Dış politikada büyük manevra. Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Mısır ile anlaşma imzalayabiliriz

Dış politikada büyük manevra. Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Mısır ile anlaşma imzalayabiliriz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Ankara'ya ziyarette bulunan Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı David Zalkaliani ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklama "Mısır ile ilişkilerde normalleşme mi geliyor" sorusuna akıllara getirdi. Çavuoğlu, ''İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır'la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz'' şeklinde konuştu.

Dış politikada büyük manevra. Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Mısır ile anlaşma imzalayabiliriz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile düzenlediği ortak basın açıklamasında, Türkiye ve Mısır ilişkilerine dair dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, 2013 yılında Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle devirmesiyle bozulan ve adeta bitmeyen bir kavgaya dönen Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşmenin sinyali olarak yorumlanan açıklamalarında,  "Mısır, bizim kıta sahanlığımıza saygı göstermeye devam ediyor, biz bunu olumlu karşılıyoruz" dedi. 

Türkiye ve Mısır''ın Doğu Akdeniz''de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır''la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu''nun açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Mısır Yunanistan ile bir anlaşma imzaladığı zamanda bizim kıta sahanlığımızın güney sınırı 28. boylam doğusunda BM''ye de kaydettirdiğimiz kıta sahanlığımızın güney sınırlarına saygı duydu.

Bunu anlşamada görüyoruz şimdi ise tabi  Bizim kıta sahanlığımıza girmeden kendi kıta sahanlığında içinde sismik araştırma veya lisans verme faaliyetleri gösteriyor. Bunu yaparken bizim kıta sahanlığımıza saygı duyuyor. Biz bunu olumlu karşılıyoruz.

Doğu Akdeniz''de en uzun karası ve sınırları olan iki ülke olarak ilişkilerimizin seyrine göre bizde deniz yetki alanları konusunu müzakere edebiliriz ve kendi aramızda ilerde bir anlaşma imzalayabiliriz.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANINI DEĞERLENDİRDİ 

Çavuşoğlu, deniz yetki alanlarına ilişkin, "İlişkilerimizin seyrine göre biz de Mısır''la deniz yetki alanlarını müzakere ederek bir anlaşma imzalayabiliriz" diye konuştu.