Bilim insanları beyaz kıtadaki zorlu seferi tamamladı

Bilim insanları beyaz kıtadaki zorlu seferi tamamladı
3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında beyaz kıtaya giden bilim insanları, Türkiye’den yaklaşık 14 bin kilometre uzaklıkta zorlu şartlarda çalışmalarını tamamladı.

Bilim insanları, yaz mevsiminin yaşandığı kıtada eksi derecelerdeki hava sıcaklıklarında çalışmalarını sürdürdü. Sefer süresince ölçülen en düşük sıcaklık eksi 15 derece olurken, kıtada çoğu zaman etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle bu sıcaklık daha düşük hissedildi. Bilim insanları sahadaki çalışmaları esnasında özel katmanları bulunan kıyafetlerle soğuktan korundu.

FIRTINA NEDENİYLE GEMİDEN ÇIKAMADIKLARI GÜNLER OLDU

Bir ay boyunca Şili bayraklı Betanzos isimli gemide konaklayan 24 bilim insanı, yaklaşık 300 metrekarelik bir alanda yaşamlarını geçirdi.

Sabahın erken saatlerinde güne başlayan bilim insanları, gün ışığından yaklaşık 18 saat faydalanılan kıtada günde 12 saatten fazla saha çalışması yaptı, fırtınanın çıktığı günlerde ise bilim insanlarının gemiden çıkamadığı oldu.

Bilim insanları, gemide olduğu zamanları sahadan topladıkları örnekler üzerinde çalışarak, spor yaparak, film ya da belgesel izleyerek, bilimsel çalışmalarına ilişkin sunumlar yaparak, sohbet ederek, kitap okuyarak geçirdi. Gemi seyir halindeyken deniz tutması yaşayan bilim insanları, bu zorlu süreçleri ise kamaralarında dinlenerek atlattı. 

SINIRLI İLETİŞİM

Soğuk hava koşullarında beslenmelerine de önem veren bilim insanları, sefer süresince gemide Şilili aşçıların pişirdiği yemekleri yedi. Saha çalışmalarında ise enerji kaybını engellemek için sandviç, enerji barları, kuru yemiş ve çikolata tüketildi.

Sadece birkaç uydu sisteminin kapsamına giren Antarktika’da bilim insanlarını en çok zorlayan konulardan biri sınırlı iletişim kaynakları oldu. Sahada oldukları sürelerde kendi aralarında telsizlerle haberleşen bilim insanları, aileleri ve iş arkadaşlarıyla ise belirli kotası olan e-postalar ve haftada bir kez sınırlı süre kullanabildikleri hattın sıklıkla kesildiği uydu telefonlarıyla iletişimde kaldı.