Futbolda zaman kayıpları

Ülkemizde oynanan müsabakalarda zaman kayıpları mutlaka tartışılması gereken bir husustur. Ligimizde oynanan maçlarda topun oyunda kaldığı süre 40 dakika ile 55 dakika arasında. Avrupa ile aramızdaki en büyük fark burada.  Çünkü Avrupa'da topun oyunda kaldığı süre bu rakamların çok üstünde. Bizde zaman çalmalar, skor avantajı olan takımların hep gündeminde. Hakemlerimiz bu hususları bertaraf edecek baş aktörlerdir. İşte bana göre bunun başlıca nedenleri: 1. Futbol bol faullü oynanıyor. 2. Kaleciler aut atışlarında topu oyuna sokarken geç hareket ediyor. 3. Hakemler taç atışlarında topu sonradan arkadaşına bırakan oyunculara töleranslı davranıyorlar. 4. Frikik atışları iki dakikada atılıyor. 5. Önde olan takımın oyuncuları takımı dinlerdirmek için sakatlanmış numarası yapıyor.  5. İtirazlar uzun sürüyor. Hakem de pozisyonu izah etmeye çalışıyor. Oysa hakemleri yalnız düdük ve kartlarıyla konuşmalı. Bunların ısrarla eğitimlerinin verilmesi gerekmektedir. Topu oyunda en çok tutan hakem başarılıdır. Son oynadığımız Avrupa maçlarında gördüğümüz tablo, maçın ikinci yarılarında kondisyonlarımızın yeterli olmadığıdır. Bu da yukarıda anlattığımız sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Bursa-Alanya

Halil Umut Meler

VAR'a gidilmeyen, bir sarı kartla biten müsabakada iyi bir yönetim gösterdi. Taç atılması istendiğinde, taçı atmayıp takım kaptanıyla ağız dalaşına giren Barış'a ikaz değil, sarı kart çıkarmalıydı.

Erzurum-Kasımpaşa

Arda Kardeşler

1. penaltı kararını uzaktan verdiği için hatalı karardı. VAR'a gitmesine rağmen ısrarı doğru karar değildi. Dolayısıyla Egemen'in bu pozisyon için ikinci sarıdan ihracı, hatanın devamıydı. İkinci penaltı kararı doğruydu. Sarı karta karar verdiyse, kartı beklemeden hemen çıkarmalı.

Konya-Başakşehir

Cüneyt Çakır

İyi bir yönetim sergiledi. El top buluşmasında devam kararı doğru ve örnekti. Çünkü top yakından vurulmuştu.

Antalya-Trabzon

Yaşar Kemal Uğurlu

Burak'ın Sissoko tarafından düşürülmesi penaltıydı ve karar doğruydu. Burak'a, Salih'in topa müdahalesi olmayan pozisyonunu göremedi. Penaltıydı, VAR da geçit vermedi. Burak'ın sayılmayan golü, VAR'dan omuzunun ilerde olmasından dolayı iptal edildi.

Kayseri-Sivas

Alper Ulusoy

Genelde iyi götürdüğü müsabakada verdiği penaltı ve sarı kart doğru, VAR'dan da okeylendi. Robinho'nun ilk sarı kartı yanlış çıktı. Atila'ya 4. hakem taçı atma, değişiklik yapılacak diyor. Hakem de taçı niye atmıyorsun diye sarı kart gösteriyor. Hakem anlaşmazlığı yanlış kart getirdi.

Malatya-Galatasaray

Halis Özkahya

Verdiği penaltı kararı doğru. Pozisyon öncesinde ofsayt kontrolü için VAR'a gidildi. Ofsayt olmadığı da belirlendi. Mariano'ya verilen sarı kart yanlıştı. Bu yanlış kart yüzünden derbide oynayamayacak. Ömer Bayram'ın, Boutaib'in ayağına basması sarı karttı verilmedi. Linnes'in rakibinin yüzüne vurmasına sarı kart çıkmadı.

Fenerbahçe-Ankaragücü

Hüseyin Göçek

VAR'ın pozisyonu izlemesi için uyarısı sonrası penaltı verildi ve doğru karardı. Slimani'nin VAR'ın da onayladığı penaltı için hakeme ısrarla itirazları gördüğü sarı kart sonrası itirazları devem ettirmesi sonunda kırmızı doğruydu. Ancak verilmeyen bazı sarı kartlar vardı.

Akhisar-Göztepe

Mustafa Öğretmenoğlu

İyi bir yönetim gösterdiği müsabakada atılan tek golde ofsayttaki Seleznyov, pasif konumundan çıkıp topa kafa vurmak istiyor. Ne yardımcı, ne de VAR tespit edemedi. Gol iptal edilmeliydi.

Beşiktaş-Çaykur Rize

Bülent Yıldırım

Orhan'ın, Gökhan Töre'nin bilek üzerine yaralayıcı kramponu nedeniyle verilen kırmızı kart, hakemin değil VAR'ın kartıydı. Love'a yapılan penaltıyı da VAR tespit etti. (Hakemler artık önemli kararları VAR'a bırakıyor). Rize'nin attığı golde Vedat Muric, Roco'ya faul yapıyor. Pozisyonu VAR da atladı. Gol iptal edilmeliydi.

Yazarın Diğer Yazıları