El top buluşmasının doğrusu yanlışı

FIFA 1995'e kadar 9 kusurlu hareketin uygulanmasında ağırlıklı olarak kastı öngörüyordu ve 9 kusurlu hareket 10 kusurlu hareket oldu. Bunların 9'u dikkatsiz, kontrolsüz ve aşırı güç kullanarak rakibe yapılması şeklinde değiştirildi. Sadece topa elle dokunmaya, bilerek topa elle dokunursa ve elin topa doğru hareketi (topun ele doğru hareketi değil) demekle sadece burada bir nevi kastı belirlemiştir. Rakip top arasındaki mesafe ile beklenmeyen top elin pozisyonu mutlaka bir ihlal olduğu anlamına gelmez diyen uluslararası oyun kurallarıdır. (Lütfen kuraları yeniden yazmayalım) Şimdi bunları gözardı edip kural yok fark edilemez. Bu top el kol buluşmalarında her hakem olayı kendisine göre yorumluyor. Kural ne diyor. Kısaca kasıt istiyor. Rakip topa vurmadan kollarını açmış bir oyuncunun bu hareketinin içinde kasıt vardır. Topun geçmesine mani olan bu pozisyon cezalanacaktır. Topun uzun mesafeden gelişi sırasında elini kolunu çekme zamanı olmasına rağmen bir futbolcu çekmiyorsa cezalandırılır. Topun vurulduğu anda oynama mesafesi topun hızı önem kazanmaktadır. Yakın mesafeden vurulan topta kolları normal konumda olan oyuncu kolunu çekemez. Sıçrayan bir oyuncu, asla kollarını bedenine yapıştırarak hazırolda yükselemez. Bu tür çarpmalarda oyun devam eder. Bir oyuncu topun üzerine kasıtsız şekilde düşmüşse el kol top buluşmasında oyun devam eder. Kendi vurduğu kafa topu yahut röveşata yaparken topun kendi eline gelmesinde oyun devam eder. Kuralın ana ruhu bunu veriyor. Ben 10 yıl MHK'de görev yaptım ve 30 yıl önce hep bunları anlattım. Bazı yorum farklılıkları olsa da ana ruhunda kasıt hep vardı. Değişen bir şey yok.

 

Atiker Konyaspor-Beşiktaş

Alper Ulusoy

 

7 hafta görev almadığı için kartlarında hatalar yoğundu. İlk 45 dakika seyirci baskısına biraz dayandı. İkinci yarı dağıldı. Verilmeyen fauller, penaltılar, yanlış ve verilmeyen sarılar ile kırmızı kartlar. Bu tayin yanlıştı. Pepe'ye verilen sarı kart yanlıştı. O pozisyon sadece fauldü. Talisca'ya verilen sarı kart skandal. Sarı kartı olan Ali Turan Talisca'nın ayağına basıyor. İkinci sarıdan Ali Turan'ın kırmızı göreceği pozisyonda Talisca'ya sarı verildi. Üstelik hakem pozisyonun hemen yanındaydı. Bir başka pozisyonda Talisca bariz gol şansıyla giderken iki defa beline sarılıp dengesi bozuldu. Hem kırmızı kart hem frikikti. Avantaj oynatmışsan dönüp frikik ve kırmızı kart vermeliydin. Lens'i, Ömer Ali kale önünde kolundan çekip düşürüyor. Penaltı ve kırmızı kart olmalıydı. Caner'in Volkan Şen'e çelmesi penaltılıktı. Verilmeyen Konya golünde itme var. İptal kararı doğru. Beşiktaş golünde yardımcı hakem Hakan Yemişgen 43 cm ofsayt olmayan pozisyonu oynattığı için iyi bir yardımcılık örneği verdi.

 

Antalyaspor-Kayserispor

Mete Kalkavan

 

Genelde iyi bir 90 dakika çıkardı. Penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu. Uzun taç atışları bir el destekle tek elle atılıyor. Bunlar atlanmamalı.

 

DG Sivasspor-Osmanlıspor

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Genelde iyi götürdüğü müsabakada penaltı kararı doğru. Osmanlısporlu Sadeghıan'ın Hakan Arslan'ın tandonuna basışı kesin kırmızı kartlıktı.

 

Fenerbahçe-A. Alanyaspor

Ümit Öztürk

 

Fenerbahçe'nin ikinci golünde ofsaytı kaçıran bir yardımcı ile kale çizgisinin içinden çevrilen Fenerbahçe'nin golünü tespit edemeyen diğer yardımcı önemli hatalar yaptılar. Penaltı kararı doğru. Yardımcılarına rağmen iyi bir yönetim gösterdi.

 

Bursaspor-EY Malatyaspor

Ali Palabıyık

 

Bazı kartlar değerlendirilemedi. Evkur Yeni Malatyasporlu Doria'nın rakibinin düşürüşü penaltıydı.

 

K. Karabükspor-TM Akhisar

Volkan Bayarslan

 

Seleznyov'un düşürülüşünde verilen penaltı kararı doğru. Ergin Keleş'in rakibine salladığı tekme sarı değil kırmızı kartlıktı.

 

Trabzonspor-M. Başakşehir

Bülent Yıldırım

 

Medipol Başakşehir'in iptal edilen golünde Epureanu'nun rakibini itmesi nedeniyle iptal kararı doğruydu. Burak'a yapılan pozisyonda tribünlerin penaltı beklentilerinde devam kararı doğruydu.

 

Kasımpaşa-Galatasaray

Halis Özkahya

 

Müsabakanın tartışılan penaltı kararında hakemin doğru gördüğü pozisyonda Serdar Aziz'in sol ayağıyla Veignea'nun sol ayağına gelen temasında penaltı kararı doğruydu. Verilmeyen kartlarda önemli olanlar vardı.

Gençlerbirliği-Göztepe

Serkan Çınar

Göztepeli Traore'nin kırmızı kartı çok doğruydu. Ancak skor 1-0'ken Demba Ba'ya ceza alanının hemen içinde arkasından yapılan hareket penaltılıktı.

Yazarın Diğer Yazıları