Bundesbank'tan temettü kararı! 1979'dan bu yana bir ilk

Bundesbank'tan temettü kararı! 1979'dan bu yana bir ilk
Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), faiz oranlarında bir artış ve ECB'nin varlık alım programları çerçevesinde aldığı tahvillerden zarar oluşması olasılığına karşı kar payı dağıtmama kararı aldı.

Bundesbank, 1979 yılından bu yana ilk kez hükümete temettü ödemeyecek. Banka, tahvil fiyatlarını aşağı itecek şekilde faiz oranlarında yükseliş yaşanması ve şirket tahvillerinde temerrüt riskine karşı ayırdığı karşılık miktarını 2,4 milyar euro artırarak 18,8 milyar seviyesine çıkardı.

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann yaptığı açıklamada, "Bundesbank''ın 2020 yılı için dengeli bir yıllık sonuç açıklamasında ve 1979''dan bu yana ilk kez kar dağıtmamasında esas neden ayrılan risk karşılıkları" diye konuştu.

Bundesbank, Almanya''da enflasyonun bu yıl sonuna kadar, geçici de olsa, yüzde 3 seviyesinin üzerine çıkacağını tahmin ederken, Weidmann, "Bizim ekonomistlerimiz şu anda 2021 yılı ortalama enflasyonunun Aralık ayında yaptıkları yüzde 1.8''lik tahmininin biraz daha üzerinde olmasını bekliyorlar" dedi. Weidmann ayrıca, aşılamanın başarılı olması halinde Alman ekonomisinde kalıcı bir toparlanma görüleceğini de vurguladı.