Garp cephesinde yeni bir şey yok

Garp cephesinde yeni bir şey yok

Dönemin Amerikan Başkanı Bush, Afganistan ve Irak''a, "Tanrı''dan görev aldığı" için saldırdığını söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin''in "uçuş" yüksekliği biraz daha yere yakın; "Neo-Çar"lığı hayal ediyor!

***

ABD, başından sonuna hayal ürünü olan "Irak''ın kitle imha silahları var" senaryosuna dayanarak ve sözde "özgürleştirmek(!)" üzere ülkeyi işgal ettiğinde, Almanya ve Fransa''nın münferit itirazları dışında kurumsal bir karşı duruş sergilemeyen, hatta işgalin fiilen parçası olan NATO;

Rusya''nın, başından sonuna kendi kurgusu olan "Ukrayna baskısı altındaki ''bağımsız(!)''Donbas''a yardım" senaryosuna dayanarak ve sözde "kurtarmak" üzere başlattığı askeri saldırının "Uluslararası hukukun ciddi bir ihlali" olduğunu ve "tehdit" saydığını ilan etti.

Sanki, kimyasal yalanları sonradan deşifre de olan ABD''nin yaptıkları "ihlal" değildi.

***

Bosna''da, Slobodan Miloşeviç''in, tarihin, jeopolitiğin ve sosyolojinin olağan akışına aykırı "Büyük Sırbistan" ütopyası uğruna girişilen soykırım karşısında "fikir ayrılığına" düşen ve bir türlü net tavır geliştiremeyen AB;

Rusya''nın Ukrayna''ya saldırmasını, "Avrupa''nın 2. Dünya Savaşı''ndan bu yana yaşadığı en karanlık saatler" olarak tanımladı.

Avrupa''nın göbeğinde, üstelik de BM''nin "güvenli bölge" ilan ettiği, "barış gücü(!)" korumasındaki Srebrenitsa''da işlenen savaş ve insanlık suçları, içlerini yeteri kadar karartamamıştı demek ki!

***

Mevzu sahiden de uluslararası hukuk ihlali yahut sivil ölümleri ise, ne Srebrenitsalıları korumakla görevli olduğu halde katliama seyirci kalan Hollanda''ya, ne ABD''yle birlikte Irak''ı işgal eden İngiltere''ye, Polonya''ya karşı "görülmemiş yaptırım"dan söz etmeyen AB;

Rusya için "Bugüne kadar görülmemiş yaptırımları devreye sokacaklarını" bildirdi.

***

Yine hem Irak''ta, hem Afganistan''da, hem Bosna''da, hem Azerbaycan''da, hem Suriye''de, hem Ege Denizi''nde "uluslararası yasaların iğrenç bir şekilde ihlali"ne gıkını çıkarmayan, ne ABD''nin, ne İngiltere''nin, ne Yunanistan''ın, ne Ermenistan''ın, ne Sırbistan''ın "yüzyılımızdan aforozunu" gündeme getiremeyen Avrupa Konseyi;

"İğrenç bir şekilde uluslararası yasaları ihlal eden, küresel güvenlik ve istikrara arar veren, Ukrayna''nın egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeyen Rusya''nın güç kullanma şekli"ni gayri medeni(!) buldu ve  "21''inci yüzyılda yeri yok" dedi.

Hocalı''da insanların derilerini yüzmek tam 20''nci yüzyıllık; Felluce''yi napalmlarla, fosfor bombalarıyla vurmak da tam 21''nci yüzyıllık hareketler olmalı!

***

Rusya''nın Ukrayna''ya saldırısından sonra Garp cephesinde değişen hiçbir şey yok anlayacağınız;

İkiyüzlülük baki!

Keza şark cephesi de öyle…

Onlar da, Bizans''tan kalma bir köhne hayalin peşinde!

++++++++

 

GÜNÜN SÖZÜ

---

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de, Rusya''nın Ukrayna''yı işgal etmesi durumunda bile ABD''nin Rusya ile savaşmayacağını açıkladığına göre, Naim Babüroğlu''nun altını çizdiği bu cümleye dikkat kesilmenin tam vakti:

"ABD ve Rusya hiç savaşmadılar ama her zaman paylaştılar."

+++++++++

 

Dün ne öğrendik?

---

Rusya''nın Ukrayna''ya düzenlediği saldırılarla "öğrendik" değil de zaten bildiğimiz ama unutmaya meylettiğimiz hangi bilgilerimizi pekiştirdik diye bakmak daha doğru olacak belki;

BİR: -Meşhur İnönü deyişine atıfla- Putin''le yatağa girilmez.

Ki biz, İdlip''te 34 şehit verdiğimiz saldırıda çok acı şekilde deneyimlemiştik bu gerçeği.

İKİ: Rus Neo-Çarlığı harcı kardı, temeli attı, kat çıkmaya başladı.

Ki, Azerbaycan''a yerleşmesi bunun içindi, Kazakistan''a yerleşmesi bunun içindi, Kırım''ı ilhakı bunun içindi, Gürcistan''daki, Belarus''taki direnci bunun içindi; bu yüzden herkesin aklındaki ilk soru "sıradaki"!

ÜÇ: Çok kutuplu bir düzende, ABD/NATO''nun rakiplerine karşı stratejik ortağı, müttefiki olmaz kurbanı olur! Anında harcar. Ardına bakmadan kaçar.

Ki, tam da bu sebeple Ortadoğu, Asya, Güney Amerika ve Balkanlar''daki işbirlikçilerinin sonları ibretle izlenmeli.

DÖRT: Ülkelerin milli menfaatleri mensup oldukları ittifaklarının menfaatlerinin üzerinde ve önceliklidir.

Ki, NATO''nun güçlü bir üyesi olan Almanya tam da bu nedenle NATO''nun "müttefik" saydığı Ukrayna''ya silah satışını durdurduğu gibi, aynı nedenle 2003''de de Ortadoğu bataklığına bulaştırmamıştı kendini.

BEŞ: Montrö Türkiye''nin can simidi, güvenlik senedi, dokunulmazlık iksiridir; değiştirilmesi teklif dahi edilemez!

Ki, tarih hiç de hayırla yad etmeyecek tam da bu uğurda mücadele veren Türk denizcilerine reva görülenleri!

ALTI: Emperyalizmin batısı, doğusu, kuzeyi, güneyi olmaz; nerede gelişir, nereden gelirse gelsin vahşidir.

Ki, bundan değil mi  Türk Milliyetçilerinin dilinde "Ne ABD, ne Rusya, ne Çin, her şey Türklük için" diye tüy bitmesi.

 

++++++++++

 

SORU-YORUM

----

Bu gece yarısı, Rus destekli Ermenilerce yapılan Hocalı Türk soykırımının 30. Yılı.

Bu vesileyle sorayım:

Ukrayna''ya egemen olan "Rus barışı"na bakınca, Karabağ zaferine ramak kalmışken aralarında Hocalı''nın da bulunduğu "kalan toprakların" Rus Barış Gücü"nün insafına terk edilmesine hangi endişeyle muhalefet ettiğimizi anlayabildiniz mi?

 

Yazarın Diğer Yazıları