Futbolda MHK değişmeli; Trabzonspor'da Sosa kalmamalı…

Pandemi nedeniyle olağanüstü bir halde 2019-2020 sezonunu öyle veya böyle tamamladık.

Hakkın ve hakkaniyetin tam olarak tecelli eylemediği bir sezon olarak tarih sayfasındaki yerini almıştır.

Ancak sezonun tarih sayfalarındaki kayıtlarını değerlendirirken kulüpler genele de bakmalı, özele de!

Genelden bakıldığı zaman TFF'nin himayesindeki Merkez Hakem Kurulu'na tabii hakemlerin düdüklerinin futbolcuların ayakları kadar olmasa da ona yakın bir seviyede sonuçlara etki eylediğini söylemek için uzman olmaya gerek yoktur. VAR gibi büyük bir yardımcıya rağmen hakem hatalarının sahadaki iki takımdan birine haksız puan kazandırdığı maçların sayısı hiç de az değildir.

Gazete sayfalarında, ekranlardaki televizyon programlarında, internet medyasında bunların kayıtları mevcuttur.

O zaman TFF'nin ben diyeyim "geçen sezona", siz söyleyin "geçmişe" bir sünger çekmesi elzemdir. Bunun tek yol ve yöntemi de sonuçlara bu denli haksız etki yaparak, haklının puanını haksıza mal edenlerle yola devam edilmemesi, yeni sezona başlanmamasıdır.

TFF'nin, "ben bunlarla devam edeceğim" diye ısrar etmesi de zaten her açıdan doğru değildir. Mevcut MHK üyelerine bile iyilik edilerek, yeni bir kurul oluşturmak en doğrusudur.

Haaa, "Burası Türkiye. Burada doğrular zor rağbet görür" denecek ise, ona da "haklısınız" demekten başka yapacağımız yoktur.

*

Yeni sezon adına tüm camiayı ilgilendiren genel sıkıntıların başı budur. Gelelim takımların özeline, dolayısıyla yorumculuğumuzun ana kaynağı Trabzonspor'a.

Novak Fenerbahçe'ye gitti. Gidebilir. Çok hayıflanacak bir kayıp değil! Tabii attığı goller üzerinden değil de, Trabzonspor'un yedikleri noktasından bakarsanız. Çünkü, Novak'ı gündem yapan hücumdaki etkinliği ile bir sol savunma oyuncusundan beklenenin üzerinde fazla gol atması! Ama bir de ana görevi olan savunmanın solundan Trabzonspor'un kalesinde ağlarla buluşan topları da irdelemek lazım. Hadi onu da irdelemeyelim. Adamın eşi de İstanbul'da yaşamak istiyor. Onun gitmesi hem normal hem de Trabzonspor için kayıp değildir.

*

Bir kayıp daha olmayacak futbolcu ise özellikle Ünal Karaman'ın gidişinden sonra takım içinde futbolundan çok egemenliği ile öne çıkan, ya da çıkarılan Sosa'dır. Hani şu sezonun üçüncü yarısı olan pandemi devresinde Trabzonspor'a adeta hiç katkı yapmayan, aksine hücumda el freni gibi olan Sosa var ya! Hah işte ondan söz ediyorum.

Adamın Trabzonspor'daki genel performansına kötü demek mümkün değildir. Ancak bundan sonraki performansı eskisi gibi asla olmayacaktır, olamayacaktır.

Onun eşi de İstanbul'da yaşamak istemektedir. Hakkıdır da! Bir yanda bir dünya başkenti İstanbul, diğer yanda sosyal hayatı eskiyi mumla aratan Trabzon!

Hiç uzatmaya, evelemeye gevelemeye gerek yok. Trabzonspor'un Sosa'dan alabileceği verim bitmiştir. Sosa'nın da Trabzonspor'a vereceği... Yeri gelmiş iken Fenerbahçe'ye gider ise yeni bir heyecanla Trabzon'dan daha yararlı olabileceğini tahmin ettiğimi de eklemeliyim.

Ezcümle, 2020-2021 sezonu için TFF, MHK'yı değiştirmeli, Trabzonspor'da Sosa'ya yol vermelidir.

Yazarın Diğer Yazıları