Antik kent kaçak yapılaşma kurbanı oldu

Antik kent kaçak yapılaşma kurbanı oldu
Germanicia Antik Kenti'nin varlığının 73 yıl önce bilindiği ve antik kentin kalıntılarının kaçak yapılaşmayla yok edildiği ortaya çıktı.

Mimarlar Odası Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, yönetimiyle birlikte M.S. 1''inci yüzyılda kurulan ancak bugüne kadar yapılan kazılarda M.S. 4''üncü ve 6''ncı yüzyıllara ait kalıntılarına ulaşılan Germanicia Antik Kenti''nin bulunduğu bölgede incelemelerde bulunup vatandaşlardan bilgi aldı. İki farklı bölgede ziyarete açılan Germanicia Mozaikleri''ni de gezen Kaçamaz, girdiği bir evde yosun kaplamış 1500 yıllık sütunlarla karşılaştı. Ev sahibi Ali Akbey, tarihi sütunların amcasının evinin temel kazısında ortaya çıktığını belirterek, kazıda çıkarılan sütunların bazılarının bahçe duvarında taş olarak kullanıldığını ifade etti.

''BURASINI AÇIK HAVA MÜZESİ OLARAK GEZİYOR OLABİLİRDİK''

Ardından değerlendirmede bulunan Mimarlar Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Germanicia''nın şehrin turizmi için çok önemli olduğunu söyledi. Yetkililerin bölgede bir an önce yeni ve farklı bir çalışma başlatması gerektiğini ifade eden Kaçamaz, şöyle devam etti:

"1948 yılında hava fotoğrafına baktığımız zaman Germanicia Antik Şehri''nin kalıntılarını fotoğraflarda görebiliyoruz. Bu fotoğrafla bulunan mozaiklerin yerlerini örtüştürüldüğünde kalıntıların birebir aynı noktalarda çıktığını görüyoruz. Eğer 1948 yılında biz bu işe daha dikkatli ve o şiarda hareket etmiş olsaydık şu an burasını bir açık hava müzesi olarak, sütun başlıklarının, kiliselerin olduğu farklı bir şekilde geziyor olabilirdik. Ve şu an akılalmaz bir şekilde kaçak bir yapılaşma olmuş. Kültür ve Turizm Bakanlığı''nın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı''nın buraya destek olması ve kamulaştırmayla da bir an önce bölgeyi açık hava müzesine çevirmemiz gerekli. Burada çok fazla kaçak yapı var. 1948 yılındaki fotoğrafla 1975 yılındaki fotoğraf arasında yapılaşmanın ne kadar sıkıntılı olduğunu biz vurgulamak istiyoruz. Ve günümüze baktığımız zaman tamamen farklı bir bina yoğunluğu oluşmuş durumda. Bunun bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor"