Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Erdoğan'dan Dolar/TL'de yeni rekorlar sinyali!

Türkiye belki de tarihindeki en zorlu kışlardan birine doğru gidiyor. Ekonomide bir türlü çözülemeyen yapısal sorunlarımıza bağlı olarak enflasyon, bütçe açığı, işsizlik, kur artışı gibi sıkıntılarımız var. İç siyasette derin bir kutuplaşma, dış siyasette başta Doğu Akdeniz sonrasında Kuzey Suriye'de ucu askeri çatışmalara kadar açık bir yapı oluşmuş durumda. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de canımızı, işimizi tehdit eden 'Virüs' ile uğraşıyoruz.

Ekonomide vatandaşların baktığı döviz tabelası, yaşananların rakamlara indirgenmiş hali gibi. Yukarı ise o gün üzülüyoruz, aşağı ise seviniyoruz. Yukarı ise üzülüyoruz çünkü üretmek için dış girdiye bağlı ekonomimiz her artışta biraz daha fazla enflasyon yaratıyor, satamadığı pahalı ürünler nedeni ile biraz daha duruyor, yeni işsizler üretiyor.

Bu noktada çözüm belli değil mi? Tarım ve imalatta büyük değişimler yaparak yeni bir hikaye yazmak gerekmez mi? Yatırımları artırmak için ilk adımın enflasyonu düşürmek olduğunu hala anlamadık mı?

Komutla indirilen faizlerin yatırımları artırmadığını görmedik mi? Dışarıda enflasyon düşmeden vatandaşlar tasarruflarını Lira cinsinden tutmak istemiyor. Çünkü o birikimler eriyor. Tasarruflar Lira'da olmayınca yatırımcılara kredi akışı sekteye uğruyor. Merkez Bankası para basıp kredi vermeyi özendirirse de enflasyon artıyor. O zaman enflasyonu düşürmek için hükümet neden adım atmıyor?

Evet, ne yazık ki Dolar/TL yeni rekorlar kıracak ve bunun sinyalini de Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi. Geçen gün Kabine Toplantısı'nın ardından konuşan Erdoğan, "Kur saldırılarının etkisiyle yüzde 24'e çıkan Merkez Bankası politika faizi yüzde 8.25 seviyesine indi. Aynı şekilde yüzde 35'lere çıkan piyasa faizleri yüzde 8 bandına kadar geriledi" Dedi ve devam etti: "Hamdolsun, daha da inşallah düşecek. Çünkü bütün arzumuz, isteğimiz bu ülkede yatırımcı çok daha rahat, güçlü bir şekilde yatırımlarını yapabilsin."

Faizi tekrar komutla düşürmeye başlarsanız, ekonomi tarihi tekerrür edecektir. Negatif reel faiz dediğimiz 'enflasyon altına inen faizler' nedeniyle vatandaşlar yine Lira'dan kaçarak dövize koşacaktır.

Ekonomide enflasyonu indirmek aslında çok kolaydır. Buna bağlı olarak faizler de aşağı düşer, ülkede yatırımlar artar. Ama esas sorun enflasyonu gerçekten düşürmek isteyen iradenin olup olmamasıdır.

Bu irade Türkiye'de olsaydı an itibari ile yöneticiler enflasyonu hedeflerine alırdı. Ama beyanlara baktığımızda yine dış güçler, yine bahaneler, yine popülist eylemler, açıklamalar görüyoruz.

Sorunlara iki şekilde yaklaşabilirsiniz: Ya bilgili, liyakata uygun ekipler ile derhal harekete geçersiniz. Ya da dilekler, bahaneler ile sorunları örtmeye çalışır, görülmesin diye adeta pislikleri halının altına süpürürsünüz. Türkiye ikincisini yaptığı için er ya da geç kurda yeni rekorlar karşımıza çıkacak.

 

Yazarın Diğer Yazıları