Federasyon seçimleri

Çok bilinen bir hikaye var; "Kurt kuzuyu yemeyi kafasına koymuş. Bir bahane arayıp fırsat kolluyor." Geçmiş bir akarsu kaynağının başına, aşağıda su içen kuzuya seslenmiş; "Kuzu kardeş! Bak suyumu bulandırıyorsun ha!" Zavallı kuzu şaşkınlıkla, "Kurt kardeş suyun başında olan sensin. Ben senden dökülen sudan içiyorum. Ben nasıl senin suyunu bulandırabilirim?" dese de kurt ısrar etmiş. "Anlamam! Suyumu bulandırıyorsun."

Aynen bu yukarıdaki mantıktan ilerleyen ülkemizdeki "sportif siyaset" bencil bir davranış şekli ile devranını sürdürürken, "meşguliyet alanı fazla" olan Sayın Bakan ve işleri başından aşkın Sayın Cumhurbaşkanı'nı yanlış bir istikamete yöneltmeye çalışarak, "Genel doğrudan çok, şahsi ikbal" peşinde hareket edilmesine, samimi bir bayram yazısı ile mani olmaya gayret edelim dedik.

***

Efendim, biliyorsunuz federasyon seçimleri 3289 sayılı yasanın 19. maddesine ve bu yasaya dayalı genelgelerin ana ve çerçeve statülerine göre yapılır. "Kanunun özü federasyon başkanlarının dört yıllığına seçimle iş başına geleceğini işaret eder." Seçimlerin zamanı konusu ise ana ve çerçeve statüye göre "olimpiyatların hemen ardından" yapılacağı şeklinde ifade edilir. Şimdi 2020 Tokyo Olimpiyatları Kovid-19 nedeniyle 2021'e ertelenince Türkiye'de de muhtelif rivayetlere göre;

A-Federasyon seçimlerinin ertelenmesi, B-seçimlerin iptal edilip federasyon başkanlarının atama yoluyla görevlere getirilmesi, C-Normalleşme takvimine uygun olarak planlanıp icra edilmesi birilerince değerlendirilmektedir.

Bu durum ise bu konuda bir yandan kurtla kuzu hikayesini akla getirirken, diğer yandan "kararsızlık ve kafa karışıklığını" ispatlamaktadır. Oysa bize sorarsanız, "normalleşme sürecinde futbol liglerini başlatan Türkiye, federasyon seçimlerini de normalleşme sürecinde yapmalıdır." Bu dünya nazarında Türkiye'nin daha modern ve daha medeni bir davranış şekli olarak yansır. Bu konu da naçizane telkin ve tavsiyemiz odur ki; Atama ile federasyon başkanı tayini hariç federasyon seçimlerinin yapılması konusundaki en kötü kararın kararsızlıktan iyi olacağı kesindir. Bu bayram yazımızda bunu hatırlatmak ister, tüm spor kamuoyunun geçmiş bayramını kutlarım. Kalın sağlıcakla...

Yazarın Diğer Yazıları