Bozdur bozdur harca mesaisi

Fazla mesainin en yoğun olduğu dönemdeyiz. Bedelli askerlikten, imar affına kadar başvuru süreleri devamlı uzatılmakta. "Bu defa son" laflarına kimse inanmadığından ha babam "Bakın artık bir daha bu imkânı bulamazsınız" temditlerinin ardı arkası kesilmiyor. Amacım, yeni nesil kampanyaları ele almak değil. Bu işlerde görevlilerin alacağı para. Hatırlayanlarınız çıkacaktır; "Hükûmet fazla mesaiye yüzde 8,1 zam yaptı" manşetleri atıldı. Televizyonlarda bangır bangır bağırıldı.

Merak ettim araştırdım. Bu alayişle gündemin ilk sırasına oturtulan fazla mesai zammının aslında "saat başı 16 kuruş" olduğunu öğrendim. Yani 1 saatin bedeli 2 lirayı birkaç kuruş geçti. İster askerlik şubesinde, ister vergi dairesinde çalışın "ederiniz" bu kadar.

Çok yakında

Öbür tarafta elektriğe, suya, doğal gaza, akaryakıta zamlar dağ gibi. Hele tencere malzemelerindeki bindirimler bir facia.

Düşünüyorum da acaba birileri vatandaşı sınavdan mı geçiriyor? Farkında olmadıkları, yakında Kızılay ve AFAD'ın Suriyeliler için kurduğu aş ocaklarını Sultanahmet Meydanı'nda görürsek, hiç şaşırmayın. Bir yandan da müzik yayını yapılır. Mesela "Oynatmaya az kaldı / yönetenlerimiz nerde" veya "Bu fasulye 12,5 lira / hem kaynasın hem oynasın"lar çalınır. Öbür taraftan da "tarihin en büyük yatırımları"nın hizmete sokulduğunu anlatan nutuklar atılır. Başkent bile İstanbul'a taşınır!

Çok şükür

Yeni havalimanının ikram menüsünü çok merak ettim. "Olmaz ya" dememe rağmen, korktum. Neden mi, 30 Ağustos Resepsiyonundaki menünün bir benzerinin karşımıza çıkmasından endişe ettim. İsterseniz o günkünü ucundan kenarından hatırlatayım:

- Zencefilli somonlu suşi.

- Chia tohumu eşliğinde, ejder meyveli smoothie.

- Liçi meyvesiyle efuli.

- Starex meyvesiyle birlikte aloevera.

Yiyip, içenlere afiyet olsun. Bu defa bunlar yok. Ancak bizler de ucuz peynir aramayı sürdürüyoruz...

Özel gönderme

Kafamdaki Mefisto ise rahat bırakmıyor. Şimdi de Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi hatırlattı. Hani "Zeytin ve Zeytinyağı Rekoltesini Tahmin Toplantısı"ndaki konuşmasını unutmak mümkün mü? Ne demişti, tekrarlayayım:

"Zaman zaman Yunan adalarına gidiyorum. Hediyelik eşya almıyorum. Girit yağı alıyorum. Kahvaltıda yiyorum ve mutlu oluyorum."

Demek ki zincir marketlerin bizim zeytinyağlarına ha babam de babam zam yapmasındaki etken belki de Bakan Pakdemirli'nin sözleri. Fiyatlar artırıldıkça, daha kıymetli hâle geldiğini zannediyor!

***

Sonuçlar sürpriz değil

"Adı büyükler"in başına gelenlere şaşırmayanlardanım. Kaç defa yazdım; "Bu ligde herkes, herkesi yener." Tablo ortada. Malatya önündeki Galatasaray'ın hâli ve Ankaragücü karşısında dökülen Fenerbahçe'nin durumunu birlikte izledik. İddaa oynama alışkanlığım olsa köşeyi dönmüştüm.

Cim-Bom'un yanlış transfer politikaları bir yana, durumunu sakatlıklarda aramak yanlış. Bu işin uzmanı Köln Spor Akademisi mezunu Turgay Renklikurt'a bir benzer durumda sormuştum; "Bu kadar sakatlanmanın nedenini söyler misin?" Hoca da "Dengesiz beslenme, gerekli dinlenmeyi yapmama ve en önemlisi kasları yeterince çalıştırmama" şeklinde sıralamıştı.

Renklikurt'un önerilerine dikkat etmeyenler şimdi çıkmış, mazeret uydurmaya çalışıyorlar. Örneğin Abdürrahim Albayrak'a göre Malatya'nın ilk golü faulden, diğeri ise uyduruk penaltıdandı. Sempatik yöneticiye tavsiyem, bilmediği konularda ahkâm kesmemesi.

Ya öteki

Fenerbahçe'nin durumuna gelince, yenilenmeyi "kentlerde dönüşüm projesi" ile karıştırdılar. Hani evleri yıkıp, sağlamlaştırma yapalım derken koca takımı mahvettiler. Bunları planlayanlara bakıyorsunuz, hepsi banka ve şirket yönetiminden gelme. Kusura bakmasınlar ama topu görüp "bomba imha ekibi" çağıranlar bile var!

0-2'den 2-2'ye getirilen Anderlecht maçıyla umutlanmıştık. Eski Fenerbahçeli İsmail Kartal'ın çalıştırdığı A. Gücü karşısındaki 3-1'lik yenilgi dört hafta gecikmiş kararı aldırdı. Nihayet Philip Cocu takım otobüsünden indirildi. Plakası özel alarak alınmış -PC- Audi'sine bindirip gönderdiler...

Medyanın Dili/Geçmişten

- Sabah gazetesi muhabirlerinden Vecihe Aslan, bir şarkının adı olan "Foolish Casanova"-Akılsız Kazanova- insan ismi sanıyor. Şöyle bir cümle yazıyor; "Petek Dinçöz'ün çıkardığı yeni albümün düzenleyicisi Foolish Casanova."

...

GÜNÜN SÖZÜ

Acele hareket, sadece sinek avlamaya yarar. Sovyet Atasözü

Yazarın Diğer Yazıları