'Atatürk' trendi!

'Atatürk' trendi!

Dikkatinizi çekti mi? "Muarız"ı mı desem, "karşıt"ı mı desem, Mustafa Kemal Atatürk''e tavrı olan bir hükûmet döneminde "Atatürk" trendi gittikçe yükseliyor. Geçen 10 Kasım''ın görüntüleri bir delil. Bir delil de kamuoyu yoklamaları.

MetroPOLL "Türkiye''nin Nabzı Kasım 2021" kamuoyu araştırmasında çıkan sonucu paylaştı. İki soru sorulmuş:

1-"Mustafa Kemal Atatürk''ün bu ülkeye yaptıklarından dolayı ona şükran duyuyor musunuz?"

 -Evet, yüzde 92.2, hayır: yüzde 5.0.

2- "Atatürk''ün değerinin son zamanlarda daha çok anlaşıldığını düşünüyor musunuz?"

-Evet: Yüzde 73.3, hayır: 20.3.

Ak Parti hükûmetleri zamanında, halkta Mustafa Kemal''e yönelişin gittikçe arttığı, geçmiş anketlerde de göze çarpıyordu. Bağlantı kurulur mu? Son anketin Afganistan''da Taliban''ın iktidara gelişinden sonra yapıldığını hatırlatırım.

Doğup büyüdüğüm, ilçemin yazarlarına dair bir kitap üzerinde durmuştum. O yazıda Mustafa Kemal''in ikinci Yerköy ziyareti 1930 gösteriliyordu. 1934 olacak. Yine, bir gece istasyon binasında kaldığı yazılıydı. Vagonda kalmış.

Cumartesi yayınlanan yazımla ilgili Prof. Dr. Hikmet Özdemir Hocamız bir tavzih gönderdi. Aynen veriyorum:

"değerli arslan bey; / ''bir ilçenin yazarları'' başlıklı yazınızı okudum ve Yerköy''ün yazar ve şair evlatlarına hayranlık duydum.  / atatürk''ün 1934 Yerköy ziyareti konusunda benim arşivimde bulunan bilgileri dipnotlarıyla beraber size takdim ediyorum. / bu vesile ile selam ve iyi dileklerimi sunarım.

31 Ocak gecesi 01.40''da Balâ üzerinden on altı saatlik yorucu bir yolculuktan sonra Kırşehir''e varmışlardır [Ahmet Bekir Palazoğlu, Başöğretmen Atatürk, Cilt II, s. 787.]. 3 Şubat''ta Kırşehir ve Yerköy üzerinden Yozgat''a geçmişlerdir [Atatürk''ün Bütün Eserleri, Cilt XXVI, s. 335-336.]. Orada fotoğrafını çeken yargıcın oğluna neden izin almadan bunu yaptığını sormuş, çocuk, ''Bu ilginç anı ne zaman bulabilirdim ki onu da seremoniye feda edeyim'' cevabını verdiğinde memnun olmuştur. Reisicumhurun dört gün süren bu ziyareti Yozgat''tan sonra Yerköy, Kayseri, Niğde, Konya, Eskişehir yoluyla Ankara''da tamamlanmıştır [Ahmet Bekir Palazoğlu, Başöğretmen Atatürk, Cilt II, s. 788-789 ve 790.]. (prof. hikmet özdemir)"

Hoca "yargıcın oğlu"nu merak etti. Ben de meraktayım. Yozgatlılar! Bileniniz var mı?

Şahitli ispatlı bir notu da ben ekleyeceğim. Mustafa Kemal''in 1924 gelişinde mi, 1934 gelişinde mi? Muhtemelen 1934 gelişinde... Yozgat''ta yemekte. Sofra donatılmış! Bir din görevlisinin gelmesini istiyor. Tanınmış bir hoca davet ediliyor. O hoca kendisinin niçin çağrıldığının farkında. Kur''ân''dan imtihan olunacak. Okuduğu ayetlerin meallerini soracak. Mustafa Kemal, hocadan, Kur''ân okumasını istiyor. Hoca, Türkçesini de bildiği ayetleri okuyor. Mustafa Kemal "İşte bize böyle hocalar lâzım." mealinde konuşma yapıyor. Bu konuşma kayıtlara geçti mi bilmiyorum. Lise yıllarında dedemden dinlemiştim. Muhtemelen bu anekdotu, imtihan edilen hocadan dinlemiştir. Yeri geldikçe bu notu düşerim. Dedem hafızdı, imamdı. Yozgat''ta tarihî Çapanoğlu Camisi''nde tedris etmişti. Dedem, bir aykırı sıfat da söylemiş, sonra "Çok zekiydi." diye eklemişti. Hiçbir surette aleyhine bir laf etmemiştir.

Yaftalamak kolay, tahlil zordur. Biz o yaftaları dinleye dinleye büyüdük. Zaman içinde okuya okuya, gözleye gözleye meseleleri tahlil ediyor, bir neticeye varıyor, günahları sevapları ayırıyorsunuz.

Peşin hüküm bataklığa sürükler. Örnek önümüzde!

Yazarın Diğer Yazıları