Bayramın ardından...

Sevgili okuyucularım bir bayramı daha geride bıraktık. 9 günlük tatil sona erdi. Bunu fırsat bilip, tatillerini deniz kenarlarında geçirenler, memleketlerine, anne babalarını görmeye gidenler dönüşlerini gerçekleştiriyorlar. Malum yarın iş başı. Umarım herkes gönlünce bayram-tatil yapmıştır. Herkesin keyfi yerindedir...

Bilime inanalım

Tatil sürecinde Sağlık Bakanı sürekli uyarılarını yapsa da kurallar yine hiçe sayıldığını kalabalık deniz tatilini seçenleri de hepimiz gördük. Umarım bayram sonrası keyifsiz dönem yine başlamaz. Kurallara uyalım. Aşılarımızı yaptıralım. Amerika''da yapılan araştırmaya göre Kovid sürecinde hayatını kaybedenlerin nedenini araştırmaya gidildiğinde aşı yaptırmayanların yüzdesinin çok yüksek olduğu bildirilmiş. O yüzden aşı karşıtı olsanız bile bilime inanalım. Aşımızı vurdurmaktan başka çaremizin olmadığını bilelim. Çünkü geleceğimiz olan çocuklarımıza da yeni varyantın bulaştığının haberleri yaygınlaşıyor. Bu ne demek, her yaş grubu her koşulda kendini korumak zorunda. Şakası yok. Zaten canımı sıkan Hindistan''dan gelen haberi sizlerle paylaşmak isterim. BBC News Türkçe haberine göre yapılan yeni araştırmada Korona döneminde Hindistan''da dört milyondan fazla Kovid-19 salgını ek ölüme yol açtı haberini devamını okuyabilirsiniz.

Bayram dönüşü konuşmalarda, kıt kanaat tatil keyfi yapalım dedik, ama ekstradan düşündüğümüzden fazla açıldık diyenleri duyuyorum. Ege ve Akdeniz''de adım atacak yer yok diye yetkililer açıklama üstüne açıklama yaptılar. dolduk artık gelmeyin diye ama dinleyen kim... Nüfus bu bölgelerde on kat artış göstermiş... Vatandaşa soruyorlar. Çok kalabalık değil mi…

Evet diyor. Ama ne yapalım gerçekten çok sıkıldık diye cevap veriliyor.

Bir yandan Sağlık Bakanı uyarılarını sürekli yapsa da dikkate alınan bir şey yok görüntüsü orta.

Ekim gibi tekrar yasaklar gelmez, kapanmazsak iyidir.

Ekonomi nereye

Vatandaş ekonomi hiç iyi değil. Nereye kadar bu böyle gider.. Gitmez ki.. konuşmalarını yapıyor.

Tabii bu süreci göze alan vatandaş zorlayarak kendine bayramda tatil imkanı yarattı.

Tatil imkanı olanlar, yine trafikte geçirdikleri süreyi sevdiklerine kavuşmak için göze aldı. Özellikle kısa mesafede kalalım diyenler için, Trakya bölgesi geleneksel tatil iznine ilaç gibi geldi.

İnsanlar bunalmış, evde, işte geçirdikleri sürelerin acısı adeta çıkarmak için uzun kuyrukları göze almıştı.

Hayvan dostlarını atlamadan geçemeyeceğim. Tatil yolculuğunda özel bakımları yapılmış camdan etrafı izleyen şaşkın köpekleri ve kedilerini yanlarında götürüyorlardı. Bu güzel candan dostların şirin halleri gülümseten kareler trafiğe yansıdı.

Tatil havası ve yolcuğu Silivri sonrası Edirne, Çanakkale''ye kadar uzanan yol boyu gülümseyen gündöndü(ayçiçeği) tarlaları, yol boyu satılan salon çiçekleri, yine yol boyuna serilen organik köy ürünleri, koca kamyonlarda satılan tarladan yeni toplanmış kavun karpuzları bagajlara doldurmak, deve bağırtan sıcaklarında mola için ideal duraklama yerleri olarak dikkat çekiyordu.

Hele fotoğraf çekmeyi sevenler için gözünüzün alabildiğine gündöndü tarlaları ve lavanta bahçeleri sosyal medyada çok like alınması ve tatildeyim mesajı için en çok uğrak yerlerin başında olduğunu hem yolculuk seyrince hem de gelen sosyal medyadaki resimlerden gözlemliyorum.

Yola hız yapmadan devam ederken yine uyarılar yapısal da kurala uymayan, hız yapan sürücülerin trafik kazalarına şahit oluyoruz.

Özellikle çok rahatsızlık duyduğum, her fırsatta uyarı yapılsa da çok fazla dikkate alınmayan, özellikle yaz sezonunda Büyükçekmece ve sonrası Edirne ve Çanakkale''ye kadar devam eden denize ve karşı yola geçişlerde üst geçidi kullanınız.

Buradan geçmek yasaktır yazısını göz göre göre "kestirme olsun'''' diye karşıya eli kolu dolu bir şekilde bize bir şey olmaz havasında geçmek isteyenler, hızlıca bir hışımla koşanlar, kazaya sebebiyet çıkaranları yine görüyorum.

Aman dikkat...

Niye kurallara uymalıyız.. Yasakları hiçe sayarız.. Ya olursa.. Sonra ömür boyu sıkıntılı süreç. Ne gereği var. Beş dakika geç gitseniz. Ne olur hız yapmayınız. Kurallar uyunuz. Sonra hep birlikte yine üzülen bizler olacağız.

Tatil havası güzeldir. Resetlenmek için de ilaçtır.

Ancak gidiş ve dönüşte evdeki hesap çarşıya uymayan, yaşlı, çocuklu aileler için çok keyifli olmayan bekleyişleri de gözlemledim.

Hem çok sıcak hem de iç içe sıkışık gidilen yolculuklar uzun uzadıya beklenen feribot kuyrukları, keşke evden çıkmasaydık dedirtecek kadar sıkıcı süreçler olduğunu anlatanları duyuyorum.

Hatta Eceabat feribot kâbusunu her yıl yaşamaktan gına geldi. İki günüm yolda geçiyordu. Feribot sırasında.

Allah''tan 1915 Çanakkale Köprüsü''nün, 18 Mart 2022''de tamamlanarak, hizmete açılacağına sevinen vatandaş konuşuyor.

- Duyduğumuza göre 150 lira geçiş, gidiş dönüş olursa 300 TL araç başına alınacakmış. Yıla vur . Binlerce araçtan milyon getirisi olacaktır.

- Ama büyük konfor. Ucuz değil ama. Çok yazık kim verecek 300 TL.. Ancak Çanakkale Boğazı, köprü ile 6 dakikada geçilebilecekmiş konuşmaları feribot kuyruğunu beklerken ortak konuşmalar arasında. Birkaç kez deneriz olmadı aynı bekleyişe devam ederiz. Yeter ki şu korona bitsin. Kışa yine evlere kapanmayalım. Bu sırayı beklemeye razıyız…  konuşmaları uzayıp gidiyor.

 

Sağlıkla güzel haberleri paylaşmak dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları