Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası olacakları açıkladı. Herkes hazır olsun dedi

Her dediği çıkan ekonomist Meriç Köyatası olacakları açıkladı. Herkes hazır olsun dedi
Ekonomist Meriç Köyatası, Merkez Bankası’nın sürpriz faiz indirimi kararını ve Dolar ve Euro'ya etkilerini Yeniçağ’a değerlendirdi....

Erman Çimen / Yeniçağ

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı.

Faizleri 200 baz puan düşüren Merkez Bankası kararı sonrası piyasalar karıştı, dolar yüzde 2 arttı.

“HALK DAHA DA FAKİRLEŞECEK”

Sürpriz faiz indirimini Yeniçağ’a değerlendiren Doğru Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, ekonomist Meriç Köyatası; “Bu kararla Enflasyon daha da azacak. Halk daha da fakirleşecek” dedi.

“DOLAR 10 LİRAYI AŞAR”

Doların yılsonunu beklemeden 10 lira sınırını çok hızlı aşacağını öngören Köyatası; “Doları ve Euroyu tutabilene aşk olsun. Eğer kısa vadede Türkiye’ye çok yüksek miktarda (en az 10 milyar hatta 20 milyar dolar civarında) bir döviz girmezse dolar, yılsonunu beklemeden 10 lira sınırını çok hızlı aşar. Türkiye’nin CDS’i yükselir” ifadelerini kullandı.

Meriç Köyatası’nın Yeniçağ’a yaptığı açıklamalar şöyle:

“Merkez Bankası’nın faizi iki puan indirmesinin hiçbir ekonomik açıklaması yok. Bu konuyu bir ekonomist olarak yine ekonomistler ve siyasetçilerle tartışmak yerine, bir psikiyatrist ile tartışmakta fayda var.

Bu kararın ekonomik mantığı yok dedik. Peki ne olabilir? Ya yurt dışında birilerine söz verdiler. Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ya da bıyıklı yabancı diye tabir ettiğimiz Türkler… Bu kişilere daha önce yanan orman alanları, Türkiye’nin kalan son değerlerini düşük fiyattan satmak için Türk Lirasının değerini, varlıklarımızın değerini düşürüyorlar. Yurt dışından bol miktarda döviz gelip yüksek kurdan bozduracaklar.

Ya da ekonomik krizi azdırıp iç kargaşa çıkartıp devlet gücü ve paramiliter güçleri kullanıp daha da baskıcı yönetimin dozunu artıracaklar.

Bu faiz kararının ekonomiye etkisi ise… Enflasyon daha da azacak. Halk daha da fakirleşecek. Doları ve Euroyu tutabilene aşk olsun. Eğer kısa vadede Türkiye’ye çok yüksek miktarda (en az 10 milyar hatta 20 milyar dolar civarında) bir döviz girmezse dolar, yılsonunu beklemeden 10 lira sınırını çok hızlı aşar. Türkiye’nin CDS’i yükselir. Zaten şu anda devlet dolara yurt dışında yüzde 6.5 gibi tefeci faizi ödüyor. Bu rakam daha da artar. Türkiye’nin mevcut dış borcu, kamu sektörü, özel sektör katlanır. Ballı müteahhitler zaten şimdiden ellerinin ovuşturuyorlar. Elektrik, doğalgaz, akaryakıt fiyatları için tahminde bile bulunmak istemiyorum.

Bu kararın arkasında mutlaka sezemediğimiz bir siyasi hamle var. Ama bu hamlenin hayırlara vesile olacak bir hamle olması mümkün değil.”

İlgili Haberler