Bayırbucak'ta etnik temizlik

              Türkiye'nin Suriye politikasının ne kadar yanlış olduğu çok söylendi. Bugün karşılaştığımız bu sonuçlar bu yanlışların somut tecellileridir. Türkiye için birinci mesele içeride milli birlik ve beraberliğini sürdürebilmesi, dış taleplere göre dönüştürülmemesidir. Dış politikasının ana ekseni de kendisini çevreleyen güvenlik çemberinin güçlü kılınmasıdır. Suriye, Irak ve İran'la ilişkiler, Ege'de ve Kıbrıs'ta milli çıkarlarımızın korunması, Balkanlarda Türkiye'nin siyasi ve kültürel tesirliliğinin devam etmesi şarttır. Bugün gözden kaçan budur. Münferit olaylar tek tek ele alınınca gerçek resmin bütünü gözden kaçıyor.

                Rus uçağı büyük bir sorun oldu. Tabii ki basit bir olay da değil… Türkiye bu konuda haklıdır ve gereği de yapılmıştır. Sorun iç politika konusu haline de dönüştürülmemelidir. Ancak bir Başbakan Yardımcısının "Eğer o uçak Rus uçağı olduğu anlaşılsaydı böyle davranılmazdı" şeklindeki açıklamayı da anlamak gerçekten çok zor. Demek ki siz antlaşma ve kuralları farklı ülkelere göre değişik uygulamaya hazırsınız. Keşke böyle bir beyanat verilmemiş olsaydı. Rus uçağı adeta beni düşürün demek istedi. Devamlı uyarılmasına rağmen, eğer sınır ihlaline devam ediyorsa; bu bir tesadüf değildir. Sonucu önceden belirlenmiş bir senaryoyu Türkiye'yi sıkıştırmak üzere Putin devreye sokmuştur. Rusya olsun; ABD olsun, PKK'nın Suriye kolunu Fırat'ın batısına geçirmeye niyetliler. Bundan dolayı bir süre önce ABD, şimdi ise Rus'lar terör örgütüne 5 ton mühimmat yardımı yaptılar. Biz Esad ile gereğinden fazla uğraşarak Suriye yönetimini PYD'ye yaklaştırırken bindiğimiz dalı kestik. Suriye'nin kuzeyinin, Irak'ın kuzeyine çevrilmesine yardımcı olduk. Suriye politikası baştan aşağı yanlışlarla doludur. Bizim için önemli olan güney sınırımızın güvenlik altına alınması ve terör örgütünün Kuzey Suriye'de egemen olmasını önlemekti.

                Sorun ne kadar yanlış ele alınıyor ve başka bir alana çekiliyor. Düşürülen uçak dolayısıyla Rusya ile ilişkileri iyileştirmek sorunun sadece bir parçasıdır. Asıl sorun; Kürt koridorunun tamamlanmamasıdır. Türkiye sadece Rusya ve Suriye yönetimiyle değil; İran, ABD ve İsrail ile de karşı karşıya getirilmiştir. Rusya ve ABD Suriye hava sahasında uçaklarının karşılaşıp çatışmaması için anlaşma yapıyorlar. Aslında farklı çıkışlara rağmen, ne ABD Rusya'ya; ne de Rusya ABD'ye karşı değil.

                Bayırbucak'ta IŞİD'i (DAEŞ) bombalıyoruz diye Türkmen'lere etnik temizlik yapanlar, evlerini barklarını terk ettirenler, insan haklarının en önemli unsuru olan yaşama hakkına saldırdılar. Rusya ve ABD de bu etnik temizliğe ortak olmuşlardır.

                Rusların Ukrayna'yı hedef alarak, yaşadıkları bölgelerde soydaşlarını korumaları hakları ise; Türk sınırına yakın bölgedeki Bayırbucak Türkmenlerini korumak da Türkiye'nin insani görevidir. Ancak siz ne Irak'da, ne de Suriye'de biz soruna Türkmen gözlüğü ile bakmıyoruz dediniz. Aynı yanlışı Kıbrıs'ta da yaptınız. Acaba Ruslar, biz Ukrayna'daki soruna Rus gözlüğü ile bakmıyoruz dediler mi? Bunun böyle olmadığını gördük. Milli menfaatlere sahip çıkmadan onların karşısında tarafsız kalarak çıkarları savunamazsınız. Acaba Türk Milleti 1 Kasım Genel Seçimlerinde bu yanlış dış politika örneklerini mi destekledi? Seçim sonuçları ülkeyi Suriye bataklığının içine atacak politikaya evet mi dedi?

                Hariciyedeki monşerler saltanatını kıracağız, aktif dış politika uygulayacağız ve her konuya müdahil olacağız, Ortadoğu'da bizsiz hiçbir şey olmaz diyen yöneticilerimiz her şeye sonunu düşünmeden müdahil olmanın ve burnunu sokmanın bedelini bugün ülkeye ödettiriyorlar.

                Diğer taraftan, daha önce Ege'de ihlaller karşısında Yunan uçaklarını düşürmemiştik, şimdi neden Rus uçağını düşürdük şeklindeki yaklaşım tarzı da tutarlı değildir. Kural, ülke farkı gözetmeden gereğini yapabilmektir. Ortadoğu'da itibar kaybeden, siyasi tesirliliği azalan Türkiye, Bölgeden dışlanmaktadır.

                Türkiye karşıtlarını dışarıda aramayalım. Güneydoğu'daki olaylar karşısında ülkeyi olmadık tavizlere zorlamaya ve buna uygun yeni anayasalar çıkarmaya hazır işbirlikçi takım ciddi sayılabilecek TV kanallarında bile boy göstermektedir.  

 

Yazarın Diğer Yazıları