Büyük Ortadoğu Riyakarlığı

Eylül 1978…
Dönemin Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat ile İsrail Başbakanı Menahem Begin, dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter''ın "himayesinde" Camp David''de bir araya geldi.
12 gün süren "gizli pazarlıklar"ın ardından, Mısır, "İsrail''i tanıyan, işgal ettiği topraklardaki varlığını meşru sayan ilk Arap ülkesi" oldu.
***
Temmuz 1994…
Dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, Ürdün Kralı Hüseyin''e, "borçlarının silinmesi karşılığı" İsrail''le barış çağrısında bulundu.
Ekim 1994…
Dönemin Ürdün Başbakanı Abdüsselam el Mecali ile İsrail Başbakanı İzak Rabin, Clinton''un "himayesinde", Vadi Arabe anlaşmasını imzalandı. Anlaşmaya göre iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulacak ve birbirlerinin egemenlik haklarına saygı duyacaklardı. İsrail''in sınır güvenliğine karşılık, Ürdün de Kudüs''teki kutsal mekanların koruyucusu sayılacaktı.
***
Kasım 2015…
İsrail, Abu Dabi''de bulunan Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı çerçevesinde diplomatik misyon açtı.
Ağustos 2020…
Dönemin ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed''in "ilişkileri normalleştirme" konusunda uzlaştıklarını duyurdu.
BAE Veliaht Prensi Muhammed de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail ile "iş birliği yapma ve ikili ilişkilerin tesisine yönelik bir yol haritasının belirlenmesi konularında mutabakata vardıklarını" doğruladı.
***
Eylül 2020…
Dönemin ABD Başkanı Trump, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "ilişkilerini tamamen normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardıklarını" ilan etti.
***
Eylül 2020…
Dönemin ABD Başkanı Trump''ın "himayesinde" Beyaz Saray''da biraraya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ve Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani, ''Abraham/İbrahim Anlaşması''nı imzaladı.
Anlaşmaların hamisi Trump, "Mescid-i Aksa''nın saldırı altında olduğu"nun nesilden nesile aktarılan bir yalan olduğunu ifade etti.
Anlaşmadan kısa süre sonra, İsrail ve Bahreyn istihbaratları "İran''a karşı iş birliği" başlattı.
***
Ekim 2020…
Dönemin ABD Başkanı Trump, "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkaracağını duyurduğu Sudan ile İsrail arasındaki ilişkilerin "normalleşeceğini" açıkladı.
Ocak 2021…
Sudan, Hartum''daki ABD Büyükelçiliği''nde düzenlenen törende, İsrail''le resmen anlaştı ve ''Abraham/İbrahim Anlaşması''na imza attı.
(Aynı gün, ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile Sudan Maliye Bakanı Hibe Muhammed Ali, Sudan''ın Dünya Bankası''na 1 milyar dolarlık borcunun silinmesi için de mutabakat zaptı imzaladı!)
***
Aralık 2020…
Dönemin ABD Başkanı Trump, İsrail ile Filistin''in ilişkileri normalleştirmek üzere anlaştığını duyurdu.
Fas Kralı 6. Muhammed de, İsrail ile ilişkilerini "yeniden başlatacaklarını" açıkladı.
22 Aralık 2020''de normalleşme kapsamında 4 anlaşma imzalayan Fas ve İsrail, geçtiğimiz Mart ayında da ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.
***
Ekim 2020…
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, BM himayesi ve dönemin ABD Başkanı Donald Trump''ın arabuluculuğunda, İsrail ile masaya oturmak üzere "çerçeve anlaşmasına varıldığını" duyurdu.
***
Ekim 2020…
Uzun dönem Suudi Arabistan''ın Washington büyükelçisi olan Prens Bender bin Sultan, İsrail''le anlaşan Arap ülkelerini ihanetle suçlayan Filistinli liderleri hedef alarak, "Filistinli liderlerin Körfez ülkelerinin liderliğine yönelik sınırı aşan açıklamaları ve bu ayıp söylemler, kesinlikle kabul edilemez" dedi ve Suudi Arabistan''ın Filistin''e olan desteğinin, "cepte" olmadığını belirtti.
Nisan 2021…
İsrail ile 2002''den bu yana görüşen Suudi Arabistan''ın Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud, Tel Aviv yönetimiyle Arap ülkelerinin ilişkilerinin normalleşmesinin, ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından tüm bölgeye fayda sağlayacağını söyledi.
***
Şekilde görüldüğü üzere Filistin''in de üye olduğu Arap Birliği ülkelerinin hemen hepsi İsrail''le al takke ver külah halinde…
İsrail''e, tabiri caizse "yanlamayan" tek Arap ülkesi var; Suriye.
İktidarı bıraksan Cuma namazını Mescid-Aksa''da kılacak ya; kısmetsizlik işte, bir tek güzergâhındaki Suriye''yle adeta savaş halinde!
***
Bu arada, dünyanın dört parmak sallayarak dize getirildiği zannındaki bir grup "Mehmetçik Gazze''ye" diyor ama Filistin de öyle ayılıp bayılmıyor Türkiye''ye…
Kıbrıs''ta Rum yönetiminden, Karabağ''da Ermenistan''dan yana… Doğu Akdeniz''de Mısır, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Ürdün, Yunanistan, İtalya, İsrail ile birlikte Türkiye''nin altını oyma masasında…
Kaldı ki, hangi Mehmetçik?
Barış Pınarı Harekatı''nda, Filistin''in de üyesi olduğu Arap Birliği''nin kınadığı mı mesela?
Analar, Orta Doğu''nun gelmiş geçmiş bütün ihanet, isyan, kaypaklık ve riyakârlıklarının bedelini ödesinler diye doğurmuyor o evlatları!

Yazarın Diğer Yazıları