Bilim İnsanlarından Dünya dışı yaşam için çarpıcı tespit: Bakın ne buldular

Bilim İnsanlarından Dünya dışı yaşam için çarpıcı tespit: Bakın ne buldular
Yıldız sistemlerinin Dünya dışı yaşamı barındıran çok sayıda gezegene ev sahipliği yapabileceği ortaya çıktı.

Yeni bir araştırma, diğer yıldız sistemlerinin Dünya dışı yaşam barındıran çok sayıda gezegene ev sahipliği yapabileceği sonucuna ulaştı.

Araştırma, yaşamın serpilmesi için yalnızca tek gezegenin uygun koşullara sahip olduğu Güneş sistemimizin aksine, evrenin diğer kısımlarının pek çok yaşanabilir gezegene ev sahipliği yapabileceğini öne sürüyor. 

Araştırmacılar, evrenin başka bir yerinde Dünya dışı yaşam aramak için en umut verici yolun, Goldilocks Bölgesi ismiyle de bilinen, yıldızından tam olarak bu mesafedeki gezegenleri bulmaktan geçtiğini düşünüyor.

Yeni araştırma, Trappist-1 diye bilinen ve yaşanabilir bölgesinde en az üç gezegen barındıran, görece yakın ve ünlü bir gezegen sistemine bakıldıktan sonra hayata geçti. 

Hakemli bilim dergisi Astronomical Journal'da bu hafta yayımlanan araştırmanın başını çeken Kaliforniya Üniversitesi, Riverside kampüsünden (UC Riverside) astrobiyolog Stephen Kane şunları söyledi:

Bu, bir yıldızın sahip olabileceği azami yaşanabilir gezegen sayısını ve neden bizim yıldızımızda sadece bir tane yaşanabilir gezegen olduğunu düşünmeye yönlendirdi. Bu adil gözükmüyordu!

Bir yıldız sisteminin kaç tane yaşanabilir gezegeni destekleyebileceğini anlamak isteyen araştırmacılar, yıldızlarının yörüngesinde dolaşan farklı boyutlardaki gezegenlerin bilgisayar ortamında canlandırılmalarına olanak tanıyan bir model üretti. Model, teorik olarak milyonlarca yıla uzanan süre boyunca, bu gezegenlerin yıldızları etrafında dolanırken birbirleriyle nasıl etkileşime girebileceğini hesaba kattı.

Ekip Güneş'imize benzeyen bir yıldızın, her biri sıvı su barındıran ve yaşanabilir koşullara sahip, en fazla 6 gezegeni kaldırabileceğini buldu. Diğer yıldız türleriyse tam 7 gezegene imkan tanıyabiliyor.

Eğer bundan daha fazla sayıda varsa, gezegenler çok yaklaşarak birbirlerinin yörüngelerini bozuyor.