Birileri…

Birileri…

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısında, "Anayasa''nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi"ni teklif eden "birileri"ne ateş püskürdü.

***

"Değiştirilemez maddeler Anayasa''ya konmamalıdır. Milletin isteği halinde değiştirilebilir" çıkışıyla, mevzubahis tartışmayı alevlendiren kişi İsmail Kahraman.

AK Parti iktidarında, TBMM Meclis Başkanlığı yaptı.

Halen, bizatihi Sayın Erdoğan tarafından görevlendirilmiş bir Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi.

Keza, o görevlerde bulunduğu dönemlerde de söylemişti benzeri sözleri.

Misal 2016''da, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği''nin düzenlediği konferansta, "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır" diyerek, yine ilk 4 maddede değişikliğe işaret etmişti.

***

"Anayasanın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir… Anayasanın tüm maddeleri değiştirilebilir hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir" diyen kişi İsmail Aydın.

İki dönem AK Parti Milletvekilliği yaptı.

Bu sözleri de, 2017''de, AK Parti Milletvekili sıfatıyla, TBMM kürsüsünde söyledi.

***

''''Cumhuriyet değiştirilemez veya cumhuriyetin şekli değiştirilemez, rejim cumhuriyet olmaktan çıkartılamaz, bunu yazabiliriz ama bunların dışındaki bütün konularda (değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez) sözleri yerine, değiştirilmelerini nitelikli çoğunluğa bağlamak mümkün" diyen kişi Bülent Arınç.

Kendisi, kurucularından da olduğu AK Parti''nin iktidarında TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Hükümet Sözcülüğü, milletvekilliğini oğluna devrettikten sonra da Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliği yaptı. Yukarıdaki sözleri söylediğinde Başbakan Yardımcısı''ydı.

***

"Anayasa''nın değiştirilemez maddeleri de demokratik özerklik de tartışılabilir" diyen kişi Prof. Dr. Nabi Avcı.

Bu sözleri söylediğinde AK Parti''nin Eskişehir Milletvekili adayıydı.

Sonrasında AK Parti iktidarında Millî Eğitim ile Kültür ve Turizm bakanlıkları da yaptı.

***

Atatürk''ün yeni Anayasa''da sadece başlangıç bölümünde ve "kurucu" sıfatıyla yer alacağını söyleyerek, içinde Atatürk''e atıf bulunan ilk dört maddenin de değiştirileceğini ilan etmiş olan kişi Mehmet Uçum.

Kendisi, Cumhurbaşkanı''nın başdanışmanı.

***

Gazetecilerin, "Anayasa''nın ilk 3 maddesi teklif edilebilir mi diyorsunuz?" sorusuna cevaben, "Değişiklikten ne anladığınıza bağlı. İlkeyi değiştirmek ile kompozisyonu değiştirmek birbirinden farklı şeyler. İfade aksaklıklarını değiştirmek farklı şeylerdir" diyerek, bu maddelerin, "özü korunarak değiştirilebileceğini" ifade eden kişi Cemil Çiçek.

AK Parti iktidarında TBMM Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığı ve Adalet Bakanlığı yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi.

Yukarıdaki açıklamayı Meclis Başkanı olduğu dönemde yapmıştı.

***

Anayasa''nın değiştirilemez maddeleri için "Netice itibarıyla bunlar ilahi metinler değil" vurgusuyla, "Bizim yeni Anayasa teklifimizde ilk üç maddenin ruhuyla sorunumuz yok, ama lafın değişmesi mümkün olmalı" diyen kişi Hüseyin Çelik.

AK Parti iktidarında Millî Eğitim ve Kültür Bakanlıkları yaptı.

Yukarıdaki ifadeleri de "AK Parti Sözcüsü" sıfatıyla kullandı.

***

Anayasa''nın ilk 4 maddesiyle ilgili değişmezlik yasağının kalkmasını savunarak, "Bu maddeyi, generaller, darbeciler yaptı. 5 generalin yaptığını değiştiremeyecek miyiz?" diyen kişi Prof. Dr. Yavuz Atar.

Bunları, AK Parti''nin Anayasa danışmanı sıfatıyla söyledi.

***

Uzatmanın hiç zor olmadığı bu listeye rağmen, AK Parti Genel Başkanı, dün çıkıp da, "Biz yeni anayasa diyoruz, birileri de çıkıyor ''Gerekirse ilk 4 maddeyi de değiştiririz.'' diyerek hemen PKK güdümündeki siyasi yapıya göz kırpmaya çalışıyor… Buradan soruyorum; acaba Anayasa''nın ilk 4 maddesini değiştirme fikri tüm CHP''lilerin iradesi midir, Kılıçdaroğlu''nun kişisel fikri midir? Bu CHP''nin iradesiyse ülkemiz için vahim bir sorun var demektir" diyebiliyorsa.

"Birileri", kendisini fena halde yanıltıyor olmalı.

Yine.

 

YÜZDE 50 -10!

İki iktidar yanlısı yazarın köşesinde de, AK Parti''nin alabileceği oya dair aynı oran yazılıydı dün:

Yüzde 39!

Ki bu "tavan" oran.

Yazarlardan biri, bunu çok da üzerinde durmadan satır arasında geçiştirmeyi tercih ederken, diğeri, "AK Parti''nin yaptırdığı son 4 anketin verdiği sonuçlar" diye detaylıca işledi.

Buna göre, AK Parti''nin oyu yüzde 37 ile 39 arasında, Cumhur İttifakı''ndaki ortağı MHP''nin oyu ise yüzde 7 ile 9 arasındaydı.

Bizzat AK Parti kalemşorlarının ifşa ettiği üzere, iki partinin öngörülen oy oranlarını, tavandan dahi toplasanız yüzde 50''yi bulamıyor bu durumda.

Aynı şekilde, Erdoğan''ın öngörülen oyu da yüzde 50''nin çok altında.

Yandaş yazarın ifadesiyle, "Toplam seçmen baz alınarak her 100 kişiye sorulduğunda, bu 100 kişinin 40''ı, tercihini Erdoğan''dan yana kullanacağını söylüyor."

Yani, yüzde 40!

İşin komik tarafı, "Muhalefetin ''ittifak zorunluluğunu'' ortaya koyan veriler" olarak sunuyor yandaş medya bu oranları!

Bu sonuçlara göre, Cumhur İttifakı''nın "üçüncü ortak"sız, yüzde 50''yi geçme şansı var mı?

Yazarın Diğer Yazıları