Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Erdoğan Lira'yı feda ediyor!

Erdoğan Lira'yı feda ediyor!

AKP''nin yanlış politikaları tarımı bitirdi, sanayiyi dışa bağlı kötürüm haline getirdi, bölüşümü berbat etti, yandaşlar zengin, vatandaş sefil oldu, salgında tutarsız politikalar izleyerek vatandaşı borca soktu, aşıyı ülkeye son derece geç getirerek can, para ve zaman kaybettirdi, her alandaki rant hırsı ormanları da betonla, yangınla tahrip etti, velhasıl aklınıza gelecek her krizde hazırlıksız, öngörüsüz, beceriksizlik örneği sergilendi…

Özellikle ekonomide yaşanan fiyasko ile seçmen kaybeden AKP, yıllardır kullandığı silahına tekrar sarılmak üzere. Bakın önceki yazımızda aynen şunları yazmıştık: "Sürekli söylüyoruz AKP seçimleri almak için kredi genişlemesine ihtiyaç duyuyor. Bunun için de faizleri indirmek zorunda."

AKP reformlar yaparak enflasyonu, kuru ve işsizliği düşürecek ne yeteneğe ne de zamana sahiptir demiştik. O zaman 2023 seçimlerini kazanmak için ne yapacak? Sahte bir cennet yaratmaktan başka bir çare yok! Yukarıda da söylediğim gibi piyasaya kredi basılacak, faizler emirle düşecek, geçici bir rahatlık sağlanacak, Erdoğan sağda solda tekrar dini ve millî değerlerle ilgili işler, eylemler yapacak ve güya seçmeni kendisinde toparlayacak!

Aylardır anlattığımız bu planı Erdoğan''ın bizzat kendisi doğruladı. ''Sahte Cennet Operasyonu''nun ilk ayağının nasıl başlayacağının sinyalini bakın nasıl verdi: "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir."

Enflasyon, Allah aşkına birisi söylesin nasıl yukarı çıkmayacak? Tarımda AKP''nin yanlış politikalarını geçtim, kuraklık üretimi hali hazırda vurmuş durumda. Gelen göçmenler hava ile mi besliyor? TÜİK raporunda gıda fiyat artışı %25, bağımsız raporlarda %35, nasıl düşecek enflasyon? İmalat sanayi yarı mamul stoklarını bitirdi. Çalışmak için ithalat yapacak. 8,50 seviyesinden ithalat yapınca girdi maliyeti daha da yukarı gidecek. Erdoğan''ın ÜFE''den (Üretici Maliyetleri) haberi yok galiba? Biz hatırlatalım: %45. Peki nasıl düşecek enflasyon, çıkıp detaylı anlatsın bizi ikna etsin… Enflasyon düşmeden talimatla faiz düşünce hangi vatandaş TL''de durup parasının erimesine izin verir?

Erdoğan''ın kafasındakini söyleyeyim: Ağustos ayında talimatla TÜİK enflasyonu düşürecek, TCMB''de aynı talimatla faiz indirecek böylece piyasanın canlanacağı umut edilecek. Bunu en son Berat Bey döneminde denediler. Ne oldu? Kur eninde sonunda patlamadı mı? 6,85''den 8,50''ye uçmadı mı? O günlerde 6,85 savunması için ellerinde rezerv vardı ama 128 milyar dolarlık o rezerv artık yok. Bu sefer aynı oyunu oynarsanız, ekonomi çok daha büyük bedel öder.

Ancak bunların hiçbiri umurlarında değil, varsa yoksa seçim. Ama seçimi de kazanamazlar çünkü yönetimlerine verilen bütün iç ve dış krediler bitti. Türkiye''de saçma sapan bu modelin yani faizi düşür, enflasyon düşer teorisinin çalışmadığı ispatlandı. AKP için artık kolay kaçış yolu yok! Ya reform yapıp, emek verip ekonomiyi düzeltecekler ya da çekip gidecekler…  

Yazarın Diğer Yazıları