Bilimsel olarak kanıtlandı. İnme ve kalp krizine neden oluyor

Bilimsel olarak kanıtlandı. İnme ve kalp krizine neden oluyor
Bilim insanları, diş eti hastalıkları ile kalp krizi arasındaki ilişkinin kanıtlandığını aktardı. Diş eti hastalığı ile alzheimer, kanser, solunum ve kalp hastalığı dahil olmak üzere iltihaplanmayı içeren çok çeşitli hastalıklar arasında doğru orantı olduğu kaydedildi.

Bilimsel olarak kanıtlandı. İnme ve kalp krizine neden oluyor

Bilim insanları, çeşitli hastalıklar arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar gerçekleştirmeye devam ediyor. Son olarak diş eti hastalıkları ile inme ve kalp krizi gibi hastalıklar arasındaki ilişkiyi irdeleyen bir araştırma gerçekleştirildi. 

Periodontitis veya diş eti hastalığı, dişleri çevreleyen yumuşak dokularda oluşan ciddi bir enfeksiyondur. Tedavi edilmezse diş eti hastalığı kemik yıkımına ve nihayetinde diş kaybına yol açabilir.

Diş plağı veya tartardaki bakteriler, yumuşak doku ve kemiği sürekli olarak aşındıran bir enflamatuar, diş eti hastalığına neden olur. Diş eti iltihabı olarak adlandırılan hastalığın erken evrelerinde diş etleri şişer, kızarır ve kanayabilir. Tedavi edilmezse diş etleri dişlerden çekilmeye başlayabilir, kemik kaybı olabilir, dişler gevşeyebilir veya düşebilir.

GÖRÜLME SIKLIĞI YAŞ İLE BİRLİKTE ARTIYOR 

Diş hekimleri, plak oluşumunu önlemek ve diş eti hastalığı olasılığını azaltmak için günde iki kez yumuşak bir diş fırçası kullanmanızı ve günde bir kez diş ipi kullanmanızı önerir. Ayrıca diş eti çizgisinin altında biriken plağı temizlemenin tek yolu olarak bir diş hekimi tarafından yılda iki kez tam temizleme yapılmasını tavsiye ediliyor.

Diş eti hastalığı görülme sıklığı yaşla birlikte artıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, 30 yaşın altındaki insanların yüzde 47,2''sinde bir dereceye kadar diş eti hastalığı olduğu ve bu oranın 65 yaş üzerindeki kişilerde bu oran yüzde 70,1''e yükseldiği belirtildi. 

İNME VE KALP KRİZİ İLE BAĞLANTISI VAR

iş eti hastalığı ile Alzheimer hastalığı, kanser, solunum hastalığı ve kalp hastalığı dahil olmak üzere iltihaplanmayı içeren çok çeşitli hastalıklar arasında açık bir ilişki var. Bununla birlikte, bilim insanları, diş eti hastalığı ile bu koşullar arasında doğrudan, nedensel bir bağlantı olduğunu kanıtlamanın zor olduğunu söylüyorlar. Çünkü bu kişilerin sigara içme gibi ortak birkaç risk faktörü vardır.

Yayınlanan yeni bir çalışma ise diş eti hastalığının insanları felç ve kalp krizi gibi büyük kardiyovasküler olaylara gerçekten götürdüğüne dair kanıt sağlıyor. 

Araştırma ekibi, çalışmaları için 304 kişinin PET ve CT taramalarını, diş eti hastalığı ve arterlerdeki iltihaplanma ile ilişkili iltihap belirtileri açısından inceledi. Bu taramalar, çoğunlukla kanser taraması sırasında yapılmıştı. Yaklaşık 4 yıl sonra takip taramaları yapıldığında, 13 kişi de büyük bir kardiyovasküler olay yaşadığı belirtildi. Araştırmacılar, çalışmanın başlangıcında aktif diş eti hastalığı ile ilişkili iltihap belirtileri olan bireylerin kardiyovasküler bir olay geçirme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu keşfettiler.

Diş etlerinde iltihaplanma olan bireylerin arterlerinde iltihaplanma gelişme olasılığı daha yüksekti ve bu da kardiyovasküler hastalığa neden olabileceği belirtildi. Bilim insanları hem diş eti hastalığı hem de kalp hastalığı ile ilişkili diğer faktörleri hesaba kattıktan sonra bile, bu ilişkiler, istatistiksel olarak önemli kalmıştır.

İlgili Haberler