Artık kabusumuz olmayacak. Türk profesörden koronada çığır açacak sistem

Artık kabusumuz olmayacak. Türk profesörden koronada çığır açacak sistem
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, korona virüsün erken teşhis edilmesini sağlayan bir sistem geliştirdiğini açıkladı. Prof. Dr. Yola, vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasının ölçülerek erken önlem alınmasını sağlayan bu sistem için  4 aylık yoğun bir çalışma yaptıklarını ifade etti.

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, 4 aylık yoğun bir çalışmanın ardından vücudun bağışıklık sistemini kontrolden çıkaran sitokin fırtınasını ölçen ve korona virüse karşı erken önlem alınmasına olanak sağlayan ''biyosensör metodu'' geliştirdiğini açıkladı.

2019''da kalp krizi ile akciğer kanseri riskini anlık olarak tahmin edebilen, insan sağlığına ve çevreye zararsız biyosensörler ile bilime yapmış olduğu katkılardan dolayı Sağlık Bilimleri alanında Cumhurbaşkanlığı himayelerinde verilen Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülüne layık görülen Prof. Dr. Mehmet Lütfi Yola, korona virüste yeni alternatif çözüm bulmaya ilişkin yeni bir teşhis yöntemi geliştirmek için çalışma yaptıklarını söyledi.

Korona virüse karşı erken teşhisin önemini vurgulayan Yola, şunları söyledi:

"Çalışma ekibimizle özellikle son 1,5 yıl içerisinde önemli hastalıkların erken teşhisine yönelik biyomedikal sistemlerin ya da biyosensör sistemlerin tasarlanması ve uygulanması üzerine önemli çalışmalar yapmaktayız. Yaklaşık 4 aydır korona virüse karşı nasıl yeni alternatifler bulabiliriz ya da nasıl yeni bir teşhis yöntemi bulabiliriz soruları üzerinde yoğunlaşmaya başladık. Korona virüs vakalarında sıklıkla görülen akut solunum sıkıntısı sendromu olarak bilinen ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkmaktadır. Mers ve Sars vakalarında olduğu gibi korona virüs vakalarında da aynı şekilde görülen sitokin salınım sendromu ile ilişkili solunum sıkıntısıyla aslında benzer özellikler taşımaktadır. Sitokin salınım sendromu ile ilişkili yeni tedavi stratejilerinin örneğin değişik semptomların tespitine yönelik immünosensörler ya da biyosensörler gibi yeni tedavi stratejilerinin korona virüs ile yapılan klinik çalışmaları hızlı bir şekilde girdiği görülmektedir. Yaklaşık 4 aydır süren ve korona virüs tespitine yönelik yol gösterici olarak yüksek hassasiyette bir immünosensör tasarımını gerçekleştirdik."

''EN KISA SÜREDE HAYATA GEÇİRİLECEK''

Çevre dostu olarak geliştirdikleri uygulamanın en kısa sürede hayata geçirileceğini belirten Prof. Dr. Yola, "Bu sistemin en önemli özelliği hem çevre dostu olması hem de ekonomik olması, aynı zamanda kullanılan klasik tekniklere nazaran daha hızlı cevap verme süresinin olması sayesinde erken teşhisi sağlamaktadır. Bu sayede literatür dünyasına kattığımız bizim en önemli çalışmalarda birisi olduğunu söyleyebiliriz. Şimdiye kadar yaptığımız çalışmalar ışığında yine aynı şekilde önemli hastalıkların teşhisine yönelik biyosensörlerin tasarımını devam ettiriyoruz. En kısa sürede korona virüs vakalarının tespitine yönelik çalışmalarımızı, gerçek numune uygulama kısmına da başlayacağız" ifadelerini kullandı.