Avrupa havalimanları ve İstanbul'un konumu

İstanbul Havalimanı olarak Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından adı açıklanan 3. havalimanımızın yapılması 19 milyona yaklaşan nüfusu, yılda 10 milyondan fazla turist alan mega kent İstanbul için bir zaruret haline gelmişti. Toplam projesi 76.5 milyon metrekare olan İstanbul Havalimanı'mızın bizler için çok değerli bir gün olan 29 Ekim'de açılması ayrı bir anlam taşımakta olup günümüzde tek bir çatı altında inşa edilen dünyanın en büyük terminal binasına sahiptir. Hazırlanan projeye göre ilk fazı 29 Ekim 2018'de açılan havalimanının 2. fazı 2020'de, 3. fazı 2022'de ve 4. fazı 2028 yılı içerisinde tamamlanarak inşası tamamen bittiği zaman yılda 200 milyon yolcuya hizmet edecektir. Havalimanının tamamlanmasıyla birlikte yer üstü ve yer altı bağlantı yollarının da acilen bitirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra İstanbul Havalimanı'nın adına "yeni-new veya büyük-grand" gibi bir sıfat eklenmesinin uluslararası turizm endüstrisi açısından karışıklığın önlenmesi adına faydalı olacağı kanaatindeyiz. 

Hâlihazırda güzelim İstanbul'umuzda uluslararası seferlere hizmet veren Atatürk ve Sabiha Gökçen olmak üzere 2 havalimanımız bulunmaktadır. Atatürk Havalimanı, Heathrow, Charles de Gaulle, Schiphol ve Frankfurt havalimanlarından sonra Avrupa'da en işlek 5. havalimanıdır. Atatürk Havalimanı deniz seviyesinde olduğu için her türlü hava koşulunda iniş, kalkış imkânı veren ve uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından en güvenilir mertebe olan CAT III sınıfında bir hava limanıdır.

Avrupa'nın önemli şehirlerine bakıldığında örneğin nüfusu 8 milyondan az olan Londra'da sivil havacılığa hizmet eden London City, Gatwick, Heathrow, Luton ve  Stansted olmak üzere 5 havalimanı bulunmaktadır. 11 milyon nüfuslu Moskova'da Sheremetyevo, Domodedovo, Vnukovo, Bykovo ve Tushino adlı 5 havalimanı faaliyet göstermektedir. 2,5 milyonluk Paris'te Charles De Gaulle, Paris Orly, Beauvais adlı 3 havalimanı bulunmaktadır. Almanya'nın en işlek şehri Frankfurt'a gelince, Frankfurt Havalimanı yılda 65 milyon yolcuya hitap ederken, eski bir ABD üssü olan Hahn Havalimanı, Frankfurt Havalimanı'nın trafiğini azaltmak adına charter ve düşük maliyetli havayollarının operasyonlarını yüklenmekte ve Frankfurt Havalimanı'nın yükünü %30-35 azaltmaktadır.

Tam faaliyete geçmesi uzun yıllara dayalı olan İstanbul Havalimanı'mız hepimiz için bir gurur vesilesidir. Yukarıda görüldüğü gibi Avrupa'nın en fazla turist çeken şehirlerinde tam faaliyette olan en az üç havalimanı bulunmaktadır. Ama her geçen gün marka değeri yükselen İstanbul'un da turist ihtiyacını karşılamak adına üç havalimanı ile hizmet vermesi bizim için en akılcı seçimdir. Bize göre, Atatürk Havalimanı tam olarak kapatılmamalı ve hiç değilse şu an iç hatlara hizmet eden terminal muhafaza edilmelidir. Muhteşem bir alt yapıya sahip ve şehir merkezine sadece 22 km. mesafedeki Atatürk Havalimanı'mız doğru bir strateji uygulandığı takdirde Frankfurt modelinde olduğu gibi birçok nedenden dolayı İstanbul Havalimanı'nın yükünü en az %30 hafifletecektir. Uluslararası uçuşlarda iç ve dış hat seferlere bağlantı yapacak yolcuların olması nedeniyle millî taşıyıcımız THY'nin tüm uluslararası seferleri ve yabancı havayollarının tarifeli seferleri hub noktası olan İstanbul Havalimanı'mızdan yapılmalıdır. Öte yandan THY'nin günün önceden belirlenmiş bazı iç hat seferleri, Borajet, Corendon, Freebird, Onur Air, SunExpress havayolları gibi özel havayollarımız ve Air Arabia, Etihad, Fly Dubai gibi düşük maliyetli havayolları ile beraber ülkemize yoğun turist getiren ve şu an slot alma konusunda sorunlar yaşayan tüm charter uçuşları Atatürk Havalimanı'mızdan yapılmalıdır. Bu sayede yeni havalimanımızın yükü oldukça azalmasının yanında charter uçakları ile İstanbul'u ziyaret eden yolcular Sultanahmet, Taksim, Boğaziçi gibi turistik yerlerimizi kısa sürede görmelerinin yanı sıra dünyaca tanınan Kapalıçarşı, Aksaray, Laleli gibi bölgelerde alışverişlerini rahatlıkla tamamlayacaklardır. 

Sonuç olarak, faaliyette olacak üç havalimanımızın ülkemizin 2023 turizm hedeflerine ulaşmakta azami katkı sağlayacaklarına içtenlikle inanıyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları