Atatürk mirasından AYK'ya 1,3 milyar lira

İş Bankası'nın yüzde 28,09'u Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün idi. Ata'mız vefatından önce resmî bir vasiyet bırakarak bu hisselerinden doğacak kâr paylarının Türk Dil Kurumu (TDK) ile Türk Tarih Kurumu'na (TTK) ödenmesini hükme bağladı.

İş Bankası tarafından yapılan resmî açıklama ile bu kurumların payları da 9 ay için belli oldu; 1,3 milyar lira...

26 Ağustos 1924 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk millî mücadele ve Kurtuluş Savaşı'nın ardından elde edilen siyasi bağımsızlığın iktisadi bağımsızlıkla perçinlenmesi için sermayeye şahsi parasının da katılımıyla Türkiye İş Bankası'nı kurdu.

Atatürk'ün vefatının ardından vasiyetnamesine uygun olarak Atatürk hisseleri Cumhuriyet Halk Partisi'ne devredildi. Vasiyete uygun olarak hisselerin oy hakları CHP tarafından kullanılarak, hisselerden kaynaklanan temettü (ticari kazanç) vasiyette belirtilen ve bugünkü adı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na (AYK) ödenmektedir.

İş Bankası'ndan yapılan resmî açıklamaya göre hisselerinin yüzde 31,79'u halka açık, çoğunluk hissenin ise yüzde 40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'nın, yüzde 28,09 hisse ise Atatürk hisseleridir.

Değerli okurlarım yarın 10 Kasım 2018 Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Hakk'ın rahmetine kavuştuğunun 80. Yılı.

İş Bankası 2 gün önce 2018 yılının ilk 9 ayının bilançosunu açıkladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Hükümetin CHP hisselerini hazineye devretme niyetinin olduğu bugünlerde İş Bankası'ndan ekonomiye büyük destek olduğu yönünde önemli bir açıklama geldi.

Türkiye İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre;

-              Bankanın aktif büyüklüğü bu yılın 9 ayında, geçen yıl sonuna göre yüzde 22,7 artarak 444,3 milyar lira olurken, banka "Türkiye'nin En Büyük Özel Bankası" konumunu sürdürdü.

-              Nakdi kredileri 291,3 milyar liraya, gayri nakdi kredileri ise 111,5 milyar liraya yükseldi.

-              İş Bankası'nın ekonomiye krediler aracılığıyla sağladığı toplam kaynak tutarı 402,8 milyar liraya ulaştı.

-              Banka mevduat hacmini geçen yıl sonuna göre yüzde 19,3 artırarak 243 milyar liraya yükseltti.

-              Bu yılın ilk 9 ayında 4,6 milyar lira net kar elde etti öz kaynak büyüklüğü ise 46,6 milyar liraya ulaştı.

-  Sermaye yeterliliği rasyosu ise eylül ayı sonunda yüzde 17,4 düzeyinde gerçekleşti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, İş Bankası'nın, millî ekonomide güven tesisinin daha da önem kazandığı bu dönemde, hane halkı ihtiyaçlarından, ülkenin büyük ölçekli yatırımlarının finansmanına kadar geniş bir yelpazede, ekonomiye destek sağlamaya devam ettiğini kaydetti.

Adnan Bali, "Türkiye'nin Bankası" olma ve "millî bankacılık" olarak tanımladığı İş Bankası için, "Türkiye'de en çok güven duyulan müesseselerden biri olmaya devam edecektir" açıklamasına çocukluğumda "kumbara" hesabı ile başladığım 60 yıllık İş Bankası mudisi olarak yürekten katılıyorum.

Gelelim sözün özüne.

İş Bankası'nın son 5 yılda Ata'mızın mirasından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu'na ne kadar para aktarıldığını yazılı olarak İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'ye sordum ve şu yanıtı aldım:

"Sayın Uğuroğlu, Atatürk hisselerine isabet eden temettü gelirleri, vasiyetname hükümleri ve yasal mevzuat çerçevesinde Bankamızca bu kurumlara yarı yarıya ödenmektedir. Ancak, tâbi olduğumuz Bankacılık Kanunu, bu temettü tutarlarını size iletmeme maalesef izin vermemektedir. Zira kanunda, müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin kanunen yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklanamayacağı hükmü açık bir şekilde yer almaktadır. Bankamızın Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu ile ilişkisi de bu yükümlülük kapsamında değerlendirilmektedir.

Bilgilerinizi rica eder, bu vesileyle sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Saygılarımla."

Değerli okurlarım bu hassasiyeti nedeniyle Sayın Bali'ye teşekkür ederim ama İş Bankası'nın resmî açıklamasında alıntı yaparak şu bilgiyi sizlere aktarayım.

Bu yılın ilk 9 ayında 4,6 milyar lira net kâr elde eden Türkiye İş Bankası'nın Atamızın yüzde 28,09 hissesine karşılık olan 1.292.140.000,00 Türk Lirası yani yaklaşık 1,3 milyar lira Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'nun hakkıdır.

2018'in son 3 aylık diliminden elde edilecek kâr da eklenerek 2018 yılının net kârı T. İş Bankası tarafından resmen açıklanınca bu rakam yükselecektir.

Teşekkürler ve tebrikler Türkiye İş Bankası'na...

Yazarın Diğer Yazıları