Anayasayı değiştirin Erdoğan aday olsun

Anayasayı değiştirin Erdoğan aday olsun

Haziran 2023''te zamanında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan''ın 3. Kez adaylığı konusunda siyasi parti liderlerinin görüşleri şöyle;

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu; "Aday olamaz."

İYİ Parti lideri Meral Akşener; "Aday olamaz diye hukuki görüşler var."

Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal; "Aday olamaz."

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu; "Aday olamaz."

Gelecek Parti lideri Ahmet Davutoğlu; "Aday olamaz."

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) lideri Ali Babacan; "Aday olamaz."

Doğru Parti Genel Başkanı Rıfat Serdaroğlu; "Aday olamaz."

Merhum başbakan Prof. Dr. Necmettin Erbakan''ın oğlu olan ve seçimlere iddialı bir şekilde hazırlan Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan''la yaptığım söyleşide de gündeme getirdim.

- Soru: "2007''de anayasa değişikliğinde "Bir kişi en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir" hükmü kondu. 2010 ve 2017 anayasa değişikliklerinde aynı kaldı. Recep Tayyip Erdoğan''ın 3. kez aday olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Erbakan: "Orada da diyor ki bir kişi iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Buna baktığınız zaman 2014 ve 2018''de iki defa seçildi…

Yani 2017''de bu değişiklik yapılmış olsaydı farklı olabilirdi. 2017''de aynı kaldı…

Dolayısıyla iki kez seçilmiş üçüncüsüne girmesi hukuken mümkün görünmüyor. Genelde de zaten tarafsız hukukçuların kanaati o yönde.

''Aday olabilir'' diyenler ise iktidara yakın siyasi isimler…"

- Soru: Siyasi olarak söylüyorlar, hukuki olarak söyleyenler ise ''olamaz'' diyorlar.

Erbakan: "Burada bir erken seçim kararının meclis tarafından alınması gerekir… Ancak onda da tabii beşte üç çoğunluk gerektiği için CHP''nin İYİ partinin, HDP''nin destek olması lazım. Çünkü Cumhur ittifakında 333 milletvekili var. Beşte üç dediğiniz 360 oluyor. 360''a gitmek için böyle bir destek lazım."

- Soru: CHP''nin, iyi partinin veya HDP''nin birinin destek vermesi yetiyor.

Erbakan: "30 milletvekili olsa üçünden birinin destek vermesi yeterli. Cumhurbaşkanı kendisi seçim kararı alabilir. Öyle bir yetkisi var ama onda da yine aday olamıyor. O maddede meclis tarafından karar alınması halinde aday olabilir diye söylüyor. Öyle olunca anayasa değişikliği yapılabilir. Kemal Kılıçdaroğlu Bey ''tamam aday olsun çıksın karşımıza'' diyorsa, anayasayı değiştirelim o zaman denebilir. O zaman da 360 ile olabilecek bir şey değil… "

- Soru: 360 ile kabul edilirse referanduma gidilecek. Mecliste direk kabul için 400 oy gerekiyor bulamaz değil mi?

Erbakan: "Muhalefet yani İYİ Parti de CHP de ''gelin mecliste anayasayı değiştirelim, Erdoğan 3. Kez aday olsun'' diye bugün söyleyebilirler.

''İstiyorsa olsun çıksın karşımıza, biz nasıl olsa kazanırız'' denilmesi halinde, anayasa değişikliği mecliste hemen yapılabilir.

Ama meclisin erken seçim kararı alması, anayasa değişikliği yapması da bunların hiçbirini cumhur ittifakının tek başına yapabilmesi mümkün değil.

O nedenle durum biraz karışık.

Tabii YSK''nın talimatla iş yapabilme şüphesi de maalesef var."

- Soru: YSK''nın aslı olmayan diploma, mühürsüz oylar ve İstanbul seçimi kararları var.

Erbakan: "Aynı zarfın içerisinde 3 tanesi geçerli bir tanesi geçersiz, ilçe belediye başkanlığı seçimleri iptal olmuyor, belediye meclisi iptal olmuyor sadece büyükşehir iptal oluyor.

Tabii bu da daha değişik bir ortama zemin hazırlar.

Tepki olur.

Tepki oylarının artmasına yol açar AK Partiye karşı.

Çünkü burada hile yapıyorsunuz…

Anayasa çok açık. YSK anayasaya rağmen kabul ediyorsa bunu talimatla yaptırıyorsunuz demektir.

Dolaysıyla ters tepme olur."

Yazarın Diğer Yazıları