Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Faizler düştü düşecek, düşüyor!

20 Mart 2021 gecesi Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal''ı görevden alarak, yerine Şahap Kavcıoğlu''nu atayan Erdoğan''ın bu kararının ardından 7.20 seviyesinde olan dolar/TL paritesi 8 lirayı hızla geçti. Daha sonra yükseliş trendine giren dolar kuru son dönemde Merkez Bankası''nın aldığı faiz indirimi kararlarıyla 9.60 seviyesini aştı.

Tarih 2 Haziran 2021''dir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip televizyonda faiz oranlarıyla ilgili şu açıklamayı yapar, "Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani Temmuz-Ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın."

Bu açıklamanın ardından Dolar/TL kuru, 8,80''i aşarak tüm zamanların en yüksek düzeyini görür.

Tarih 17 Kasım 2021''de de Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin TBMM''deki grup toplantısında konuşur. Ekonomik krizle ilgili "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir; biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Bu yolda faizi savunanlarla birlikte olamam." ifadelerini kullanır.

Merkez Bankası''nın faiz kararının öncesinde Erdoğan''ın konuşması sırasında ise dolar 10.55''e Euro ise 11.94''e kadar yükselir.

Bu defa tarih 27 Kasım 2021''dir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uçakta konuşur, "Tayyip Erdoğan''ın böyle zikzakları yok. Ben hiçbir zaman faizin yükseltilmesini savunmadım, savunmuyorum ve savunmayacağım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası''nın son iki aydır faiz indirimi kararlarına imza atmasıyla yaşanan döviz kuru ve enflasyon artışını gündeme getirenlere "felaket tellalı", "mandacı", "tetikçi", "vesayetçi" sıfatlarını kullandı. "Faiz lobileri kuduruyor" belirlemesini yaptı.

 

Erdoğan konuştu dolar coştu!

30 Kasım 2021 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, TRT ortak yayınında konuşarak faizle ilgili olarak şu açıklamayı yapar, "Yeni ekonomi modeliyle, yüksek faiz verecek sıcak para çekme politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Düşük faizle, üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz."

Konuşmasının devamında şunları söyler, "Ki faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme ve bu dört tane ana başlık bize büyümeyi getirecek… Hep söylüyorum faiz sebep enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da düştüğünü hep birlikte göreceğiz."

Cumhurbaşkanı''nın TRT''de yaptığı bu açıklamalar döviz kurunda yeni rekorlar getirdi. Dolar/TL uluslararası piyasalarda 13.95''i, Euro/TL ise 15.89''u görerek rekor kırdı. Erdoğan yayına başladığında dolar kuru 13.30 seviyesindeydi… Erdoğan konuştu dolar da coştu!

Bu satırları yazarken Merkez Bankası''nın dolara doğrudan müdahale ettiği haberi medyaya düştü. Dolar bu müdahale sonucu 12.60 TL''nin altına doğru düşmeye başlamıştı ki bu sırada Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın "Kur dediğin bugün artar yarın düşer; enflasyon dediğin bugün artar yarın düşer" açıklaması geldi. Dolar yeniden 13.30 seviyelerine yükseldi.

Merkezine faizi koyduğu konuşmalarını Cumhurbaşkanı ara vermeden yapıyor ve kur da buna bağlı olarak sürekli yükseliyor. Buna karşın Cumhurbaşkanı faiz düştü, düşecek, düşüyor, düşmek üzere türünden yaptığı bu konuşmalar Saraya değilse de halka büyük zarar veriyor. Bu gelişmeler üzerine Ahmet Davutoğlu, "Allah aşkına konuşma artık… Bu konuşmalar TL''ye taammüden saldırı niteliği kazandı" deyiverdi.

Kur, faiz, enflasyon daha doğrusu ekonomideki krizle ilgili gelişmelerin özeti böyledir. Türkiye''de "faiz sebep, enflasyon sonuçtur" sloganını duymayan kalmamıştır. Faizin iyi bir şey olmadığını sömürü aracı olarak kullanıldığını da herkes bilmektedir. On dokuz yıldır iş başında olanlar faizin olumsuz sonuçlarını iki ay önce keşfetmeleri de mucizevi bir durumdur. Söylendiği gibi "kur dediğin bugün artar yarın çıkar" idiyse Merkez Bankası''ndaki 128 milyar dolar rezervin neden kuru stabil tutmak için kullanıldığını da bunu söyleyenlerin açıklaması gerekir. Dahası Türkiye''de kur yükseliyor ama düştüğünü de kimse görmüş değil!

Yazarın Diğer Yazıları