Başladığı gibi gider ise…

Trabzonspor''un sezona Malatayaspor''u deplasmanda 5-1 yenerek başlamasını yorumlamadan önce, 2018-2019 sezonunun ilk yarısında Malatya''da oynanan maçı ev sahibinin 5-0 kazandığını da hatırlayarak bir yerde aynı yerde rövanşın alındığını da söylemek lazım.

Kaldı ki, 9 Kasım 2018''de yaşanan 5-0''lık hezimet Trabzonspor''u kendi içinde de darmadağın eylemişti.

Dünü bir kenara koyup da Malatya maçına baktığımızda Trabzonspor adeta Mevlana''nın "Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün artık yeni şeyler söylemek lazım" sözünü hatırlatır gibi idi.

Yenilerin (Gervinho, Hamsik), eskilerle (Bakasetas, Nwakaeme, Djaniny) iş birliği yaparak kaydettikleri gollerle ilk haftadan ligin tepesine oturarak işe başlanması, "Bir iş nasıl başlar ise öyle gider" teşhisini doğru çıkarır ise Trabzonspor sezonu açık ara farkla şampiyon tamamlar.

Ama halk arasında denildiği yani "başladığı gibi gider ise!"

Gider mi? Gitmez mi?

Ben diyeyim "taşların" siz söyleyin "futbolcuların" yerli yerine oturduğu bir kadro.. Yedekleri var. Alınması söz konusu olanlarda "Top yuvarlıktır" gerçeğinin çokça yaşandığını da hatırlayıp, şans da yaver gider ise bu başlayışın hedefine varmaması için hiçbir sebep yok.

Ancak Trabzonspor karşısında Adem Büyük dışında varlığı ile yokluğu arasında pek fark bulunmayan Malatyaspor gibi olmayacaktır diğer takımlar.

Kaldı ki 1 gol atan, attığı 2 golden biri ofsayt, diğeri faulden kıl payı kararla iptal edilen, Adem''in "Bu da sana yakışmadı" dedirtircesine kaçırdığı 2 golü de hesaba katar isek, en kötü ihtimalle fark 1-2 olur idi.

Bunun neden böyle olduğu da Teknik Direktör Abdullah Avcı''nın, "Hücum oynarken, savunma güvenliği" ifadesinde bulunabilir. Avcı "Hücumda iyi idik, ama savunmada kötü" demek istemiştir.

Göbeğinde geçen yılın savunma yıldızları Edgar ile Vitor''un sağında ve salonda ise yeniler Peres ile İsmail''in yer aldığı defansın önlerindekilerin de yardımı ile toparlanmak için hücumdakilerden daha çok zamana ihtiyacı olacak gibi gözüküyor.

İşte o toparlanma gerçekleşinceye kadar da rakip kaleye yakın oynayanların yenebileceklerden fazlasını mutlaka atmaları gerekiyor. Atabilirler mi? Malatyaspor karşısındaki kadar kolay olmasa da, bunu maçların çoğunda yapabilirler.

İşte bu noktada, yani defansın zafiyetinin ortadan kalkması, hücumdakilerin de fazlasını atması için orta alandakilere çok büyük görev düşüyor. Başında da Hamsik ile Berat geliyor. Bu ikili her daim çok iyi bir uyum gösterdiği, bunu da hem savunma, hem de hücumda yapabildikleri müddetçe Trabzonspor''da işler yolunda gidecektir.

İşler yolunda gitmediğinde ise iş Abdullah Avcı''ya kalıyor. Öyle ya Trabzonspor''un efsane spor adamı Özkan Sümer, "Yönetenin iyisi işler yolunda giderken, gelecekte nelerin kötü olabileceğini tahmin edip, ona göre tedbir alandır" diye boşuna dememiş ki!

Yine de şimdilik işler yolunda gidebilecek gibi gözüküyor.

Bakalım bu ilki idi. Sıradakiler de bir gelsin. Ondan sonra hasbihâle devam ederiz.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları