Ali Koç genelde haksız değil!

Trabzonspor karşısında aldıkları 3-1''lik mağlubiyeti her ne kadar Min-Jae Kim''in eli ile rakibini itip, ikinci sarı karttan atıldığı pozisyon ve sonrasına bağlamış olsa da Fenerbahçe Başkanı Ali Koç''un Türkiye''de hakemlik müessesesi oluşumu ve uygulamaları ile ilgili söylemlerine genelde "doğru" dememek mümkün değildir.

Özelde Trabzonspor karşılaşmasında Ali Şansalan''ın maçın kaderine de etki eden ikinci sarıdan, kırmızı kartla ihracına yaptığı itiraz haksız olsa da bile…

Çünkü "Sistemin kökten kendini dizayn etmesi lazım" sözünü maçtan sonra Ali Koç söylemiş olsa da Kulüpler Birliği Başkanı sıfatıyla Ahmet Ağaoğlu da "Sorunu kişilerin uygulamalarına bakarak değerlendirmek doğru değil. Çözüm sistemi sağlıklı oluşturmaktan geçiyor" demiyor mu?

Hakemlik müessesesinde işlerin yıllardır adeta babadan oğula sistemi ile "liyakat ile değil de sadakat ile yürütüldüğünü" cümlealem bilmiyor mu?

Bunun için de Sayın Ağaoğlu, futbol tarihimizde görülmemiş bir şekilde hemen hemen tüm kulüplerin ve futbol camiasının desteğini arkasına alarak adeta "Bu harami düzeni sona ermeli ve hakemlik müessesesi bir sistem üzerine oturtulmalı" diyerek çıktığı yola tavizsiz bir şekilde devam eylemiyor mu?

Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu''nun galip gelinen maçtan sonra bile bu minvalde söyledikleri de ortada değil mi?

Onun için Trabzonspor-Fenerbahçe maçının galipleri ile mağlupları bu konuda hemen hemen aynı fikirde birleşmiş iseler, gündelik kazanım veya kaybedişlerle kimse olması gerekeni kenara koyamaz, koymamalıdır.

Örneğin Trabzonspor camiası, Fenerbahçe maçını kazandı diye birilerin kişi ve grup çıkarına dayalı hegemonyalarını sürdürdüğü hakemlik müessesesinde hakka ve hukuka dayalı bir sistemin oluşturulması fikrinden asla caymamalıdır. Bana göre caymayacaktır da. Daha doğrusu Ahmet Ağaoğlu, yüklendiği genel sorumluluğun gereklerini yerine getirmekten vazgeçmez, geçmeyecektir de.

Yani milyonlarca insanı ve milyarlarca para-pulu ilgilendiren ve de ekonomik bir sektör haline de gelmiş olan futbol endüstrisini, sistem yerine üç-beş etki ve yetki çıkarcısının eline bırakmak asla ve kat''a doğru değildir.

Yazarın Diğer Yazıları