''Aksakalımız'' Binali bey olursa...

''Aksakalımız'' Binali bey olursa...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün toplanacak Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Devlet Başkanları 8. Zirvesi''nde tarihi kararlar alınacağını ve Türkmenistan''ın gözlemci olarak katılımıyla aile fotoğrafının tamamlanacağını belirterek, "İkinci olarak, aile meclisimizin ismini ''Türk Devletleri Teşkilatı'' olarak değiştiriyoruz. Bunun vakti çoktan gelmişti." dedi.

Çavuşoğlu, hazırlık toplantısında "Aksakallar Konseyi''nin gözden geçirilmiş yönetmeliğini kabul ediyoruz. Ortak kültürümüzde atanın sözü darda kaldığımızda bize hep yol gösterici olmuştur. Aksakallarımız tecrübeleriyle yolumuzu aydınlatacaktır." diye bilgi verdi.

Çavuşoğlu, dördüncü olarak, gözlemcilik ve ortaklık statülerinin açık bir şekilde belirleneceğini ifade ederek, "Özgün kimliğimizi muhafaza ederek teşkilatımızın çekim gücünü hep birlikte arttırabileceğiz. Beşinci olarak, Türk Dünyası 2040 Vizyonu''nu da kabul edeceğiz." diye konuştu.

Bilindiği gibi Türkmenistan tarafsız ülke statüsünde bulunduğu için uluslararası kuruluşlara ancak gözlemci üye olarak katılabiliyor.

"Türk Dünyası 2040 Vizyonu"nun, Teşkilatın gelecek perspektifini ortaya koyduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Nasıl ki köklerimiz ortaksa geleceğe dönük vizyonumuzun da ortak olması gerekiyor." ifadesini kullandı.

***

Peki, Türk Dünyası''nın aksakalları kim?

Türk Dünyası''nda ilk akla gelen isim Nursultan Nazarbayev oluyor.

Konseyin adının "Türk Devletler Teşkilatı" olması önerisi 2019 yılındaki Bakü Zirvesi''nde Nazarbayev''den gelmişti. Nazarbayev, Türk dünyasını kara yoluyla da birbirine bağlayan Trans-Hazar Uluslararası Ulaşım Koridoru''nun adının, "Turan Koridoru" olmasını da önermişti.

Çavuşoğlu koridor konusunda, "Ekonomilerimizi birbirine bağlayabilmek için taşımacılık ve lojistik alanında iş birliğimizi güçlendirmeliyiz. Aksakalımız Sayın Binali Yıldırım, Meclis Başkanlığı, Başbakanlık ve Ulaştırma Bakanlığı gibi önemli görevler üstlenmiş değerli bir ağabeyimiz. Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Ulaştırma Koridoru, Zengezur Koridoru ile güçlenecek ve tüm Türk dünyasının refahına katkı sağlayacak." dedi.

Çavuşoğlu, bu katkıdan azami ölçüde fayda sağlayabilmek için Türk dünyası arasındaki ticaretin daha serbest hale getirilmesi gerektiğini belirterek, "Bu amaçla tarife dışı önlemleri kaldırmalı, ikili ve transit geçiş belgelerini sorun olmaktan çıkarmalıyız." diye konuştu.

Bu konuda Yıldırım''ın tecrübelerinden de faydalanacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, ayrıca müzakereleri son aşamaya gelen Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması''nın bir an önce imzalanması gerektiğini vurguladı.

***

Çavuşoğlu''nun açıklamasından anlaşıldığı gibi Türk Dünyası''nın ekonomilerini birbirine bağlama görevi Binali Yıldırım''a verilmiş durumdadır. Çavuşoğlu, Yıldırım''dan, aynı zamanda "aksakalımız" diye bahsetmekte ve Türk Dünyası arasındaki serbest ticaretin önündeki engelleri kaldırmakta Yıldırım''ın tecrübelerinden faydalanacaklarını ifade etmektedir.

Çok iyi de toplantıda Türk Devlet Başkanları''ndan biri, "Binali Bey, oğlunun Venezuela''ya maske götürmek için gittiğini söylemişti. Bize de maske gönderecek mi?" derse ne cevap verilecek?

Bir başkası, "Hollanda basınına göre, Binali Bey''in sadece bu ülkedeki serveti, bizim ülke olarak yıllık milli gelirimizden fazla. Bu haberler tekzip de edilmediğine göre Binali Bey, ''Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Ulaştırma Koridoru,-Zengezur Koridoru Projesi''ndeki eksikleri tek başına tamamlayabilecek güçtedir. Yeni yollar gerekiyor. Bu yatırımları o yapsın, biz de Türk Devletler Teşkilatı olarak kendisine taksitle ödeyelim" diye öneride bulunursa ne cevap verilecek?

***

İşin aslına bakılacak olursa Zengezur koridoruna yeni yol yapılması gerekiyor ama Rusya ve Ermenistan, Karabağ Savaşı''nı durduran anlaşmada bu konunun karara bağlanmasına rağmen hiçbir adım atmıyor!

Zengezur koridorunu açmak, Binali Bey''in çözebileceği bir sorun değil. Koridor, ancak Erdoğan-Putin mutabakatı ile açılabilir. Bu da başka sorunların çözümüne bağlıdır...

Yazarın Diğer Yazıları