Etnikçiliği yetmedi Alevîlere yürüdü

Etnikçiliği yetmedi Alevîlere yürüdü

İsmail Beşikçi nam zat, etnikçiliği halletti, Alevîliğe el attı! Alevîleri İslâm dışı ilân ediverdi!

İ. Beşikçi, "Yeni öğrenmiş. Bu da meselemdi." diyecektir. Geçmiş tartışmaları biliyorum. Bunlara girmeyeceğim. Son röportajında net söyledi.

Soru: "Sizce laikliğin Aleviler ve Kürtler için önemi nedir?"

Cevap: "Alevilik İslam dışı bir inançtır. İslam''dan çok önceki bir inançtır. Kuzey Mezopotamya kökenli bir inançtır. İran''daki Ehl-i Hak ve Irak''daki Kakailer, Ezidiler, Aleviler bir ulu çınarın üç dalı gibidir. Bu halk ve inanç gruplarını Sünni-Hanefi İslam''a asimile etmeye çalışmak, evrensel laiklik ilkelerine zıttır. Kürtler içinde, farklı inanç gruplarının yaşamlarını sürdürdüğü bilinmektedir." (Röp. Yasin Durak, Birgün, 1 Ekim 2021)

(Yasin! Üniversitede gazetecilik dersi vermiş bir hoca olarak soru bağlantısındaki yanlışlığından dolayı notunu kırdım. Üzülme. İleride düzeltirsin!)

Aklınızdan geçeni söyleyeyim: İ. Beşikçi''nin cevabı, dam başında saksağan!

Alevîliği ve Alevîleri çok iyi bilen ilâhiyatçı Cemil Kılıç, iki gün önce bu köşede İsmail Beşikçi''ye gereken cevabı vermişti.

İ. Beşikçi''nin asıl ideolojik alanı "Etnikçilik"dir. Türkiye nasıl darmadağın edilir hesabına "Alevîler"i de dâhil etmiştir.

"Alevî" diyor, sonra "İslâm dışı" diyor. "Ali''siz Alevîler" dese tartışılır.

Dr. İsmail Beşikçi, yıkıcıların, bölücülerin, "Türk"e tavır alanların el üstünde tuttukları isimlerden.

O, açık konuşur, "Kürt devleti kurulmalıdır." der. PKK mensubînin "demokratikleşme"den bahsetmelerine çok kızar. Şu sözler onun:

"Sen Kürt olarak kendi haklarını savunmak durumundasın. Kürtler bu bölgede kendi kendini yönetim hakkına sahip olmalı. Eğer sen kendi kendini yönetirsen Türkiye de bu süre içinde demokratikleşebilir. Ama senin Kürt olarak ''ben Türkiye''yi demokratikleştireceğim'' gibi bir çaba içerisinde olmaman gerekir. / Dünyadaki ulusal kurtuluş hareketlerine bakalım. Örneğin Filistinli Araplar, İsrail devletini demokratikleştireceğiz diyorlar mı? 60''lı yıllarda Vietnam''da ABD''ye karşı savaşan Vietnamlılar hiçbir zaman Amerika''yı demokratikleştireceğiz dediler mi? Cezayir''deki mücadelede Cezayirliler hiçbir zaman Fransa''yı demokratikleşeceğiz dediler mi? Kendi ülkelerini kurtarmanın yolunu aradılar." (Röp. Mehmet Hamsici, BBC Türkçe, 9 Nisan 2014)

Nereden nereye... Prof. Dr. Orhan Türkdoğan''la birlikte aynı kürsüdeydi. Türkdoğan onun doktora tezi için "İyi bir tezdir." demişti. İ. Beşikçi''nin, Gökalp''ın "Kürt Aşiretleri Hakkında Sosyolojik Tetkikleri"nin yayınlanmasında da emeği vardır.

Dış destekli çevreler, bölücülere/yıkıcılara hemen arka çıkarlar. İ. Beşikçi''ye ödül verenleri sıralayalım:

Hrant Dink Vakfı 1912 yılında "Başta Kürt meselesi olmak üzere çeşitli toplumsal sorun ve çatışmaların diyalog ve barışçıl yollarla çözümü için yıllardır mücadele verdiği için" İsmail Beşikçi''yi ödüllendiriyor. (Bu vakıf geçmişte beni mahkeme vermişti.)

Şimdi çok tartışılan, öğretim üyelerinin bölücülere, yıkıcılara desteğinden dolayı hakkında en az 30 yazı yazdığım, üstelik mahkemeye de verildiğim Boğaziçi Üniversitesi İ. Beşikçi''yi, 2013''de fahrî doktorayla ödüllendiriyor. Hemen ardından Batı Ermenileri Kongresi ve Erivan Devlet Üniversitesi "Ermeni Kırımı" üzerine yaptığı çalışmalardan dolayı, 2014''te, Kevork Surenyants Nişanı veriyor.

Başka da vardır. İ. Beşikçi ve gibilerinin neye hizmet ettiğini bu ödüllerden anlayın.

Yazarın Diğer Yazıları