Bilim adamları Hasan Dağı'na koştu! Gaz çıkarmaya başladı... İnsanlar yaklaşmaktan korkuyor

Bilim adamları Hasan Dağı'na koştu! Gaz çıkarmaya başladı... İnsanlar yaklaşmaktan korkuyor
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve beraberindeki ekip, Hasan Dağı'nda incelemelerde bulundu.

DHA

Niğde'de meydana gelen 5.1 şiddetindeki depremin ardından, bölgede bulunan volkanik tipli Hasan Dağı'na yönelik endişeler de artmaya başladı. 

Birçok uzman konu hakkında açıklamalarda bulunurken, bölgedeki depremlerin devam etmesi sonucunda yanardağın durumunun ne olacağı merak edilmeye başlandı. 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şener ve beraberindeki ekip, Hasan Dağı'na giderek incelemelerde bulundu.

yenicag-gazetesi.jpg

Bölgedeki Hasan Dağı'nın aktif bir volkan olduğunu ve depremde etkisi olup olmadığını araştırdıklarını dile getiren Şener, şunları söyledi:

"Hasan Dağı'nın en son patladığı tarih, Çatalhöyük'te yapılan arkeolojik kazılarda insanlar tarafından çizilmiş duvar resimlerinde kayıtlı. M.Ö. 6500 yılı. Dolayısıyla biz, 10 bin senede volkanik faaliyet olduğu zaman aktif volkan diyoruz, dolayısıyla Hasan Dağı da bu bağlamda aktif bir volkan. Şu an uykuda ama 5.1 şiddetindeki depremin Hasan Dağı volkanizmasını etkileyeceği konusunda konuşmak çok iddialı bir konu olur. Burada incelemeler yapacağız.

"DAĞ DURDUĞU SÜRECE GAZ ÇIKACAK"

Sosyal medyada çıkan gaz çıkışı videoları var. Hasan Dağı'nın kraterine yakın. Aşağı yukarı 3 bin metre yükseklikte. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yapmış olduğu çalışmalarda o gazların bütün kimyasallarını araştırmış durumda. Hasan Dağı durduğu sürece o gazlar oradan çıkacak. Korkulacak bir şey yok, hafif bir deprem. Yörede de fazla hasar ve can kaybı yok. Jeolojik incelemeler yapacağız."