Demokrasinin olmadığını gösteren vahim bir tablo

Demokrasinin olmadığını gösteren vahim bir tablo

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu olan İmren Aykut; 46, 47, 48, 53 ve 55''inci hükûmetlerde; Çevre Bakanlığı, Devlet Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı yaptı.

Milletvekili seçilmiş ilk kadın bakan olan İmren Aykut''a CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu''nun Merkez Bankası Başkanı ile görüşmesinden sonra TÜİK''e ve kapısı zincirli asma kilitle kapanan Millî Eğitim Bakanlığı''na alınmamasını sordum.

İmren Aykut dedi ki;

"Türkiye''de demokrasinin olmadığını gösteren çok vahim bir tablodur. Dünyanın en ilkel ülkelerinde bile yaşanmaz böyle bir tablo.

Seçilmiş bir milletvekili elbette tüm kamu kurum ve kuruluşlarına randevusuz gidebilir, orada görevli memurlardan bilgi alabilir.

Ayrıca devlet kapılarının her vatandaşa da açık olması gerekir.

Kemal Kılıçdaroğlu''nun yüzüne demir parmaklı kapıların kapatılmasını çok ayıpladım.

Demokrasiyi içine sindiremeyenler, demokrasinin gücünü bilmeyenler demokrasiyi yok ederler, demokrasiye sahip çıkamazlar.

Bu olaylar gösterdi ki Türkiye''de artık demokrasi askıya alınmıştır.

Dünya tarihinde görülmemiş bir skandaldır.

Bu nasıl bir şuursuzluk?

AKP iktidarına kara leke bırakacak uygulamadır.

Şimdi AKP iktidarı mensuplarına soruyorum;

- Recep Tayyip Erdoğan yarın muhalefette olsa ve bu bakanlıktan ve kamu kurumlarından bilgi almak için gitse de bahçe kapıları yüzüne kapansa ne diyecektir?

Demokrasiyi içselleştirmemiz lazım, demokrasiye sahip çıkmamız lazım, seçilmiş milletvekillerinin kamu kurum ve kuruluşlarından her türlü bilgiyi alabilmeleri şarttır."

- Soru: Sizin bakanlıklarınız döneminde iktidar ya da muhalefet milletvekilleri çat kapı makamınıza ziyarete gelirler miydi?

İmren Aykut: "Elbette gelirlerdi ve asla özel kalemde dahi misafir edilmeden doğrudan makam odasına alınırlardı. Eğer bürokratlarla toplantı varsa ya da bir gazeteci ile söyleşim varsa bu durumda dinlenme odasına alınır ve orada bir süre ağırlanırlardı.

Milletvekilleri müsteşar veya konu ile ilgili müsteşar yardımcısını telefonla arayarak dahi bilgi isterlerdi. Bakan olarak çoğu zaman bilgimiz dahi olmadan devletin üst düzey memurları istedikleri bilgiyi muhalefet ya da iktidar milletvekillerine verirlerdi.

Cumhurbaşkanımız, başbakanımız merhum Turgut Özal muhalefet milletvekillerinin yöresel sorunlarının öncelikli çözülmesi gerektiğini bizlere söylerdi.

Ayrıca sivili toplum örgütlerinin başkanlarına da ister lehimize ister aleyhimize yazsınlar gazetecilere de kapımız hep açık oldu."

- Soru: Sizin zamanınızda öyleydi ama bugün özgür gazetecileri bakanlıklar da cumhurbaşkanlığı da akredite etmiyor. Basın toplantılarına bile ambargo uygulamalarını nasıl değerlendirirsiniz?

İmren Aykut: "Ne kadar ayıp, ne kadar yanlış bir uygulama. Medyayı yandaş hale getirmenin kime ne faydası var? Millet yaşadıklarının farkında değil mi? Hayat pahalılığının farkında değil mi?

Bunları hepsi az önce söylediğim gibi demokrasinin kurallarının rafa kaldırılmasından kaynaklanıyor. Basın özgürlüğü de ortadan kalkıyor.

Gazeteciler halkın haber alma, bilgi alma hakkı çerçevesinde görev yaparlar. İktidarın yanlışlarını ortaya koyarak onlara yol gösterirler.

Türkiye''de demokrasi 5 Aralık 1934''de Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesiyle geldi.

Toplumun yarısını teşkil eden kadınların yok sayıldığı dönemde demokrasi olur muydu?

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk birçok Avrupa ülkesinden önce ilk kez Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verdi ve demokrasi işte o gün işlemeye başladı."

Değerli okurlarım,

Türkiye''de demokrasi maalesef giderek kayboluyor.

AKP iktidarı yandaş medya ile milletin gözünü boyuyor, gerçekleri saklıyor.

AKP iktidarının ve yandaşlarının bugünlerde tek hedefi var o da Millet İttifakı''nın cumhurbaşkanı adayının açıklanması.

Hedefleri;

- Bu aday üzerinden Millet İttifakı partilerini birbirlerine düşürmek,

- Adayı da yıpratmaktır…

Her parti kendi siyaseti çerçevesinde milletten oy olmak için Türkiye''yi adım adım geziyor ve bu tuzağa elbette düşmüyor.

İYİ Parti müthiş bir atakta ve oylarını yüzde 18''lere çıkarmış durumda. Üye sayıları yarım milyonu aştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA ve Gelecek Partilerinin liderleri Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu Türkiye''yi adım adım geziyorlar.

Yeniden Refah Partisi lideri Dr. Fatih Erbakan Millî Görüş seçmenini AKP''den geri alıyor.

Bağımsız Türkiye Partisi ve Remzi Çayır önderliğinde Muhsin Yazıcıoğlu''nun arkadaşları tarafından yeni kurulan "Millî Yol" partisi aktif siyasetleri ile dikkat çekiyor.

Cumhur İttifakı''nda AKP, MHP ve BBP ise hızla oy kaybediyor.

Yazarın Diğer Yazıları