Eller kollarla futbol

Defalarca yazdım ancak ne hakemler ne de futbolcular el-kol kurallarına uymayı yeterince öğrenebildi. Futbol adından anlaşılacağı gibi ayakla oynanan bir oyundur. Top-el-kol buluşmaları ne yazık ki son haftalarda yeniden her müsabakada öne çıkıyor ve itirazların da ardı arkası kesilmiyor. Kuralların her yıl değişiklikler gösterdiği takip edilmiyor. Profesyonel futbolcuların bunları öğrenmeleri gerekir. El-kolun en önemli pozisyonları ikili mücadelelerdeki ihlaller... Sıkça tutmalar, sarılmalar, defans ve hücum oyuncuları arasında yaşanıyor. Bazen bunlar ustaca yapılıyor hakemler fark edemiyor. Bazen de kimin yaptığı tespit edilemiyor. Futbol oynamış hakemler tespitte bir adım önde. Şimdiki uygulamalarda elin kolun rakibin yüzüne yapılanların faulün yanı sıra, kartlarla da cezalandırılmaması nedeniyle her el-kolun rakibin vücuduna gelmesi bile sanki yüzüne vurulmuş gibi davranan futbolculara aldatmadan sarı kart gösterilmesi genelde uygulanmıyor. VAR ile düzeleceğini ümit ettiğimiz tutma, itme ve sarılma gibi eylemlerin ceza alanları içindeki ihlallerde VAR niye devreye girmiyor anlamış değilim. Top oyuna girmişse o hareketlerin karşılığı penaltıdır. Bunların bazen verilip bazen verilmemesi futbola ihanettir. Ayrıca ceza alanı itiş-kakış çirkinliği için maçın başında ikaz doğru da 80. dakikadakiler yanlış. İkaz değil kart cezası verilmeli. Ceza alanları cezasızlık alanı olmamalı...
İH Konyaspor-HK Kayserispor
Ali Şansalan
Penaltı beklentilerinde devam kararları doğru, yönetimi de iyiydi.
FT Antalya-Ç. Rizespor
Suat Arslanboğa
Çaykur Rizespor'un 3 değerli puan aldığı maçtaki yönetimi iyiydi. Antalyasporlu Doğukan'ın penaltı beklentisindeki devam kararı da doğru.
Gençlerbirliği-DG Sivasspor
Ümit Öztürk
Kurtuluş maçlarını oynayan Gençlerbirliği'nin kendi kalesine attığı golle yenildiği maçta hakem yönetimi kusursuzdu.
Beşiktaş-MKE Ankaragücü
Halis Özkahya
Beşiktaş lehine verilen penaltı VAR'ın uyarısıyla geldi. Ankaragücü lehine verilen VAR'sız 2 penaltı da doğruydu. Birinci Beşiktaş golünde Vida'nın faulünü hakem ve VAR birlikte atladı. Gol iptal edilmeliydi. Sarı kartı olan Ankaragücü oyuncusu Geraldo 2. sarıdan kırmızı kart görmekten kurtulduğu için şanslıydı. Mensah'ın düşürülmesi bariz gol şansından kırmızı kartlıktı. Çelmeyi Pinto taktığı için Sarlija'ya verilen sarı kart yanlıştı. 
Y. Denizli-BB Erzurum
Halil Umut Meler
Gel-gitli oynanan ve son sözü BB Erzurum'un söylediği maçta hakem yönetimi kusursuzdu.
Y. Malatya- A. Alanya
Atilla Karaoğlan
HY. Malatyaspor'un ofsayttan attığı 2 golün VAR'dan iptal edilmesi doğru karardı. Malatya'nın 3 altın puan aldığı maçtaki yönetimi iyiydi.
Trabzonspor-A. Hatayspor
Zorbay Küçük
İlk 15 dakikası sert oyun ve sakatlıklarla geçen maçta, kart göstermek için 15 dakika beklemesi doğru yönetim tarzı değildi. Verilmeyen kartlar vardı. Boupendza'nın düşürülmesine verilen penaltı doğruydu. Trabzonspor kalecisinin kurtardığı penaltıda Kamil Ahmet'in ceza alanı ihlali yaptığı için tekrarı doğruydu.
Göztepe-Galatasaray
Fırat Aydınus
Göztepe'nin gününde olmaması nedeniyle tek taraflı oynanan maç hakem için kolaydı. Galatasaraylı Halil'in düşürülüşündeki penaltı kararı doğruydu. Bariz gol şansı nedeniyle Göztepeli Serkan'a verilen kırmızı kartı VAR'ın iptali doğruydu. Çünkü pozisyonu iki metre önden takip eden yardımcı ofsaytı kaçırdı. Atınç'ın ceza alanında formasından çekilişinde oyuncu düşmeyince devam kararı yanlıştı. Penaltılık pozisyona VAR müdahale etmeliydi.
Gaziantep FK-Kasımpaşa
Arda Kardeşler
Bazı fauller değerlendirilmedi. Tosiç'in hareketiyle Gaziantep lehine verilen penaltının VAR'dan iptali, doğru karardı.
M.Başakşehir-Fenerbahçe
Cüneyt Çakır
Mahmut'un sarı kartı varken serbest vuruş için Valencia'nın topu vermemesi sırasında rakibini itmesiyle gördüğü 2. sarı ve kırmızı kartı doğru. Rakibinin de sarı gördüğü pozisyonu kendisi değil hakem değerlendirmeliydi. Penaltı kararı da Harun topa müdahale edemediği için doğru. Bazı kartları göstermese de zorluğu olan bir maçtı.

Yazarın Diğer Yazıları