Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Buradan adalet çıkar mı? -2-

Konuya kaldığımız yerden devam ediyorum.

Duruşma esnasında Abidin Ünal'a yöneltilen soru ve cevaplara dikkat çekmek istiyorum.

Soru 1: İdris Aksoy hakkında hazırlanan iddianamede, 15 Temmuz gecesi İdris Aksoy'un darbenin koordinasyonunu yapmak için aradığı telefon numaralarından birisi de 23.49 da aradığı ........ nolu telefon numarası olarak gösterilmiştir. Bu telefon numarası size mi aittir? İddianamede yazdığı gibi İdris Aksoy ile o darbenin koordinasyonunu yapmak amacıyla mı görüştünüz. Hakkınızda bu görüşme ile ilgili herhangi bir soruşturma açıldı mı?

Cevap 1: Telefon numarası bana aittir. İdris Aksoy ile o gece telefon ile bir defa görüştüm. Beni aradı talimatımın ne olduğunu sordu, bende Eskişehir'e gitmesini söyledim. Başka bir şey konuşulmadı.

Soru 2: Siz İdris Aksoy'a Eskişehir'e gitme talimatı verdikten sonra Korgeneral Nihat Kökmen bu emri değiştirerek İdris Aksoy'a Bandırma'ya gitmesi emri vermiş. Bu kişi sizin verdiğiniz emri değiştirebilir mi? Daha sonra bunu neden yaptığını kendisine sordunuz mu?

Cevap 2: Nihat Kökmen benim Eskişehir'e komutayı devralması için gönderdiğim generallerden birisidir. O saatte ben derdest edildiğim için emir komuta onlardadır. Eğer bu şekilde uygun gördüyse İdris Aksoy'u Bandırma'ya gönderme yetkisi vardır. Daha sonra bu konuyu konuşmadım.

Soru 3: 15 Temmuz sonrası yaptırmış olduğunuz idari tahkikat ve diğer belgelerden İdris Aksoy'un o gece gitmiş olduğu Bandırma Üssünde darbeye destek verildiği ya da İdris Aksoy'un darbeye destek verdiği şeklinde bir bilgiye ulaştınız mı?

Cevap 3: Sadece Bandırma Üssünde Harekat Komutanının pilotları Balıkesir'e gönderdiği şeklinde bir bilgi geldi. Ancak, İdris Aksoy ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşmadık.

Soru 4: 18.07.2018 tarihinde gitmiş olduğunuz MGK toplantısında İdris Aksoy'un adı geçti mi? Bu toplantıdan geldikten sonra İdris Aksoy'u çağırıp ona teşekkür ettiklerini söylediniz mi?

Cevap 4: MGK toplantısında kişiler üzerinden konuşulmaz sadece Eskişehir BHHM'nin yapmış olduğu faaliyetler konuşuldu o da isim üzerinden değil. Ancak, toplantı öncesinde Millî Savunma Bakanı Fikri Işık benim yanıma gelerek  sordu, sadece onunla aramızda bir konuşma geçti.

Soru 5: 20.07.2016 tarihinde İdris Aksoy ifade vermek üzere Merkez Komutanlığı'na çağrıldığında, Merkez Komutanlığına götürülmeden önce sizi herhangi bir siyasi veya hükümet yetkilisi arayarak İdris Aksoy'u yanına çağırdığını söyledi mi?

Cevap 5: (Önce hatırlamadığını söyledi. İdris paşam aynı soruyu sorduğunda bu defa) Millî Savunma Bakanı Fikri Işık'ın aradığını söyledi.

Soru 6: İdris Aksoy'dan şikayetçi misiniz?

Cevap 6: Hayır şikayetçi değilim.

Abidin Ünal, Akıncı Üssü'ndekilerin hepsinden şikayetçi... İdris Aksoy'dan değil. Çünkü Aksoy'un Akıncı Davası'ndan yargılanması eşyanın tabiatına aykırı... HTS kayıtlarında ABD ve İngiltere konuşmalarının hangi rütbedeki yabancı askerlerle ne zaman, hangi konu için konuşulduğu da kanıtlandı. Savunma Sanayi Müsteşarı açıkça defalarca konuşup, darbenin savuşturulması için mücadelesini anlattı. O günün MSB Fikri Işık da defalarca konuştu ama tüm ısrarlara rağmen gidip ifade vermekten kaçındı.

İki yılı aşkın süredir haksızca tutuklu bulunan İdris Aksoy bir dakika bile içeride tutulmadan derhal tahliye edilmelidir. Arkadaşım Aksoy tahliye edilirse "Her şeye rağmen hukukun-adaletin varlığına inanmaya" devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları