Çin olmadı Rus aşısı verelim. Rus aşısının koruyuculuğunun yüzde 91 olduğu iddia edildi. Bu bir yersen haberidir

Çin olmadı Rus aşısı verelim. Rus aşısının koruyuculuğunun yüzde 91 olduğu iddia edildi. Bu bir yersen haberidir
Türkiye’de Çin aşısı tartışmaları devam ederken, Rus aşısının koruyuculuk oranının medyada yer alması ve geçtiğimiz günlerde Rus aşısının Türkiye’de üretilmesine dair anlaşma dikkat çekti. İktidarın sorun yaşadığı Çin aşısı yerine aşılamaya Rus aşısıyla devam edeceği iddiaları gündeme geldi.

Çin’in korona virüs aşısı coronavac’ın sevkiyatında yaşanan aksaklıklar, aşının koruyuculuk oranının düşük olması ve son olarak Çin’de sahte aşı tartışmalarının gündeme gelmesiyle birlikte, vatandaşın kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı.

Sağlık Bakanlığı, Çin Sinovac’la 50 milyon dozluk bir aşı anlaşması yapıldığını, ilk aşamada 30 milyon dozun Türkiye’ye getirileceğini açıklamıştı. Ancak daha sonra 3 milyon dozun Türkiye’ye getirileceği söylendi ve öyle de oldu. İkinci partide ise sadece 6.5 milyon doz aşı gelmişti.

İktidarın planlanan aşı programının gerisinde kalması, aşı sevkiyatında ertelenmelerin yaşanmasının ardından geçtiğimiz günlerde Rusya ile yapılan anlaşma da dikkat çekti. Ocak ayı sonunda Rusya ile yapılan anlaşma sonucu Rus aşısı Sputnik V’nin Türkiye’de üretileceği belirtilmişti. Böylece aşı iç piyasa ve dış piyasaya Türkiye’den sevk edilebilecek.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu, Sputnik V aşısının Türkiye'de üretilmesi için önde gelen bir Türk ilaç şirketi ile anlaşma imzaladı. Üretim için gerekli teknolojinin transferi başladı. Şirket ile işbirliği, RDIF'in Sputnik V aşısının dış pazarlara tanıtılması görevi çerçevesinde yürütülüyor.

ÇİN OLMADI RUS AŞISI VERELİM?

Çin aşısından ortaya çıkan problemlere alternatif olarak iktidarın Rus aşısına yöneleceği iddiaları da böylece güçlendi.

Pfizer ve Biontech’in geliştirdiği mRNA bazlı Alman aşısının Türkiye’deki saklanma koşullarına uygun olmaması ve aşı kaynaklı ölümler, İngiltere'de Oxford-AstraZeneca’nın ortak geliştirdiği aşıda üretim problemlerinin yaşanmasının da bu iddiada etkili faktör olduğu belirtiliyor.

Öte yandan Rus aşısına ilişkin medyada yer alan son haberde ise aşının koruyuculuğunun yüksekliğine dikkat çekiliyor. Haberlere göre, Sputnik V ile ilgili kritik bir araştırma saygın tıp dergisi Lancet’te yayınlandı. Aşının üçüncü faz test sonuçları yayınlanırken, aşının insanların korona virüsü enfekte olmalarına karşı yüzde 91.6 oranında koruma sağladığı açıklandı.