Evde turşu kurarken bu detayı bilmeyenler dikkat! Turşunuzu yanlış kuruyor olabilirsiniz…

Evde turşu kurarken bu detayı bilmeyenler dikkat! Turşunuzu yanlış kuruyor olabilirsiniz…
Uzun zamandan bu yana evde kendiniz turşu kurmak istiyor ama tutmamasından çekiniyor musunuz? Evde kurduğunuz turşuların fermantasyon süreci bittiğinde çıtır çıtır, erimemiş ve küflenmemiş olmasını istiyorsanız turşu kurmanın belli başlı noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki, evde turşu yaparken dikkat etmeniz gerekenlere göz atmak ister misiniz?

Hemen hemen her yemeğin yanına uyum sağlayan, probiyotikler açısından zengin olan turşuların yapım aşamasında birçok detay bulunuyor. Sebze seçiminden tuz kullanımına, bekleme süresinden bekletilen ortama kadar her ayrıntının önemi fazla. Süreç bitiminde hüsrana uğramamak için turşu yapımı boyunca her adımı yerine getirmek gerekiyor. Salatalıktan bibere, erikten acura, maydanozdan domatese ve hatta karnabahara kadar mis gibi turşular kurmak ve yıl boyu doyasıya tüketmek için gerekenlere birlikte bakalım.

TÜM SEBZELERİN TAZE OLMASI GEREKİYOR

Seçilen sebzelerin cinsi her ne olursa olsun mutlaka taze olmasına özen göstermek, iyi turşu yapmak için en önemli kuralımız diyebiliriz. Ayrıca sebzelerimizin taze olmasının yanı sıra çürük olmamasına da dikkat etmek gerekiyor. Sebzelerin içinde bulunan bir çürük bile turşunun tam tutmamasına ve hatta bozulmasına neden olacak etkenler arasında yer alıyor.

SEBZELERİN VE KULLANILAN KAPLARIN İYİCE TEMİZLENMESİ ŞART

Erimeyen, çok uzun süre taptaze kalan ve tam tutan turşular için yapım aşamasında kullanılan her gerecin temiz olması gerekiyor. Aynı zamanda sebzelerinizi de iyi şekilde temizlemeniz şart.

TUZ KOYARKEN TARİFE SADIK KALIN

Kuracağınız turşularda kullandığınız tuzun miktarı ve kalitesi önemli noktalardan bir diğeri. Turşunun yumuşamaması ve sünmemesi için tarifinde yazan tuz miktarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca sofralık tuzlar yerine kaya tuzu kullanımı çok daha sağlıklı seçenek oluyor.

PLASTİK KAVANOZLAR YERİNE CAM KAVANOZLAR TERCİH EDİN

Cam sağlıktır, bunu asla unutmayın. Plastik içerisinde bulunan kimyasalların çözünmesi hem sağlığınıza hem binbir zahmetle kurduğunuz turşunuza zarar verir.

İÇME SUYU KULLANIN

Turşularınızın daha uzun süre dayanıklı kalması ve kütür kütür formda olması için çeşme suyu kullanmayın. Çeşme suyunda bulunan kireç turşuların kıvamını olumsuz etkileyen faktörlerden birisi.

MUTLAKA KARANLIK BİR ORTAMDA BEKLETİN

Kavanoza tam doldurduğunuz turşuları karanlık ortamda en az 3 hafta beklettikten sonra tüketin. Afiyet olsun!

 

İlgili Haberler