Akdeniz'deki haklar için eller tetikte...

Yunanistan'a  ikinci kez navtex ilan ettik ya, artık eller tetikten ayrılmıyor. Oysa Yunan gazeteleri Mısır'la münhasır ekonomik bölge işbirliği anlaşması imzalamalarının ardından sanki maç skoru gibi "Durum şimdi 1-1" yorumunda bulunmuşlardı. Akdeniz ve Ege'de suların ısındığı  sırada bir de Avrupa Kupalarında Yunan ekibi PAOK ile bizim Beşiktaş birbirine düşmez mi... Şimdi durum iyice karıştı. Akdeniz için Türk-Yunan  gerginliği sürerken bir başka mücadeleye de yeşil sahalarda tanık olacağız.

Ankara bu kez kıta sahanlığını da münhasır ekomomik bölgesi içine aldığına göre geri adım atmayacağız. Yani şu anda Oruç Reis araştırmalarına devam ediyor. Hem de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tam korumasında.

Bu arada Azerbaycan'da işlem tamam. Türkiye ile kardeş Azerbaycan'ın Tur-Az ortak askeri tatbikatı 3. günün sonunda amaçlanan hedeflere ulaşarak başarıyla tamamlandı. Herhalde bu tatbikat Azerbaycan'a yeşillenen Ermenistan için yeterli derecede uyarıcı olmuştur.

Ekip değişti

Beyrut'taki patlamanın ardından ilginç bir durum oluştu. İhmal sonucu olduğu ağırlık kazanan patlama Lübnan hükümetini istifaya kadar götürdü. Bu arada atv'nin bölgedeki tüm ekibi de değiştirilip sil baştan yapıldı. Yeni ekipteki Gülçin Kozan hem Arapça biliyor, hem de muhtemelen yeni hükümeti kuracak dini bütünlerin dilinden iyi anlıyor. Bir süre Lübnan'daki gelişmeleri bu kız aracılığıyla öğreneceğiz.

Ayasofya'nın kedisi

2004 yılında Ayasofya'da görevli kulübesinin altında doğmuştu. Gli, doğduğu günde bu yana Ayasofya Müzesi'nin içinde yaşadı. Bu yüzden 'Ayasofya'nın kedisi' olarak biliniyor. 2009'da ABD Başkanı Barack Obama'ın Ayasofya ziyaretinde sırasına çekilen fotoğraf karesine girmesiyle dünya çapında şöhreti yakaladı. Ayasofya'nın ibadete açılışıyla Gli, yeniden gündeme geldi.

Namaz için Ayasofya'ya giden bir arkadaşıma ricada bulundum:

"Ayasofya'nın ünlü kedisi ne alemde?.. Bir bakıver..."

Namaz çıkışı ilk işi beni aramak oldu ve "araştırma raporu"nu verdi:

"Hayvanın göbeği yerden kalkmıyor. Hayatından memnun ki, mutlu olduğu her halinden belli oluyor."

Demek ki Gli için Ayasofya'nın ibadete açılışından sonra pek değişen bir şey olmamış...

Ekranlardan

KISA... KISA...

** Bunca yemek yarışması yetmiyormuş gibi şimdi de "Apartmanlar Yarışıyor" diye yeni bir yemek yarışması başladı. İzlemeyenlere bilgi vereyim, yönetimi değişmiş Zuhal Olcay'ın yarışması gerilemiş gibi.

** Ölü yaz sezonunda arada bir iki güzel film de olmasa televizyonlarda seyredilecek bir şey kalmayacak. Show TV'de gösterilen "Oh Olsun" filmi anılarımızı tazeledi. Tarık Akan, Hale Soygazi, Hulusi Kentmen, Mürüvet Sim, Halit Akçatepe gibileri tekrar tekrar, bıkmadan, sıkılmadan seyretmeyi sürdürüyoruz.

**Masterchef, sonuna final denilince klasik tabirle doldur boşalta dönüştürüldü. Mesela, ilk tur deniliyor ama 1. turun sonu bir türlü gelmiyor.

Erzurum'un böreği

Sabah televizyonu açtığımda Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral'ı karşımda buldum. Bölgenin ünlü su böreğinin yıllardır beklediği sertifikayı sonunda aldıklarını müjdeledi. Erzurumspor'un Süper Lig'e çıkışının ardından Erzurumlular için ikinci güzel bir olay da su böreklerinin tescillenmesi olmuş. 73 yıldır İstanbul'da yaşıyorum en az 100 kere Erzurum böreği ve de cağ kebabı yemişimdir. İstanbul'da bile başınızı nereye çevirseniz orada bu ürünleri satan dükkanları görebilirsiniz. Hele yolunuzda işlek bir cadde mevcutsa...

Günün sözü

Gerçeği sev, hatayı bağışla. Voltaire

 

Yazarın Diğer Yazıları