AKP neden kamuoyu sonuçlarını paylaşmıyor?

AKP neden kamuoyu sonuçlarını paylaşmıyor?

Hafta geçmiyor kamuoyu yoklamaları veriliyor. Her yoklamada Ak Parti''de düşüş gözleniyor. Bu tür yoklamayı yapan şirketler belli. Kimsenin itiraz edemeyeceği tecrübeli isimler başlarında. Ekranlarda da sık görüyoruz, Yorumları da yerine oturuyor. Maksatlı bir kamuoyu yoklaması yapacakları, neticeleri çarpıtacakları düşünülemez; yanılma payının bir limiti var. Aşırı yanılma o şirketi geriye iter, bitirir; manipülasyonu göze alamazlar.

Onun için kamuoyu yoklamalarına itibar edeceğiz.

Şunun için de itibar edeceğiz: Saray kanadından hiç kamuoyu araştırması haberi gelmiyor. Yaptırdıkları muhakkak. Lehlerine bir durum görseler, kendi basın-yayın organlarında hemen yayınlatırlar. Ekranlara bildik isimleri çıkartırlar, yorumlatırlar, "İşte biz dimdik ayaktayız. Erken seçim de vaktinde seçim de olsa yine biz kazanacağız." derler, beyin yıkama ameliyesine girişirlerdi.

En sonra barajın düşürülmesi konuşuluyor ki, bu düşürme bile gerilemeyi gösterir.

Yüzde 10 barajı yüksek. Başka ülkeler, en fazla yüzde 7. Bu barajı 12 Eylül darbecileri koymuştu. Cuntanın getirdiklerinin delinmeyen yeri kalmadı ama değiştirilmeyen seçim barajı idi. İktidara gelenlerin işine yarıyordu.

Yeni rejimde düşman kampları bile ittifaka zorlayan bir sistem ortaya çıktı. İttifaklar söz konusu olunca, kendi oyundan emin olanlar, oyunda düşüş gören müttefiklerinin talebini geriye çeviremezler.

Barajın düşüşü politik manevra da olsa gerekliydi.

Şunu da düşünmeliyiz: HDP, yüzde 10 barajının sınırda. Bir aşağı bir yukarı seyrediyor.  Etnikçi sol kesimin, Marxist kalıntıların, cüzî de olsa bir oy potansiyeli var. Bu kesimlerin birkaç partisi seçime girdiği hâlde, kendi partilerini değil; baraj altında kalmasın diye etnikçi yıkıcı/bölücülerin partisini tercih ediyorlar. Baraj yüzde 7''ye inerse, bir rahat nefes alacaklar, HDP''yi (Kapatırsa yeni açılacak partiyi) kendi hâllerine bırakabilirler. Yüzde 7''yi geçer mi, geçmez mi? Tartışılır.

Taliban''ın Afganistan''da hâkimiyeti, ülkemizde Ak Parti''ye oy verenleri de uyandıracaktır. İslâmî nizamdan bahsediyorlar; onların bu nizamında ne adalet var, ne insanlık var, ne zorlaştırmayın kolaylaştırın buyruğuna uyma var. Eline silahı alan insanların kafalarına sıkıyor. Sıra kılıçla kesmeye de gelecek...

Ak Parti''nin önünü açtığı birtakım tarikatların/cemaatlerin adamları, akılları sıra sarıklı, şalvarlı, cübbeli sokaklarda tebliğe çıkıyorlar. Olmadık laflar ediyorlar. Bir kişiyi dahi saflarına kattıklarını düşünebiliyorlar mı?

Diyelim ki insanları kendilerine çektiler. Televizyon yasaklanacak, en azından sınırlandırılacak, tek düze giyim dayatılacak. İktidara gelseler, Taliban''dan farkları olmayacak. (Semtlerinde kaldım, camilerine de gittim geldim, şeyhlerini de dinledim. Ne yapmak istediklerini iyi bilirim.)

Bu görüntüler, halkı ürkütmeyeceğini, Ak Parti''ye oy verenleri bile irkiltmeyeceğini düşünebilir miyiz?

Kamuoyu araştırmacıları Taliban''ın Türkiye''ye yansıyıp yansımayacağı araştırmasını da yapmalılar.

Kamuoyu araştırmacısı İbrahim Uslu, son anket sonuçlarını açıkladı. Çok önemli bir şey söyledi:

"Direnç noktası vardı AKP''nin… O da yüzde 34.7''ydi… Yani ilk seçildiği gün aldığı oy oranı buydu. Sonraki seçimlerde AKP oyunu hep yükseltti. 2009 yerel seçimlerinde 9 puan birden kaybetmesine rağmen yüzde 38''e düştü. Şimdi ise yüzde 33''de."

Tarikatlar/cemaatler alıp başına giderken, göçler Türkiye''yi sarsarken, ekonomik sıkıntı aşılamazken Ak Parti''de yükselme beklenebilir mi? 

Yazarın Diğer Yazıları