Belediye eliyle insan kaçakçılığına Almanya'da dava

Belediye eliyle insan kaçakçılığına Almanya'da dava
Malatya’nın ardından çok sayıda ilde belediye eliyle gri pasaportla insan kaçakçılığı konusunda Almanya’da bir kişiye dava açıldı. Süreçe ilişkin bilgi veren Hannover Savcısı Thomas Klinge, “Davadaki delillere bağlı olarak hakkında dava açılan kişi hapis cezası da alabilir” diye konuştu.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde AKP’li belediye tarafından Almanya’nın Hannover kentine ‘Çevreye duyarlı bireyler yetiştirme projesi’ içimn gönderilen kişilerin bir çoğunun geri dönmediği ortaya çıkmıştı. Malatya''nın ardından çok sayıda ilde de benzer olayların yaşandığı haberleri gündem olmuştu. 

Türkiye''den Almanya''ya kaçırılan kişiler hakkında Almanya’da başlatılan soruşturma davaya dönüştü. Konuyla ilgili olarak Hannover Savcısı Thomas Klinge, söz konusu kişileri gri pasaportla Türkiye’den Hannover’e getiren bir kişi hakkında soruşturma başlatıldığını ve hakkında dava açtığını söyledi.

Evrensel’den Yücel Özdemir’e açıklamalarda bulunan Savcı Klinge, dava açılan kişinin adını paylaşmadı, “Söz konusu kişi, toplam 53 kişi için bazı projelere katılma ve 90 gün Almanya’da kalması amacıyla vize başvurusunda bulunmuş. Bu kişilerin 46’sı Almanya’ya geldi. İfade edilen projenin hayata geçirilmediğini tespit ettik. Gelen 46 kişiden 5’i Almanya’da iltica başvurusunda bulundu. Diğerleri hakkında hiçbir bilgi yok. Davadaki delillere bağlı olarak hakkında dava açılan kişi hapis cezası da alabilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den gri pasaportla ‘projelere katılma’ adı altında insan kaçakçılığı yapıldığı şüphesi içinde olduklarını aktaran Savcı, bütün bunların yakında başlayacak dava sonrasında netleşeceğini de söyledi. Savcı, gri pasaportla insan getirenlerle Türkiye’deki hükümet arasında bir bağlantı olup olmadığına ilişkin soruyu ise, “Bu konuda bir bilgiye sahip değiliz” şeklinde yanıtladı.

Söz konusu kişilerin Hannover’e Mega Kilit GmbH üzerinden getirildiği de iddia ediliyor. 2016’da bir aile işletmesi olarak Kilit Ailesi tarafından kurulan şirket inşaat ve gastronomi alanında faaliyetlerini sürdürüyor. 2018 yılındaki toplam cirosu 575 bin euro görünüyor.

İlgili Haberler