' Arşiv merakı olanlar bu sözleri bulabilir. Türkiye''yi yönetenlere bu tarizi Beşar Esad yapmıştı üç sene önce. Yeni Kana Yasa budur. Amerika''nın verdiği bir vazifedir: ''Türkiye''de yeni bir anayasa yapacaksınız!'' Bu anayasa meselesi bizi neden ilgilendiriyor? Neden bize yeni bir anayasa lazım? Amerikalılar neden yeni bir anayasa dayatıyorlar? Çünkü Amerikalılar hükümet ettikleri yerlerde kendi toplumlarını zapturapt altına almak için kullandıkları metotları dayatırlar. Bugüne kadar hep yaptılar bunu. İşgal altındaki Almanya, Federal Almanya oldu. Yani federallik yönetimi Amerikan hâkimiyetinin işaretidir. Bir yerde federal bir yönetim varsa anlayın ki orayı Amerika yönetiyordur. Aynı şekilde bugün İspanya 1980 yılından itibaren sekiz federal devletle yürütülen bir ülkedir. İspanya''da ayrıca sekiz kültür de kabul edilmiştir. Türkiye''de yeni kana yasa lazım; bu kan ne kanıdır, onu anlamamız lazım. Bunu anlamak Türkiye''de yaşayanlar için oldukça zor."

Yazarın Diğer Yazıları